Ideje velikog konstruktora

Kada je, poslednjih godina XIX veka, konstruisao poluautomatski pištolj sa mehanikom koja funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi i omogućuje korišćenje jače municije, Brauning, sigurno, nije ni sanjao da će najugledniji stručni časopisi, čak i u toku 2003. godine, kao ekskluzivnu novost, prikazivati pištolje koji su, objektivno, tek „kozmetička“ dorada njegovog rešenja. A, kako sada stvari stoje – ukoliko ne dođe do nekih dramatičnih promena, prvenstveno u smislu razvoja potpuno novih vrsta municije – ime konstruktora Brauninga još će se dugo spominjati prilikom prezentacije „najnovijih“ poluautomatskih pištolja. Zahvaljujući duboko ukorenjenoj privrženosti legendarnom Kolt Gavernmentu i metku .45 ACP, američka oružarska javnost i američko tržište su, svakako, najzaslužniji što ideje velikog konstruktora neprekidno doživljavaju svoju reinkarnaciju. Nema, na primer, danas broja američke „oružarske“ revije bez prikaza nekog novog „klona“ ili dorađene verzije „gavernmenta“ – iako će ubrzo biti proslavljeno stotinu godina, od kada je on započeo trijumfalni put do titule najboljeg vojničkog poluautomatskog pištolja svih vremena. Jednostavno: čovek, ponekad, ima utisak da, umesto zasluženog „penzionisanja“, Brauningova mehanika, vremenom, dobija na kvalitetima, i lako se prilagođava svim novim izazovima.
Brauning je, u osnovi, koncipirao jednostavan velikogabaritni vojnički pištolj sa SA okidanjem i jednoredim okvirom, prvenstveno namenjen za tešku službenu upotrebu i nošenje u spoljnoj futroli. U periodu između dva svetska rata, veliki broj zemalja prihvatio je ovo rešenje, jednostavno kopirajući američki Kolt Gavernment ili kreirajući svoje pištolje na osnovu njegove (čitaj: Brauningove) mehanike (ruski TT, poljski VIS Radom itd.).
Slavni konstruktor, međutim, nije „spavao na lovorikama“: već dvadesetih godina XX veka konstruisao je velkogabaritni vojnički pištolj na osnovu iste mehanike, ali sa DA okidanjem i dvoredim okvirom velikog kapaciteta. Ovaj je pištolj, međutim, promociju doživeo tek sredinom tridesetih godina, u belgijskoj firmi „FN“, kao Browning HP Model 1935 u kalibru 9 mm Para; skoro čitavu deceniju posle smrti konstruktora. Browning HP postavio je potpuno nove standarde u razvoju poluautomatskih pištolja, koji su, u decenijama posle II svetskog rata, doveli do razvoja potpuno novih konstrukcija vojničkih pištolja.
Firma „Kolt“ odavno više nije glavni igrač u proizvodnji i plasmanu izvorno „njenih“ pištolja, Desetine velikih i malih – prvenstveno američkih, ali i drugih – firmi danas proizvodi poluautomatske pištolje na bazi izvorne Brauningove mehanike; počev od vernih „klonova“ „gavernmenta“, do svih mogućih dorađenih i nadgrađenih verzija.
Posle ovakvog uvoda, naravno, ne preostaje ništa drugo, do da vam prikažemo još jednu ekskluzivnu novost, koja se i ne trudi da sakrije izvorno poreklo.
Poznata kanadska firma PARA-ORDNANCE odavno je stekla reputaciju proizvođača kvalitetnih poluautomatskih pištolja na bazi mehanike Kolt Gavernmenta. U početku su proizvodili verne kopije popularnih vojničkih pištolja u kalibru .45 ACP, a zatim su krenuli i sa modifikacijama, prema zahtevima tržišta. Prvi su predstavili standardni vojnički pištolj sa dvoredim okvirom velikog kapaciteta, kome su sledile brojne kompaktne verzije u različitim kalibrima.
Ne tako davno, „Para-Ordnans“ je predstavio novu seriju pištolja na bazi mehanike „gavernmenta“, ali sa dvostrukim dejstvom okidača, pod nazivom „Lightning Double Action“ (LDA).
I ranije je bilo više pokušaja da se DA primeni na „gavernmentu“, ali nijedan nije prošao na konzervativnom američkom tržištu. Jednostavno: SA okidanje i Kolt Gavernment bili su nerazdvojni u svesti prosečnog američkog strelca, a kome je bilo „za nevolju“, po pravilu je nosio pištolj „cocked and locked“ (metak u cevi, zapet i ukočen oroz). Iako tipično američki, ovo je, priznaćete, prilično nekomforan način nošenja opasnog oružja. Pažljivo dizajnirana i vešto plasirana serija pištolja Para-Ordnance LDA (sa DA okidanjem), međutim, brzo je razbila sve predrasude kupaca, i postala hit na tržištu.
Kao poslednji u „seriji LDA“, stigao je kompaktni Para-Ordnance C7 .45 Carry Option LDA u moćnom kalibru .45 ACP, prvenstveno namenjen za ličnu samoodbranu i skriveno nošenje. Danas popularna kombinacija, „velika snaga u što manjem pakovanju“, dobila je još jednog vrednog člana, a mi ćemo preuzeti neka iskustva američkih kolega iz časopisa „Guns Magazine“, koji su imali priliku da ga isprobaju.
Pištolj Carry Option, već na prvi pogled, deluje privlačno, i ostavlja utisak kvalitetnog oružja. Mehanika je, naravno, „milion“ puta proverena – Brauningova. Atraktivnom izgledu doprinosi i tamnije polirana navlaka, kao i prelepe drvene, rezbarene obloge rukohvata. Dimenzijama, „keri opšn“ ne prelazi popularni kompaktni (plastik-fantastik) Glock 23 i sličnu „bratiju“, a izuzetno ugodno leži u ruci. Ipak, zahvaljujući konstrukciji, kompletno izrađenoj od nerđajućeg čelika, ovaj pištolj odmah stavlja do znanja da ne spada – barem što se težine i kalibra tiče – u pero-laku kategoriju. Opštem utisku doprinose markantni i funkcionalno oblikovani (na krajevima zaobljeni) nišani „novak“ sa tri tricijumske, svetlozelen tačke.
Okidač je tanak i gladak, a oroz nema izraženu mamuzicu, što, svakako, olakšava manipulisanje oružjem u stresnim situacijama. Pored klasične kočnice na zadnjoj strani rukohvata, pištolj ima na levoj strani rama markantnu polugicu mehaničke bezbednosne kočnice, kao i polugicu za blokiranje navlake u otvorenom položaju i dugme za deblokiranje okvira. Iako je čitavih 13 mm kraći od okvira za standardni „gavernment“, jednoredi okvir novoga pištolja zadržao je kapacitet od 7 metaka, ali, punjenje nije moguće bez pomoći priručnog punjača.  Kako se vođica povratne opruge sastoji iz dva dela, početak demontaže pištolja zahteva primenu posebnog (priloženog) odvijača, posle čega sledi postupak kao kod standardnih pištolja Kolt Gavernment.
Iznenađuje ocena stručnjaka, da je kvalitet izrade svih delova vrlo dobar, da su svi delovi zadovoljavajuće upasovani i tolerance u granicama dozvoljenog, što odgovara osnovnoj nameni oružja, ali da je sve to, ipak – daleko od vrhunskog kvaliteta. Jednostavno, testirani pištolj bio je običan primerak iz serijske proizvodnje, bez ikakve posebne dorade, namenjen širokom krugu kupaca, a ne vrhunskim strelcima. Imajući u vidu njegovu osnovnu namenu, opšti je zaključak da treba izabrati kvalitetnu i funkcionalnu kožnu futrolu, koja će garantovati potpuno bezbedno nošenje oružja i, prema potrebi, lako i brzo manipulisanje.
Testiranje na strelištu najbolji je način da se provere pouzdanost i preciznost svakog oružja. Kolege iz američkog časopisa izabrali su desetak vrsta municije .45 ACP, koja se najčešće koristi u ovakvoj vrsti oružja. Prve salve (4×5 metaka od svake vrste municije) ispaljene su sa naslona, na mete udaljene 25 jardi (23 metra), i rezultati su bili vrlo dobri. Ovo gađanje je iskorišćeno i za fino podešavanje nišana. Najbolja grupa pogodaka je bila prečnika 3,54 inča sa municijom Aguila IQ HP, pri čemu je zabeležena početna brzina zrna od 1421 fita (oko 433 metra) u sekundi.
Carry Option, međutim, predviđen je za brzo reagovanje na kraćim daljinama, u najrazličitijim uslovima. Zato je drugi deo testa obuhvatio gađanja „iz ruke“ na daljinama između 5 i 15 metara, sa obe ili samo jednom rukom (posebno jačom, pa slabijom), u različitim uslovima. Bio je to, u stvari, pravi test za ocenjivanje mogućnosti pištolja, i tu je on ponovo položio ispit. Ali, uz jednu važnu primedbu: iako izuzetno priručan i relativno težak, pištolj Carry Option ipak ne može sam da kompenzuje jak trzaj, prouzrokovan moćnom municijom .45 ACP, dodatno potenciran kratkom cevi. Zato se podrazumeva da samo obučeni i iskusni strelci mogu efikasno da koriste ovakva oružja. Ukoliko ovo uzmemo kao konstantu, razumećemo ocenu američkih kolega da je okidanje glatko i lako (čak i u režimu DA); da su nišani praktični i da omogućuju brzo dovođenje oružja u liniju mete, bez obzira na jak trzaj; da se sve komande lako kontrolišu i deluju glatko; da prazan okvir lako ispada iz rukohvata posle pritiska na dugme za deblokadu itd. Preciznost je i ovaj put bila na zavidnom nivou. Na kraju, pištolj je isproban i u nekim ekstremnim situacijama. Postavili su standardnu IPSC metu na daljinu od, čak, 100 jardi (91,44 metra), i ispalili 8 metaka „iz ruke“. Iako je strelac, u najmanju ruku, bio dobro izvežban, čitavih 6 pogodaka u rejon grudi, uz samo dva promašaja, zaista predstavlja izuzetan rezultat, i mnogo govori o potencijalu samog pištolja.
M. VUKČEVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još