Na svim meridijanima i ratištima

FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne) je francuska jurišna puška koja je konstruisana i proizvodi se u MAS lociranoj u Sent Etjenu, koja je sada u vlasništvu državne kompanije Nekster. Još pre Drugog svetskog rata, u Francuskoj se, umesto starog i nekvalitetnog metka od 8mmR, pojavila domicilna municija kalibra 7,5×54mm. Oko ovog metka razvijena je verovatno poslednja konstrukcija repetirke 20. veka, francuski MAS M.1936 a posle rata i poluautomatsko oružje MAS.49.
Prihvatajući nametnuto rešenje Amerikanaca o zvaničnom NATO metku 5,56×45mm, Francuzi razvijaju i 1971. i prezentuju sopstveno oružje FA MAS koji se, u suštini, zasnivao na koncepciji francuskog puškomitraljeza AA52. Puška je imala tromblonski dodatak radi lansiranje mina 20 mm, mase 500 g, pa je na kraju puške morao da bude dodat gumeni kompenzator (i pored toga, puška se prilikom ispaljivanja mine kundakom oslanjala o tle).
Vojska nezadovoljna ovakvim rešenjima, nastavlja rad na razvoju novog modela puške i 1979. je startovala serijska proizvodnja puške FA MAS F-1. Oružje je prvenstveno namenjeno padobranskim jedinicama, ali je odlučeno da se do 1990. godine njime preoruža kompletna francuska armija. Prva verzija FA MAS G-1 dejstvovala je na principu slobodnog zatvarača sa odloženim trzajem. Naime, mehanizam se sastojao od nosača zatvarača, tela zatvarača i sistema poluga. Na nosaču su se nalazile dve poluge-ručice koje su, kad je zatvarač u prednjem položaju, u čvrstoj vezi sa čeličnim šipom, poprečno provučenim kroz sanduk. Međutim, nosač je privremeno blokirala sila trenja između ručica i poprečnog šipa. Usled porasta pritiska, šip se obrtao oko svog stožera, njegov gornji deo se pokretao i time omogućavao početni impuls nosaču nazad. Različite dužine ručica odlagale su dalje kretanje nosača, sve dok se ne bi zaokrenule za 45 stepeni. Tek u tom trenutku nosač je gubio kontakt sa poprečnim šipom i, zajedno sa zatvaračem, započinjao slobodni hod unazad. Da bi se sprečilo oštro izbacivanje čaura, na komori su bili izglodani longitudinalni žlebovi po kojima je prazna čaura bukvalno „plovila“ na talasu barutnih gasova. Sem toga, u kundaku je bio ugrađen tzv. „bufer“ sklop, odnosno gumeni kompenzator trzaja. Ma koliko u prvom trenutku ovo rešenje delovalo dobro, u eksploataciji je sklop zatvarača iskazao niz nedostataka (zastoja). To je izazvalo povlačenje velikog broja pušaka iz upotrebe i usavršavanje starog modela u novi, FA MAS G-2, koji se konačno pokazao zadovoljavajućim.
FA MAS G-2 je oružje futurističkog izgleda. Prilagođena je standardnom NATO okviru koji koriste i M-16A2, H&K H-41 i L85A1, a umesto tromblonskog dodatka, ima mogućnost montaže podvesnog bacača bombi i noža. Bulpap konfiguracija je omogućila da se, na relativno kratkom oružju (757 mm), ugradi cev dužine 488 mm, a postoji i skraćena „komando“ varijanta sa cevi dugom 405 mm. Oružje, duž celog sanduka ima ručicu za nošenje, koja ujedno služi i za montažu različitih tipova nišanskih uređaja. Opremljen je sklapajućim bipodom, koji je neophodan naročito prilikom dejstva dugim rafalima: naime, pušku tešku 3,61 kg teško je kontrolisati pri kadenci od 900-1000 metaka/min. Doduše, FA MAS može da dejstvoje i jedinačno i kratkim rafalima od tri metka. Jedna od retkim mana ovog oružja je odvojenost poluge za izbor automatske i jedinačne vatre. Ručica za zapinjanje nalazi se sa gornje strane sanduka.
U kombinaciji sa brzom montažom poklopca sanduka sa otvorom za izbacivanje čaura na levoj ili desnoj strani, FA MAS je oružje namenjeno i levorukim strelcima. Sa druge strane, sam položaj otvora je na nezgodnom mestu (bez obzira sa koje strane), jer otežava dejstvo sa kuka ili iz sedećeg položaja. Početna brzina zrna je oko 960 m/s, a efikasan domet 330 metara. Plastični, ergonomski odlično rešen rukohvat smešten je ispred uvodnika okvira, a limeni branik obarača može da se zaokrene i tako omogući dejstvo u debelim rukavicama. Poluga utvrđivača okvira je od plastike i oslobađa okvir pritiskom unazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još