H&K P-45

Prvi pištolj koji je HK razvio namenski za kalibar .45 ACP bio je čuveni Mark 23, izvorno namenjen opremanju specijalnih jedinica SAD. Iako veoma kvalitetno izrađen, pouzdan i precizan, pištolj nije naišao na naročito dobar prijem kod korisnika. Osnovne zamerke bile su velike dimenzije i masa, što je na kraju dovelo do smanjenja broja narudžbina pa su preostale količine ponuđene civilnom tržištu. U međuvremenu, prihvatljivo rešenje pronađeno je u modelu USP Tactical, koje su usvojile specijalne snage još nekoliko zemalja. Ipak, nastavljen je rad na osmišljavanju oružja koji bi objedinio dobre strane nove generacije HK pištolja serije P-30 i odlične performanse metka .45 ACP. Tokom razvoja modela P-45 snažan uticaj na konačni rezultat imali su konsultanti koje je Kompanija angažovala. To su Ken Hackatorn, cenjeni instruktor i jedan od osnivača IPSC/IDPA sporta, kao i Larry Vickers custom oružar i veteran SFOD Delta najtajanstvenije i po mišljenju mnogih, najbolje američke specijalne jedinice. Njihovo iskustvo i razumevanje potreba krajnjeg korisnika dali su, kako kažu u HK, dragocen doprinos u finalnom oblikovanju novog pištolja. Iako je “skrojen” za 21. vek, novi Heckler & Koch više je evolucija predhodnih modela, nego skok u novo doba. Funkcioniše na dobro poznatom Browning sistemu sa modifikovanom Sigovom bravom. Sistem okidanja je klasični DA/SA sa spoljnim udaračem, a ram pištolja je od polimera. Sve što je nabrojano nudi se već decenijama, čak i u matičnoj kući, počev od modela P-2000, preko serije USP pa do P-30. Ipak, spoj forme i funkcije doneo mu je nov kvalitet. Teško je doneti objektivan sud o nekom pištolju čak i nakon nekoliko izlazaka na strelište, a mi smo za upoznavanje sa P-45 imali ograničeno vreme, bez mogućnosti da ispalimo i jedan metak. Zato ćemo preneti svoje utiske uz napomenu da su ipak subjektivni i nekompletni.

U odnosu na predhodne modele HK pištolja sa polimerskim ramom, koje sam imao prilike da isprobam, P-45 je i vizuelno drugačiji sa donekle ublaženim linijama, bez oštrih uglastih prelaza, koji su do sada karakterisali dizajn HK. Navlaka je sužena u gornjem delu, sve ivice su zaobljene, a urezi za hvat pri repetiranju nalaze se i na bočnim stranama prednjeg dela što je svakako dobrodošao detalj. Sam polimerski ram je takođe primetno zaobljenijih kontura od dosadašnjih rešenja, tako da je smanjena mogućnost da pri izvlačenju oružja zakačite odeću ili neki deo opreme. Po izboru korisnika, boja polimera može biti uobičajeno crna, ali i zelena, braon ili u boji peska. Površina je prijatna na dodir, sa teksturom prepunom sitnih zaobljenih ispupčenja koju nazivaju peable (šljunak). Prednji deo rukohvata ima blaga udubljenja za prste. Lično, ne volim takva rešenja, jer želim da prste postavim tamo gde mi najviše odgovara, a ne na mesta koja diktira oblik drške. Ne mogu da budem siguran, ali deluje mi da na zidovima rukohvata materijal ima dovoljnu debljinu, da omogući intervenciju majstoru koji bi izravnao prednju stranu rukohvata. U svakom slučaju, dvoredni čelični magacin kapaciteta 10 metaka ima veliki plastični kljun na dnu, koji pruža siguran oslonac za mali prst, čak i strelcima sa najvećim šakama. Dimenzije rukohvata se izdašne, 36 mm širine (mereno preko komandi) ali se ovo može ublažiti zamenom uloška na zadnjem delu rukohvata, jer svaki P-45 dolazi sa tri komada u različitim dimenzijama. Na pištoljima iz serije P-30 moguće je menjati i bočne panele drške, ali je ta opcija kod P-45 izostavljena. Na prednjem delu rama, ispod cevi, izvedena je Picatinny šina sa četiri ureza, za montiranje taktičkog svetla i/ili laserskog nišana. Štitnik okidača je veliki, dobro oblikovan tako da se pištolj bez problema koristi sa debelim rukavicama.

Cev na P-45 duga je 115 mm i poligonalno je žlebljena sa desnim korakom uvijanja. Od korozije je zaštićena posebnim postupkom, pa joj je garantovani radni vek veći od 20.000 metaka. Ako pažljivije pogledate, videćete da se na prednjem delu cevi nalazi tanak gumeni prsten, čija je uloga da obezbedi tačno naleganje cevi na unutrašnju površinu navlake i time je pozicionira uvek na isto mesto, što za posledicu ima veću preciznost. Pri rasklapanju pištolja, ako polako izvlačite cev iz navlake, primetićete da u jednom trenutku kretanje postaje teže, jer gumeni prsten tare o čelične zidove navlake. Nismo dobili odgovor na pitanje da li je potrebno povremeno zameniti ovaj deo tj. koliki mu je životni vek. Povratna opruga je pravougaonog preseka i postavljena je na krutu vođicu pune dužine. Osim opruge, na vođici je i polimerski buffer, čija je uloga da apsorbuje deo energije pri udaru navlake na kraju radnog ciklusa. Navodno, taj deo umanjuje silu trzaja za 30 procenata. Sa dužinom od 191 mm i visinom od 148 mm, P-45 nije baš kompaktan pištolj. Ali masa od 780 g (sa okvirom) i dobar raspored težine, čine nišanjenje veoma ugodnim. Komande su odlično pozicionirane i imaju pravu veličinu. Sigurno ih nećete slučajno angažovati a kada vam zatrebaju, tu su na dohvat prstiju i bez promene hvata. U odnosu na predhodne serije, obostrana poluga za izbacivanje okvira je produžena, isto kao i poluga ustavljača navlake, kojom se ujedno pištolj i rasklapa. Kočnica je “Coltovog” tipa, smeštena na uobičajeno mesto i uprkos nešto manjoj širini i glatkoj površini, sigurno se i lako koristi. Šta više, voleo bih da je malo grublja.

Nasuprot tome, kod okidanja ima mesta za doterivanje. Dvostruka akcija je (subjektivno), negde oko 5 kg, dok je na SA režimu standardnih 1,5 kg. Sama sila okidanja nije problem već primetno propadanje okidača od nekoliko milimetara, nakon tačke okidanja. Ovo nije funkcionalni problem i sigurno se može lako rešiti. Možda zvuči kao sitničarenje, ali to je iritirajuća pojava, naročito kod brze paljbe. Naš CZ-99 je u tom delu bolje rešenje (na žalost, samo u tom segmentu).
Zaključak? “Heckler und Koch” je kompanija čije proizvode cene u čitavom svetu. Novi P-45 je moderno, pouzdano oružje kojim se lako rukuje, jednostavno se održava i koristi izvrstan metak kalibra .45 ACP. Iako nije nastao po specifikacijama neke armije, ovaj pištolj je primereniji za opremanje vojske ili policije, nego da bude odbrambeno oružje civilne populacije. Doduše, Compact verzija je dobar izbor i za tu namenu. Uz 16 mm dužu cev sa navojem za montažu prigušivača i povišene nišane, P-45 dobija naziv Tactical i spreman je za specijalne zadatke. Sve to deluje lepo, ali ako već ne želite klasičan M-1911, prednost bih dao nekoj četrdesetpetici iz “Sigove” proizvodnje.
tekst i foto D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još