Heckler & Koch HK G36

Heckler & Koch HK G36 je nemačka jurišna puška kalibra 5,56 mm uvedena u operativnu upotrebu 1997. s ciljem da zameni stariju G3 pušku. Puška G36 koristi NATO municiju 5.56 x 45 mm i teoretska brzina paljbe je 750 r/min. Početna brzina zrna je 920 m/s. Puška ima mogućnost pucanja pojedinačne vatre, kontrolisanog rafala od dva do tri metka i neograničeni rafal.
Da bi dobili lako oružje Nemci su koristili polimerske materijale. Tako je sanduk, prednji rukohvat, kundak i kućište mehanizma za okidanje urađeno od polimera visoke tvrdoće. Na kritičnim mestima je ubačen nerđajući čelik visoke tvrdoće npr. vođice zatvarača. Time su postignute dve ključne stvari: lako oružje i pojednostavljeno održavanje.  Svi glavni delovi su spojeni sa kućištem pomoću poprečnih utvrđivača, tako da se puška rasklapa i sklapa bez upotrebe alata.


Sa desne strane kućišta se nalazi otvor za izbacivanje čaura sa odbojnikom koji čaure usmerava prema napred što dalje od lica levorukog strelca. Polimerski kundak je standardizovan na svim modelima serije G36. Preklapa se na desnu stranu i na sebi ima otvore u koje se ubacuju utvrđivači. Konstrukcija kundaka omogućava korištenje puške i sa sklopljenim kundakom jer ne pokriva otvor za izbacivanje čaura. Puška se puni okvirom kapaciteta 30 metaka koji je napravljen od providne tvrde plastike. Na samom okviru se nalaze utvrđivači pomoću kojih možemo uvezivati dva do tri okvira radi brže promene kod punjenja. Utvrđivač okvira se nalazi sa zadnje strane i sličan je sistemu koji se koristi na AK-47. Prednji rukohvat je navučen sa prednje strane cevi i lako se skida. Na njega se postavljaju nožice radi bolje stabilnosti pri gađanju iz ležećeg položaja kada se puška koristi kao laki puškomitraljez (Light Suport Weapon). Tada se obično umesto standardnog okvira od 30 metaka koristi Beta-C dual drum okvir kapaciteta 100 metaka. Takođe se može postaviti navlaka koja sa bočnih i donje strane ima Picatinny šine na koje se mogu postaviti razne vrste taktičkih lampi ili laserskih markera cilja. Kada se prednji rukohvat ukloni može se postaviti HK AG36 40 x 46 mm podcevni bacač granata. Cev bacača se otvara u levu stranu i tim se dobija mogućnost korištenja i duže municije. Nišani se nalaze na samom bacaču tako da nije potrebno vršiti upucavanje kada se bacač skida pa ponovo stavlja. Nišani se mogu postaviti sa obe strane. Okidač je double-action tipa. Iznad okidača se nalazi manualna kočnica. I na kraju kada se bacač skine sa puške ima mogućnost da dejstvuje kao neovisno oružje sa svojim kundakom koji se jednostavno postavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još