FGM-148 Javelin

Razvoj Javelina započeo je sredinom 1980-ih kako bi zamenio stariji M47 Dragon. Prvi primerci isporučeni su američkoj kopnenoj vojsci tokom 1996. godine.
Zahvaljući upotrebi termografske kamere za samonavođenje sastav funkcioniše po principu „ispali i zaboravi“. Nakon lansiranja, projektil koristi profil napada odozgo gde je oklop borbenih vozila tradicionalno najtanji. Bojevu glavu čini tandemsko kumulativno punjenje namenjeno savladavanju BOV-ova s reaktivnim oklopom. Može dostići najveću nadmorsku visinu od 150 m u gornjem napadnom načinu i 60 m u načinu direktnog napada. Početne verzije imale su domet od 2.000 m, kasnije povećan na 2.500 m.

Projektil se izbacuje iz lansera na sigurnu udaljenost od operatera pre nego što se zapale glavni raketni motori. To otežava prepoznavanje lansera, iako povratni udar iz lansirne cevi i dalje predstavlja opasnost za osoblje u blizini.
Osim američke kopnene vojske i marinskog korpusa korisnici su i Australija, Bahrein, Češka, Irska, Jordan, Litva, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Tajvan i Velika Britanija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još