Elefant Ferdinand

Elefant Ferdinand odnosno pod punim nazivom Sturmgeschütz mit 8.8cm PaK43/2 (Sd Kfz 184) Ferdinand, Elefant, Panzerjäger Tiger(P) je bila nemačka samohotka Drugog svetskog rata. Predstavlja jednu od najsnažnijih samohotki Drugog svetskog rata, sa jakim naoružanjem i oklopom. Primarno dizajniran da služi kao lovac tenkova ovo vozilo je na početku imalo naziv Ferdinand po svom autoru ali je kasnije modifikovano i nazvano Elefant (slon).


Za novu nemačku ofanzivu pod šifrovanim nazivom Citadela Hitler je zahtevao da se uvede u naoružanje novo vozilo koje je moglo da podnese top 88 mm PaK 43/2 L/71, koje će imati jak oklop (neprobojiv) i koje će moći da uništi svaki sovjetski tenk. Nemački konstruktor dr. Ferdinand Porše (tvorac tenka Tigar) je svoj model prezentovao Hitleru 19. marta 1943. pod nazivom VK4501(P). To je u suštini bio Ferdinandov model koji je modifikovan od strane Hajnkel kompanije. Hitleru se model veoma dopao i naredio je da se ubrza proizvodnja (da bi se što više vozila isporučilo na front pred početak ofanzive). Od početka aprila pa do kraja maja ukupno je 90 vozila bilo spremno za upotrebu. Vozila su imala veoma snažan prednji oklop od 200 milimetara, što je praktično bilo neprobojno za bilo koji protivnički tenk tog vremena. Kasnije je vozilo dobilo i jedan mitraljez MG-34 i naziv je promenjen u Elefant. Motori su umesto prvobitnih Poršeovih promenjeni u bolje Majbahove, što je dozvolilo da se doda još oko 15 tona čelika na gornji deo vozila (nemački tenkisti su imali veoma loše iskustvo sa Poršeovim motorima na tenku Tigar).
Ferdinand se zahvaljujući svom topu pokazao kao efikasne mašina za uništavanje tenkova na velikim udaljenostima. Međutim, zbog projektanske greške, prvobitna verzija nije imala mitraljez za zaštitu od pešadije. To su iskoristili sovjetski vojnici koji su iz blizini uništavali Ferdinanda molotovljevim koktelima. Ferdinandi su korišćeni u bici na Kursku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još