Gospodar rata

Kada biste nekog poznavaoca zamolili da nabroji proizvođače preciznih pušaka za taktičku i sportsku namenu, čak i u SAD teško bi neko pomenuo „Thompson Center“ – T/C. Nastala 1965, spajanjem firmi „Thompson Tool“ i „Waren Center“, nova kompanija je postigla fantastičan uspeh već sa prvim oružjem, legendarnim jednometnim pištoljem Contender, koji je prodat u više od 400.000 primeraka! Usledili su ništa manje uspešni Encore i perkusiona Omega na crni barut…
Od 2007, T/C sa sedištem u Rotchesteru (New Hampshire), postao je deo korporacije „Smith & Wesson“. S obzirom da je ciljnu grupu predstavljala pre svega brojna lovačka populacija u SAD, odeljenje za razvoj je ponudilo liniju kvalitetnih obrtnočepnih lovačkih karabina Venture. Ubrzo, usledilo je predstavljanje serije Icon, koja je objedinila više uspelih tehničkih rešenja, po prihvatljivoj ceni za kvalitet koji se nudi.

Puška koju predstavljamo, tehnički pripada seriji Icon, ali je u mnogo čemu i prevazilazi. Radi se o modelu sa zvučnim imenom Warlord (Gospodar rata). To je puška čiste i jednostavne linije sa lepim proporcijama, koja na prvi pogled deluje čvrsto i kvalitetno. Celo oružje dugo je 1.067 mm i bez municije i optike teško 5.780 g. Zasnovano je na modernizovanom obrtnočepnom sistemu Mauser. Većina metalnih delova izrađena je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, obrađenog na savremenim, automatizovanim CNC mašinama sa minimalnim tolerancijama.
Masivni sanduk u osnovi ima cevasti oblik sa debelim zidovima, zbog veće krutosti. Kako puška nema mehaničke nišane, sa gornje strane celom dužinom sanduka je urezana Picatinny šina za montažu optike (po NATO Mil.Std. 1913). To je važno iz dva osnovna razloga: baza montaže na taj način je apsolutno učvršćena, bez opasnosti da neki šraf popusti i time naruši preciznost, a platforma za optiku je potpuno saosna, u odnosu na cev. Pritom, vertikalni nagib ove šine je 20 MOA (uglovnih minuta), čime se dopušta da optički nišan pokrije veći raspon za vertikalno podešavanje končanice na ekstremnim udaljenostima. Takođe, donja površina sanduka je ravna, što po tvrdnjama stručnjaka omogućava ravnomerniji prenos trzaja na kundak i kao posledicu daje bolju preciznost oružja.


Zbog toga je odabran i veoma kvalitetan kompozitni kundak Manner Mod. T2A izrađen od 65% ugljeničnih vlakana i 35% mešavine staklo-aramida tj. fiberglasa i kevlara. Time je uz smanjenu masu dobijena i velika čvrstina. U telo kundaka je ugrađeno i epoksidom zaliveno aluminijumsko uležištenje za mehanizam puške, tzv. bedding koji ima ulogu da omogući konzistentne grupe, bez eventualnog uvijanja i krivljenja kundaka pod uticajem spoljnih faktora (vlaga, temperaturne promene, mehanička oštećenja…). Kundak ima podesivu obrazinu i mekani gumeni odbojnik Pachmayer Decelerator. Površina je ohrapavljena i prijatna na dodir, hvat je veoma udoban, bez obzira na stav iz koga se puška koristi. Prednji deo ispod cevi je širok i plitak, zgodan za oslanjanje i na mekanoj, nestabilnoj podlozi. Pištoljski rukohvat je odlično oblikovan, pa je rukovanje zatvaračem i okidanje jednostavno i instiktivno. Na kundak su fabrički postavljene i zakačke za alke remena, što je danas retkost.

Zatvarač ima masivno, cilindrično telo sa uzdužnim žlebovima, koji olakšavaju izbacivanje eventualnih nečistoća, a hod je gladak i potpuno bešuman. Rukuje se laganim rotiranjem velike, zvonasto oblikovane ručice pod uglom od 60 stepeni. Ručica je savršeno pozicionirana, direktno iznad okidača, što omogućava veoma brz drugi hitac. U jednom od tri braveća brega je montiran izvlakač. Izbacivač čaure ima sopstvenu oprugu i radi veoma pouzdano. Na zadnjem kraju je indikator napetosti udarnog mehanizma koji je dobro vidljiv, a može i da se napipa u mraku. Poluga kočnice je smeštena odmah iza ručice zatvarača, nadohvat palca desne ruke i ima samo dva položaja. Zatvarač ima sopstvenu kočnicu, koja sprečava slučajno otvaranje tokom transporta i automatski se deblokira, kada je oružje otkočeno. Okidač je direktan, jednostepen i potpuno podesiv po dužini hoda, tački okidanja i sili u rasponu od 1.300 do 2.200 g. Štitnik okidača je prilično upadljiv, povećanih dimenzija, da bi oružje moglo da se koristi i sa debelim zimskim rukavicama. Na njegovom prednjem kraju je velika poluga za oslobađanje okvira za municiju. U skladu sa modernim taktičkim zahtevima, Warlord je dobio veoma kvalitetne, jednoredne, čelične okvire marke „Badger Ordnance“, kapaciteta pet i deset metaka kalibra .308 Win (tj. 7,62×51 NATO).


Srce ove puške je teška cev duga 560 mm, olakšana sa šest spoljnih, uzdužnih žlebova. Iako se ravnomerno sužava, kod pažljivo obrađenih usta, cev je debela 23 mm. U izradi unutrašnje trase cevi, primenjena su najnovija saznanja, do kojih se došlo tokom razvoja vojne snajperske puške SWS M-24. Navodno, pokazalo se da neparan broj žlebova rezultira boljom preciznošću, jer se u takvim cevima košuljica zrna manje deformiše, zato što se naspram polja nalazi žleb, a ne drugo polje. Warlord ima zidove žleba rezane pod uglom od 65 stepeni (umesto uobičajenih 90), pa je na taj način smanjeno taloženje nečistoća i olakšano održavanje. Korak uvijanja je desni, sa dužinama od 254, 286 (vojni standard) i 305 mm – po izboru kupca. Takođe, kupac bira i finiš tj. kombinaciju boja za kundak i cev (crna, zelena, siva i boja peska). U zavisnosti od izabrane konfiguracije, cena Warlorda bez optike i dodatne opreme je od 2.700 do 3.500 dolara. Šta se dobija za ovu pozamašnu sumu?

U bogatoj ponudi raznih tactical modela na tržištu SAD, za oko 600 dolara možete da nabavite vrlo upotrebljive Savage puške, dok su Remington modeli nešto skuplji. Za duplo više novca kupuje se Tikka ili Steyr, a po ceni Warlorda možete da kupite custom pušku Ed Brrown ili Cristensen Arms. Međutim, T/C Warlord nudi nešto posebno. Dok većina proizvođača reklamira precizne puške kao sposobne (capable) da naprave grupu određene veličine, T/C za svoj model daje garanciju da je rasturanje 0,5 MOA. Uz to, svaki Warlord se isporučuje sa sertifikatom „Fondacije za preciznost“, uz overenu metu sa grupom od tri metka na 100 jardi, imenom strelca i vrstom municije. Da nije u pitanju reklamni trik, već ozbiljno oružje, potvrdili su mnogi strelci. Poznati lovac, novinar i long range takmičar McMurchy, više puta je dobijao grupe od 2 inča na daljini od 600 jardi (50 mm na 550 m), a redovno je pogađao siluetu jelena u vitalne zone na 1.000 jardi (914 m)! Slična iskustva imaju mnogi vlasnici ove puške. Kao najbolja punjenja, pokazala se municija sa zrnima Federal od 175 grs, Hornady TAP od 168 grs, Black Hills od 168 grs i Nosler Balistic tip od 165 grs.
Interesantno je da uprkos uvreženom mišljenju, kako na precizno oružje treba postaviti najkvalitetniju dostupnu optiku (koja često košta više od puške), T/C za Warlord tvrdi da savršeno funkcioniše sa optikom Monarch 2,5-10×44. To je u stvari taktički nišan firme „Nikon“ (poznate po proizvodnji vrhunskih foto-aparata), koji sa cenom od 800 do 1.000 dolara spada u srednju kategoriju. Svetla, oštra slika i dobar kontrast, uz Mil-dot končanicu pružaju upotrebljivost i pouzdanost, uporedivu sa mnogo skupljim nišanima zvučnih imena. Nema ničeg senzacionalnog, ali pruža sve ono što se očekuje od kvalitetne optike. Kada se u kalkulaciju ubaci garancija vrhunske preciznosti, visok komfor upotrebe, kvalitet izrade i ostvarivost vrhunskih rezultata uz skromna ulaganja u optiku – Warlord predstavlja i te kako privlačnu investiciju za ambicioznog takmičara.
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još