Efikasan i žilav

Američki borbeni avion, specijalno projektovan za blisku podršku kopnenim snagama, iz vazdušnog prostora. Jednostavan, efikasan i „žilav“ dvomotorni avion, koji može da se koristi protiv svih ciljeva na kopnu, uključujući tenkove i druga oklopna vozila. Jednosed je sa dvoprotočnim turbomlaznim motorima i klasičnim krilom. Razvio ga je Ferčild-Repablik, u ranim sedamdesetim godinama dvadesetog veka. Koncipiran je oko teškog automatskog topa GAU-8 avendžer, što mu je osnovno i veoma ubojito naoružanje. Trup aviona je ojačan sa oklopom, dopunske mase od 544 kg, što štiti pilota i vitalne delove aviona. Povećava mu „borbenu žilavost“ (preživljavanje i sposobnost letenja i posle značajnih oštećenja u borbi).
Ime mu je povezano sa proslavljenim avionom iz Drugog svetskog rata P-47 tanderbolt. A-10 je poznatiji po svom nadimku „Hog“. Pri koncipiranju i određivanju namene i načina upotrebe, imao je veliki uticaj poznati nemački avion Ju 87 G. Drugorazredna namena A-10 je kontrola vazdušnog prostora neposredno pred dejstva vazduh-zemlja, u tim zadacima navodi druge avione na ciljeve, koje u toj funkciji i obeležava. Ima borbenu istoriju na više ratišta Bliskog istoka i bivše Jugoslavije, pri NATO agresiji.
Osnovno oružje A-10 je top GAU-8 avendžer i sa njim se ovaj avion sa pravom može zvati „leteća topovnjača“, kako su se često nazivali slični avioni u Drugom svetskom ratu. To je jedan od najmoćnijih avionskih topova koji je ikad primenjivan u vazduhoplovstvu. Efikasan je za proboj svih vrsta oklopa sa granatama sa osiromašenim uranijumom. Kadenca mu je od 2.100 do 4.200 granata u minuti, na A-10 je podešen za 3.900, što postigne za pola minute, s tim da u prvoj sekundi ispali 50 granata. Top je veoma precizan i oko njega je oblikovan prednji deo trupa aviona. Osa topa je u ravni simetrije aviona, a u doboš mu staje 1.350 granata kalibra od 30 mm, ali iz bezbednosti nosi samo 1.174. Doboš sa granatama je posebno oklopljen debelom pločom od titanijuma, postavljenom između njega i oplate toga dela trupa aviona.
Takođe ubojito oružje na A-10 su vođene rakete vazduh-zemlja AGM-65 maverik, sa čime se povećava mogućnost uništavanja čvrstih objekata. Tokom operacija u Zalivskom ratu AGM-65 maverik je korišćen, spregnut sa infracrvenom kamerom (u nedostatku integrisanog sistema FLIR), kao drugo oružje po efikasnosti na avionu A-10. Takođe je efikasan sa dejstvom kasetnim, laserski vođenim i slobodno padajućim bombama. Naoružanje integrisano na avion A-10 je dato u pregledu karakteristika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još