Embargo prekinuo razvoj

FARA 83 (Fusíl Automático República Argentina), ili FAA 81 (Fusil Automático Argentino) je jurišna puška koja je dizajnirana i proizvedena tokom 1980. za potrebe argentinske vojske.
Početkom 80-ih je započeo projekat razvoja puške Fara 83. Argentinska vladina agencija za vojnu proizvodnju (Direccion General de Fabricaciones Militares) naredila je da se postojeće automatske puške FMAP FSL zamene novim. FMAP FSL je predstavljao licencnu kopiju belgijske puške FN FAL koja se proizvodila u Argentini. Prvi prototip FARE je izrađen 1981. ali proizvodnja je započela tek 1984. i trajala do 1990.


FARA-83 je uglavnom bazirana na izraelskom IMI Galilu. U značajne odlike ove puške ubrajaju se sklopivi kundak, optika za uslove slabog osvjetljenja i regulator za automatsku i poluautomatsku paljbu, dok su raniji modeli koristili od ptalijanske jurišne puške Beretta AR 70/90 s 30 metaka.
Do kraja 80-ih, za vreme mandata predsednika Carlosa Menema, Argentina je prolazila kroz ekonomsku krizu. Takođe, kao posledica Folklandskog rata, Velika Britanija je stavila embargo na izvoz vojnog naoružanja u tu zemlju te joj je onemogućena proizvodnja modernog oružja. Zbog takvih odluka predsjednik Menem je bio prisiljen otkazati nekoliko vojnih projekata, uključujući projekte vezane uz Condor projektile te jurišne avione SAIA 90 i automatske puške FARA 83. Uz to, zemlja je bila prisiljena i zatvoriti neke fabrike oružja, uključujući i kompaniju TAMSE (Tanque Argentino Mediano Sociedad del Estado) i brodogradilište Domecq Garcia (jedino brodogradilište podmornica u Argentini).
Nakon što je proizvedeno 1.193 primeraka ove puške, proizvodnja FARE 83 je prekinuta. Međutim, proizvodnja je nakratko pokrenuta 1990. ali je nepoznat broj pušaka koji je tada proizveden.
Vojnici argentinskih kopnenih snaga su i dalje naoružani s puškom FSL-FAL, dok se FARA-83 koristi kao sekundarna automatska puška.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još