Daewoo K1

Prvo moderno oružje koje je razvila Agencija za razvoj odbrambenih tehnologija, a proizveo je S&T Motiv (bivši S&T Daewoo i Daewoo Precision Industries).
U službu južnokorejske vojske ušao je davne 1981. godine te je trebao zameniti zastareli američki automat M3. Pet godina ranije 1976. specijalne snage južnokorejske vojske zatražile su novo oružje koje bi zamenilo stari M3 automat. Tako je godinu dana kasnije Agencija za razvoj obrambenih tehnologija započela projekat novog automata dok je istovremeno radila na novoj automatskoj pušci koja bi zamenila M16A1 jer američki Colt nije nameravao produžiti licencu.
Prema zahtevima specijelanih snaga, novi automat trebao je imati veću vatrenu moć, manju težinu, laku dostupnost rezervnim dijelovima i novčanu isplativost. Prvi prototipovi proizvedeni su 1980. godine, a oružje je ušlo u vojnu službu 1981. nakon niza terenskih ispitivanja. Međutim, zbog dizajna skrivača bljeska, automat je stvarao ozbiljne probleme. Naime, prve verzije imale su preveliki trzaj te su bile previše bučne. Ti problemi posebno su dolazili do izražaja tokom noći. Kasnije su ti nedostaci ispravljeni na novom modelu K1A koji se počeo proizvoditi 1982. dok su stariji K1 prerađeni na noviji model. Tako je proizveden novi skrivač paljbe kod kojeg je bljesak smanjen za jednu trećinu u odnosu na prethodnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još