Eksploziv C-4

C-4 ili Kompozicija C-4 je uobičajena vrsta plastičnih eksploziva, plastičnog vezivnog materijala, plastifikatora, a obično i markera za obeležavanje, npr. 2,3-dimetil-2,3-dinitrobutana (DMDNB) da bi se olakšala detekcija eksploziva i identifikacija njegovog izvora. Eksploziv u C-4 je RDX (ciklonit ili ciklotrimetilen trinitramin). On sačinjava oko 91% mase C4-a.Š3Ć Plastifikator je dietilheksil (5.3%)Š3Ć ili dioktil sebakat, a vezivni materijal je obično poliizobutilen (2.1%).

An explosive ordnance technician stacks blocks of military high-explosive during a demonstration Aug. 1 at the Grand Bay Range. EOD technicians train constantly to maintain proficiency in defusing unexploded munitions and improvised explosive devices both here and overseas. (U.S Air Force photo by Tech. Sgt. Parker Gyokeres)

C-4 je jedan od najjačih eksploziva 21. veka, koji nalazi voljnu primenu. On služi za uništavanje većih objekata i ljudi u njima. U tom kontekstu se na eksploziv stavljaju komadići metala da bi povećala ubojitost. C-4 se obično aktivira sa elektronskim detonatorima kao što su: sat sa alarmom, akumulator sa žicama i dr.  C-4 ima teksturu sličnu glini za modeliranje i može se oblikovati u bilo koji željeni oblik. C-4 je relativno neosetljiv i može se detonirati samo udarnim talasom iz detonatora ili kapice za miniranje.
Sličan britanski plastični eksploziv, takođe zasnovan na RDX-u, ali sa plastifikatorom drugačijim od onog koji se koristi u Kompoziciji C-4, poznat je kao PE-4 (Plastični eksploziv br. 4).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još