Slobodan Orašanin

Evropski borbeni hibrid

Oklopno-mehanizovana tehnika i dalje ostaje glavno naoružanje kopnene vojske svih velikih država sa tenkom kao najofanzivnijim oruđem.
Na velikim evropskim sajmovima već godinama unazad ne čestvuje Ruska Federacija, tako da su uglavnom predstavljani primerci koji pripadaju zapadnoj školi konstrukcije oklopnih sredstava, a koja je pod uticajem nemačke škole: tenkovi, oklopna vozila, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije.
Karakteristike zapadne škole su veliki gabariti i velika težina oklopnih sredstava, kao i velika količina opto-elektronske opreme, a time i veliki broj parametara koje komandir tenka i nišandžija treba da prate. Veliki gabariti obezbeđuju komfor posadi ali sredstvo ima veliku siluetu, tako da predstavlja veliku metu što smanjuje opstanak sredstva na bojištu. Zbog težine imaju i manju prohodnost, što se videlo i na blatnjavom frontu dela Ukrajine.
Brojna elektronika i veliki broj senzora na spoljnoj strani oklopa povećavju ranjivost na bojištu. Takođe, veliki broj parametara koje elektronska oprema u tenku procesuira i obezbeđuje može da uspori brzinu reagovanje posade, što na bojištu može biti fatalno.
Nemačko-francuski koncern Krauss Nexter Defence Systems – KNDS modernizovao je verziju tenka „Leopard 2A7“ koji imao delimično zanovljenu optoelektroniku. Francusko odelenje istog koncerna izlaže na sajmovima poboljšanu verziju tenka Leclerc pod oznakom Leclerc XLR.
Međutim, najinteresantniji je projekat evropskog glavnog borbenog hibrida sa kupolom francuskog tenka Leclerc XLR i šasijom tenka Leopard-2A7 teškog 27 tona.

Tekst i slike: Slobodan Orašanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još