Žestok univerzalac

Teški mitraljez kalibra 12,7×108 mm ili .50 Browning razvijen i proizveden u fabrici Zastava oružje na osnovu ruskog teškog mitraljeza Kord. Formira se postavljanjem mitraljeza M87 na kolevku, pričvršćenu za tronožno postolje. Praktična brzina gađanja mitraljeza M02 je preko 700 metaka u minuti, a maksimalni efikasni domet do 2.000 m protiv zemaljskih ciljeva i 1.500 m protiv ciljeva u vazduhu.


Kojot je namenjen uništavanju žive sile ili lako oklopnih vozila na kopnu i vodi na razdaljinama do 2000 metara. Može se koristiti za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu. Kojot ima postolje postavljeno na stabilni tronožac. Stativ omogućava prilagođavanje različitim terenima. Mitraljez je opremljen pištoljskim rukohvatom i amortizerima u kundaku. Ovi primarni sklopovi omogućavaju preciznu vatru. Nišanjenje se vrši mehaničkim ili optičkim nišanom. M02 dejstvuje bez zastoja u svim okruženjima.
Cev je napravljena hladnim kovanjem, što garantuje trajnost i postojanost. Unutrašnjost cevi je hromirana, što pruža nepromenjene balističke karakteristike za nekoliko hiljada ispaljenih metaka. Cev se brzo i lako odstranjuje iz mitraljeza, tako da se mitraljez može brzo ohladiti i zameniti rezervnom koja je u rezervnom alatu i priboru. Tokom gađanja, čahure se izbacuju unapred, što povećava sigurnost strelca i ljudi u blizini. Kada su uslovi ekstremni, položaj regulatora protoka gasa može obezbediti adekvatan protok gasa, tako da će mitraljez uvek funkcionisati pouzdano.
Mitraljez se puni pomoću redenika. U rezervnom alatu i priboru mitraljeza nalaze se redenici i municijske kutije za prenos redenika, kapaciteta 60 metaka. Skrivač plamena na kraju cevi raspršuje užarene barutne gasove i smanjuje bljesak prilikom dejstvovanja, što umanjuje šanse za otkrivanje mitraljeza na vatrenom položaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još