Kamuflirani „noćni voz“

Ljudsko oko po mraku ne može da razlikuje boje, već samo tamnije ili svetlije nijanse sive. Zapravo, ono što čovek vidi samo su manje ili više oštre konture nečega. A uloga kamuflaže upravo i jeste da te konture što više razbije i ublaži, da budu što manje uočljive. U novije vreme sve češće se koristi pikselizovan maskirni dezen, koji se dobija pomoću kompjutera. Tako i američki proizvođač „Mossberg“, poznat pre svega po sačmaricama, nudi svoj novi karabin Night Train II sa kundakom u digitalnim dezenima, od bež-sivog, do zelenkasto-svetlucavog.
Šta dobija kupac, kada naruči novi „Noćni voz“ za oko 1.200 evra, koliko iznosi cena na evropskom tržištu? Pa, mora se priznati: poprilično toga. Za početak, dobija već montirani optički nišan 6-24×60 kalifornijske firme „Barska“, opremljen blendom za sunce i poklopcem koji štiti od prašine. Optika je smeštena na Picattiny šinu i pričvršćena sa dva 30-milimetarska prstena. Blenda je duga 12,5 cm i po potrebi može da se odvrne, a zaštitne kape sa poklopcem takođe po želji, mogu da se skinu i ponovo nameste. Pored toga, kupac dobija još i „Harrisove“ ultralake dvokrake nožice 1A2, neoprensku navlaku sa raznim jastučićima za kundak, remen i bravu za zaključavanje oružja. Sanduk sa zatvaračem se oslanja na dva stuba u kundaku i pričvršćen je sa dva inbus zavrtnja. Kundak je od sintetičkog materijala, ima pištoljski rukohvat sa partijom hrapave površine u dezenu riblje krljušt,i kako bi stisak bio siguran i oznojena šaka ne bi proklizavala. Ista takva hrapava površina nalazi se i na potkundaku, na mestu gde leva šaka drži oružje. Branik okidača i bužiri za remen predstavljaju integralne delove kundaka, dobijene već prilikom izlivanja. Za montiranje nožica, kundak ima još jedan dodatni bužir od čelika. Na samom kundaku, pozadi, nalazi se kapa od crne, mekane gume. Ovaj elastični dodatak je dovoljan da amortizuje trzaj metka .308 Winchester. Ipak, konstruktori u „Mossbergu“ su za svaki slučaj na usta cevi postavili i jedan pomalo predimenzionisani dvokomorni kompenzator od legure, koji se navija na cev. Ovako masivni kompenzator ovde ima, pre svega, „kozmetičku“ ulogu, a želja proizvođača je očito bila da koketira sa eventualnom upotrebom svog karabina, kao oružja za specijalnu namenu, tj. kao snajperske puške.


Cev od mat crnog čelika duga je 56 cm i snabdevena sa šest uzduž frezovanih žlebova, radi bržeg i lakšeg hlađenja. Zatvarač je cilindričnog tipa i ima nadole savijenu ručicu za repetiranje. Zatvarač deluje kao da je sastavljen od elemenata više poznatih, američkih sistema. Na prvi pogled, najviše podseća na zatvarač pušaka čuvene „Remingtonove“ serije 700. Međutim, kada se posmatra iz ugla glave zatvarača, primećuju se i odlike sistema Savage. Karabin je opremljen podesivim okidačem, koji je „Mossberg“ uveo 2009, pod imenom Lightning Bolt Action Trigger System. Okidač služi i kao dodatno, manuelno osiguranje, uz postojeću kočnicu, koja je izvedena kao klizni prekidač sa dve pozicije. Reč je o direktnom okidaču, čiji otpor može da se podešava u rasponu od 900 do 3.150 g. Oružje je fabrički podešeno na otpor od 1.350 g, a ako neko želi da ga menja, mora svaki put da vadi ceo sistem iz kundaka, jer je zavrtanj za podešavanje nedostupan spolja. Najbolje je celu stvar prepustiti nekom puškaru, jer je vraćanje sistema natrag vrlo osetljiva radnja koja iziskuje dosta strpljenja i nerava, pre svega zbog rama magacina i opruge donosača metaka.
Ukoliko želite da isprobate balističke karakteristike ovog karabina, najbolje je da gađate sa oslonca na razdaljine od preko 100 m. Tako će Mossberg ATR100 najbolje pokazati šta može. Ujedno, tako ćete videti i koliko je osetljiv na pojedine vrste municije. Jer, od toga će zavisiti i prečnik pogodaka – da li će biti obima novčića od 2 evra ili podmetača za pivo, a možda čak i većeg. Na testiranju koje su izvele naše nemačke kolege iz redakcije „Vizira“, kao najbolja pokazala se laboracija Topshot sa boat-tail zrnom pune košuljice od 150 grejna, sa kojom je postignut krug prečnika 21 mm. Kod municije sa dužim metkom, bilo je i znatno više problema sa zatvaranjem zatvarača. Kod ovakve municije i preciznost je bila osetno slabija. Na žalost, u tu grupu spada i naša PPU HPBT od 168 grejna, sa dužinom metka od 71,1 mm, čiji je prečnik pogodaka iznosio 89 mm. Ljudi koji su testirali oružje, kažu da je ponašanje pri gađanju, tj. trzaj i odizanje cevi, sasvim podnošljivo i generalno može da se oceni kao prijatno. Jedino što postoje velike razlike u performansama, u zavisnosti od municije.
Karabin Mossberg 100 ATR Night Train II izrađen je vrlo solidno, na uobičajenom nivou kvaliteta. Imajući u vidu svu dodatnu opremu koja ide uz njega, kupac za svoj novac dobija mnogo toga. S druge strane, mora da se pomiri sa ograničenim izborom municije i da prihvati opremu i komponente koje je odabrao proizvođač. Što se tiče glomaznog kompenzatora, dobra vest je da se i on, ako vam se ne sviđa previše, može jednostavno odvrnuti sa usta cevi.
B. LJUBINKOVIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: Mossberg 100 ATR Night Train II
Kalibar: .308 Winchester
Kapacitet: 4 + 1 metak
Ukupna dužina (cm): 106
Dužina cevi (cm): 56
Masa (g): 4.400 (3.050 bez opreme)
Otpor okidača (g): Podesiv od 900 do 3.150
Cena (evra): 1.222 (sa optičkim nišanom i nožicama)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još