Idealna za blisku borbu

Pre mnogo godina “Kalibar” je doneo prilog o poluautomatskom karabinu Kel-Tec RFB u bullpup konfiguraciji. Takav nastup kompanije bio je rizičan sa komercijalnog stanovišta, ali se isplatio. Model RFB se dobro prodaje, kupci su zadovoljni a u međuvremenu bullpup konstrukciju su prigrlili još neki proizvođači, doduše najviše za oružje kalibra .22 LR. Onda je “Kel-Tec” početkom 2011. prikazao prototip sačmarice nazvane KSG-12, naravno u bullpup varijanti, sa dva paralelna tubularna magacina, uz mogućnost izbora koji magacin će biti u funkciji i sa zastrašujućim kapacitetom od 14 + 1 patrona standardne dužine od 70 mm ili 12 + 1 patrona 12/76 Magnum. Odavno se oko nekog oružja nije “diglo više prašine” nego oko ove kompaktne sačmarice velikog kapaciteta. Uz to, najava cene od 800 dolara za ovako egzotičan primerak dodatno je rasplamsala želju mnogih ljubitelja oružja da poseduju baš takav komad. Potražnja je u startu značajno nadmašila mogućnosti proizvođača, pa je cena ubrzo drastično porasla. Čak i sada, posle skoro dve godine od početka prodaje, ko želi Kel-Tec KSG-12 mora da se pomiri sa čekanjem od nekoliko nedelja.

Poziv naših prijatelja iz SAJ da isprobamo upravo ovaj model bio pravo iznenađenje. Pedeset metarsko strelište, kvalitetna municija i novi Kel-Tec KSG-12 su dovoljno sastojaka za savršen novembarski dan. Prvi kontakt sa novom sačmaricom donosi pitanje da li je namenjena ozbiljnoj upotrebi ili populaciji “komandosa iz fotelje” i “lovcima na zombije”. Futuristički dizajn, mat crna boja polimera i naglačeno opasan izgled, definitivno čine da barem vizuelno bude bliskija akterima video igrica, nego službenoj upotrebi. Ipak, nakon prvog kontakta i više ispaljenih patrona, postaje jasno da je i te kako podesna za kućnu odbranu, vojnu upotrebu, pa čak i za upadne timove policijskih specijalnih jedinica, kojima je bliska borba osnovni način rada. Jednostavno, KSG-12 je unapredio tipičnu borbenu pump-action sačmaricu na nekoliko načina. Odmah vam pažnju privlači neobično kompaktna pojava.

Poluga za izbor municije iz levog ili desnog magacina.jpg
Poluga za izbor municije iz levog ili desnog magacina

Poluga selektora magacina nema naročito gladak hod i potrebno je prilično jako da se potisne u stranu. Ima tri položaja. Kada je gurnuta u jednu stranu, moguće je ubacivanje patrona u naspramni magacin, a u srednjem položaju dopušta pražnjenje oružja. Udvojen cevasti magacin ima duplo veći kapacitet, ali to mu nije osnovna prednost. Najbitnija odlika je mogućnost da istovremeno imate na raspolaganju dve vrste municije i to u pristojnoj količini. Na taj način se može kombinovati ubojna sa specijalnom, nesmrtonosnom municijom npr. sa hemijskim punjenjem ili gumenim metkom. Ipak, iskusni operativci radije biraju drugačiju kombinaciju – u jednom magacinu su patrone sa krupnom sačmom, tzv. buckshoot ili 00, a u drugoj su punjenja sa jedinačnim projektilima. Na taj način, pokrivene su borbene situacije u neposrednom kontaktu koje zahtevaju sačmeni snop, ali i dejstva na nešto većim daljinama i precizni pogoci teškim projektilom.

Na poligonu smo proveravali gustinu posipa, preciznost jedinačnih projektila i ponašanje oružja pri angažovanju više meta i brzom prenošenju vatre. Krećući se od bližih ka daljim metama, ispraznio sam magacin sa sačmenim patronama. Držeći pušku u zgibu ramena prebacio sam preklopnik na drugi tubus, ali to sam učinio tek nakon ispaljenog poslednjeg metka i izbačene čaure. Trenutni pad koncentracije, valjda. Zato sam morao još jednom da repetiram oružje. U realnoj situaciji, to je mogla da bude moja poslednja greška. Takođe, teško mi je da zamislim nekoga ko ulazi u borbu bez metka u cevi, čekajući da donese odluku o tipu municije koju će koristiti. Dobra strana ove sačmarice je što možete ubaciti metak po metak, direktno u magacin, sa donje strane, a da pritom ne skidate kundak sa ramena, niti skrenete pogled sa nišana. Ali mali otvor predstavlja problem, ako niste baš familijarni sa KSG-12.
Sve pomenuto ne utiče na odlično koncentrisan sačmeni posip iz glatke, cilindrično bušene cevi. Na daljini od dvadesetak metara, snop pokriva veći deo grudne mete, a kada svih 15 metaka ispalite u papir, dobijete školski primer ravnomernog posipa. Precizan pogodak jedinačnim projektilom ipak je veći izazov. Dobio sam odlično, italijansko slug punjenje, sa primetno većim radnim pritiskom (1050 bara). Svaki hitac završio je u meti – čeličnom krugu prečnika 25 cm, što je meta veličine glave. Izvrsno!
Kel-Tec do kupca dolazi u kartonskoj kutiji bez ikakve dodatne opreme, pa i bez nišana. Doduše, tu su Picatinny šine za montiranje svega što se nudi na prezasićenom tržištu dodatne opreme, od raznih mehaničkih nišana, do najsavremenijih opto-elektronskih sprava. Ako koristite sačmeno punjenje, dovoljno je da nišanite niz gornju šinu, kao sa lovačkom puškom. Za jedinačni projektil kao odlično rešenje pokazao se kolimator, jer se koristi sa oba otvorena oka čime ne narušava širinu vidnog polja.

Korišćenje nove sačmarice je prijatno iskustvo. Pravolinijska konfiguracija skoro u potpunosti eliminiše vertikalni odskok cevi, a trzaj se subjektivno doživljava kao upola slabiji, u odnosu na klasičnu pušku istog kalibra. U tome sigurno pomaže mekana guma na osloncu za rame. Okidanje je dobro odmereno, nije previše meko (subjektivni osećaj je oko 2,5 kg) ali je odsečno i vrlo kratko, sa hodom od samo par milimetara. Komande su logično raspoređene, a mala dužina oružja može da bude velika prednost, naročito u zatvorenom prostoru. Klasična sačmarica “štrči” skoro pola metra ispred vas, dok se krećete uskim hodnicima. Kada nosite KSG, možete je osloniti na rame i držati jednom rukom spremni za paljbu, dok drugom rukom npr. otvarate vrata, bez rizika da će protivnik uhvatiti za cev.


Šta može da bude problem? Poput većine pump-action repetirki i Kel-Tec KSG-12 funkcioniše povlačenjem plastičnog podkundaka napred-nazad i zahteva brz, odlučan pokret. Sa donje strane podkundaka je prorez u koji se, kada je u zadnjem položaju (pri izbacivanju ispaljene čaure), uklapa prednji deo štitnika okidača. S obzirom da većina strelaca instiktivno povlači šaku unazad, dalje od usta cevi, pri repetiranju je skoro izvesno da će veoma bolno uštinuti rub dlana. Lek je u korišćenju vertikalnog rukohvata postavljenog na Picatinny šinu sa donje strane. Na tržištu postoji širok izbor ovakve opreme po veoma pristupačnim cenama, ali kao što smo već pomenuli, Kel-Tec ih ne isporučuje sa oružjem. Drugi minus je način tj. mesto za izbacivanje čaura. Da bi puška bila jednako upotrebljiva za levoruke i desnoruke strelce, otvor za izbacivanje čaura je smešten sa donje strane, odmah iza rukohvata. Na prvi pogled, potpuno logično rešenje. Međutim, kada držite oružje, svaka izbačena čaura udara vas u podlakticu 7-8 cm iza šake.

Ucinak jedinacnog olovnog projektila (iznad patrona).jpg
UČinak jedinaČnog olovnog projektila (iznad patrona)

Budući da je repetiranje odsečno i brzo, čaura prilično jako udara svaki put na isto mesto, pa se posle nekoliko ispucanih kutija javljaju crvenilo i bol. Doduše, momci iz upadnih timova ne idu u akciju sa podvrnutim rukavima, a kućna odbrana sigurno ne zahteva 50-60 ispaljenih patrona. A posle pucanja, zna se, sledi čišćenje.
Nakon ispaljenih nekoliko kutija municije, mehanizam jedva da je malo ogaravljen barutnim gasovima. Rasklapanje za redovno održavanje je jednostavno, izvlačenjem par klinova, oružje se rastavlja na dva dela, što je dovoljno za pregled i čišćenje. Sklapanje je malo zahtevnije, treba pažljivo poklopiti otvore na oba sklopa kroz koje prolaze poprečni klinovi. Tek tada primećujem da su na oba magacina, sa gornje bočne strane načinjeni otvori, koji pomažu da se izbroje preostale patrone i eventualno identifikuje tip municije u magacinu.
Novi Kel-Tec proizvod je ostavio veoma pozitivan utisak na nas. Uprkos tome što je cena trenutno preko 1.300 dolara, ovo je oružje sa velikim potencijalom, ali od rukovaoca zahteva privikavanje. Po svemu sudeći KSG-12 je na tržište taktičkih sačmarica stigao sa ozbiljnom namerom da se tu i zadrži.
D. Šaponjić
foto V.K.

Dobar raspored težine
Sa dužinom od samo 663 mm ovu sačmaricu bez problema možete nositi koso preko grudi dok sedite u vozilu. To je izuzetna prednost za policijsku patrolu ili službe obezbeđenja, transporte vrednosti, VIP pratnju i slične zadatke jer je KSG-12 momentalno spreman za upotrebu, dovoljno kratak da se sa vozačkog sedišta koristi kroz prozor, sigurno oslonjen u zgibu ramena bez gubljenja vremena za rasklapanje kundaka u skučenom prostoru. Pritom, cev je duga 470 mm, što je sasvim dovoljno da ispaljeni projektil iskoristi sav potencijal barutnog punjenja. Centar mase je blizu pištoljskog rukohvata, odprilike na sredini oružja, a težina od 3,13 kg poraste za 730 g kada je oružje napunjeno. Dobar raspored težine pomaže da se opterećenje ne oseti, čak ni u dužem periodu nošenja. Sve komande su obostrane, tako da i levoruki strelci bez ikakvih ograničenja i problema koriste oružje. Kočnica i poluga za odabir levog/desnog magacina su nadohvat palca, dok se dugme za oslobađanje kliznog podkundaka lako dosegne kažiprstom, bez promene hvata.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još