Idealna za blisku borbu

Ohrabrena uspesima na evropskom tržištu, nemačka firma „Hekler&Koh“ odlučila je da se proširi i na američko. Zahvaljujući iskustvu stečenom tokom osavremenjavanja britanskog projekta SA80/L85A1, H&K je odlučio da novim dizajnom prevaziđe sve probleme koji su se primećivali na puškama M16 i M4, a na zahtev specijalaca američke vojske stvoren je Hekler&Koh 416. Model je u početku nosio oznaku HK M4 ali se zbog reagovanja i tužbe firme Kolt, model dobija oznaku HK-416. Odlična balansiranost i ergonomska rešenja čine ovo oružje pogodnim za taktičku upotrebu pri uslovima bliske borbe. Glavni adut ove puške jeste sistem kratkog trzaja gasnog klipa, sličan onom na G36.
Ova tehnologija umanjuje nakupljanje barutnih čestica u prijemniku. Sličnog izgleda kao M4, HK 416 ima isto konstrukciono rešenje kada je u pitanju ubacivanje/izbacivanje okvira i regulator paljbe. Regulator paljbe je obostran (nalazi se sa obe strane puške, iznad rukohvata) što u velikoj meri olakšava rukovanje i levorukim strelcima. Režim paljbe menja se promenom položaja regulatora, koji je vidno krupniji nego onaj na M4. Mogući su jedinačni, rafalni ili zakočeni režim. Režimi su označeni slovima, a na nekim modelima i piktogramima.
Otvor za izbacivanje čaura nalazi se sa desne strane sanduka i opremljen je poklopcem koji štiti od spoljašnjih uticaja. Metalni deflektor štiti lice levorukom strelca od pogotka vrele čaure. Poluga za zapinjanje zatvarača smeštena je na istom mestu kao i kod M4, sa gornje strane sanduka, odmah na početku kundaka. Teleskopski kundak je podesiv na 6 dužina, a konstrukciono rešenje je preuzeto sa M4.
Integrisane šine nalase se sa sve četiri strane sanduka puške i omogućavaju montiranje dodatne taktičke opreme (dnevnih, noćnih, optičkih nišana, laserskih obeleživača ciljeva, taktičkih lampi, bajoneta i bacača granata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još