Jurišna puška Zastava M21

Proizvodi se u fabrici namenskih proizvoda Zastava oružju u Kragujevcu, a prvi put je predstavljena javnosti još 2004. godine. Jurišna puška M21 kalibra 5,56 mm namenjena je za uništavanje nezaštićenih i balističkim prslukom zaštićene žive sile na daljinama do 500 metara. Korišćenjem potcevnog bacača granata vrlo uspešno se mogu uništavati lakše oklopljena borbena i neborbena vozila, zadimljavati i osvetljavati bojište. Jurišna puška M21 je predviđena da zameni Zastavu M70 koja je standardna automatska puška Vojske Srbije, koja je postepeno počela da uvodi novu jurišnu pušku u naoružanje svojih jedinica 2008. Puška postoji u verziji sa dužom cevi M21 i sa kraćom cevi M21S, za specijalne jedinice vojske i policije. Najnovija varijanta je M21C (C za Carbine). Postoje optički i laserski nišan, dnevni i noćni.
urišna puška kalibra 5,56 mm funkcioniše u najtežim klimatskim i terenskim uslovima i odlikuje se najvišim performansama. Zastava M21 ima ugrađenu „Pikatini“ šinu, koja omogućava postavljanje optičko-elektronskih uređaja koji odgovaraju NATO standardu, a može imati ograničen rafal od tri hica. Nova jurišna puška predstavlja konstruktorsko kombinovano rešenje dva ranija modela, Zastave M70 i M80, ova poslednja je rađena u kalibru 5,56 mm, i obe su zasnovane na sistemu pozajmice barutnih gasova, bravljenja i ostalih mehanizama na principu Kalašnjikova. Zastava M21 napravljena je od kompozitnih materijala od kojih je napravljen okvir i zamenjeni drveni delovi koji su prisutni kod ranijih modela Zastavinih oružja. Ugrađen je obostrani regulator paljbe, kao i šina koja omogućava postavljanje optičko-elektronskih uređaja koji odgovaraju NATO standardu, optički i noćni nišan, laserski obeleživač cilja (LOC) u vidljivim i nevidljivom spektru. Takođe, omogućena je ugradnja potcevnog bacača granata BGP-40, koji se pravi po uzoru na rusko rešenje 40 mm „Kastjor“, BG-15 i BG-30. Pored klasičnog regulatora paljbe, koji se nalazi sa desne strane puške, postavljen je još jedan sa leve strane pištoljskog rukohvata, a međusobno su povezani. Kundak je preklopan i napravljen je od čvrstog polimera, a na zadnji deo se postavlja gumeni amortizer koji služi kod korišćenja bacača granata. Prednji potkundak je napravljen od polimera sa vertikalnim rebrima. Pištoljski rukohvat je takođe izrađen od polimera.
Cev kod Zastavine jurišne puške kalibra 5,56 mm se proizvodi u dve varijante, klasično ožlebljena cev koja nosi oznaku M21 i poligonalna cev M21B. Cev je tvrdo hromirana što obezbeđuje duži vek cevi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još