Kel Tec PLR 16

Firma „Kel-Tec CNC Industries Inc“. iz Floride, osnovana je još 1991, u mestu Kokoa, kao precizna mašinska industrija velikih ambicija, opremljena isključivo sa tada prilično retkim, skupim i ultra modernim numeričkim – CNC mašinama. U proizvodnju oružja, ušli su tek 1995, ponudivši, uglavnom, jednostavne, jeftine i praktične malokalibarske puške i nekoliko sasvim novih i originalnih modela kompaktnih pištolja, predviđenih za prikriveno nošenje u manjim kalibrima. Iako je tehnologija livenih polimerskih delova oružja u to vreme bila u začetku, zahvaljujući originalnom dizajnu i prepoznatljivom izgledu, kao i izuzetno povoljnim cenama ovih veoma naprednih oružja, postigli su ogroman uspeh u prodaji. Zato se danas smatraju jednim od deset najvećih svetskih proizvođača kompakt pištolja za službenu i civilnu upotrebu. Takođe i jednim od vodećih proizvođača sportskih malokalibarskih i pušaka za preživljavanje, s ambicijom da pokrenu najozbiljniju proizvodnju pušaka za taktičku i sportsko-rekreativnu upotrebu. U tom cilju, u samoj fabrici je nedavno napravljeno zatvoreno opitno puščano strelište, po najvišim mogućim standardima, kakvih trenutno nema više od nekoliko u SAD.
Ušavši sa takvim ambicijama u nove projekte, ubrzo su na tržište izbacili nekoliko jedinstvenih i prilično interesantnih modela, ponudivši ih istovremeno i službenom i civilnom segmentu tržišta. Jedan od takvih modela (za gađanje na velike daljine i lov) je i poluautomatski PLR-16, u kalibru 5,56×45 NATO (.223 Remington), osmišljen kao pištolj radi izbegavanja zakonskih ograničenja u prodaji, a koji bi mogao da se posmatra i kao veoma privlačna i ubedljiva jurišna puška, najsavremenije konstrukcije.
Model PLR-16 je oružje koje radi na principu gasne pozajmice i kod koga sistem rada, najviše liči na onaj kod „kalašnjikova“. Proizvođač insistira na podatku da je zasnovan na „proverenom i pouzdanom“ sistemu jurišne puške AR-15 (M-16), iako im je zajednička samo rotaciona glava zatvarača sa osam polja. Za razliku od AR-15, kod koje se gasovi kroz cevčicu vraćaju do sanduka i deluju direktno na celo telo zatvarača, kod PLR-16 gasna pozajmica funkcioniše drugačije. Deo barutnih gasova iz cevi stiže u gasni cilindar, gde potiskuje gasni klip postavljen na nosač zatvarača, gurajući ga unazad. Nosač zatvarača tada povlači i telo zatvarača koje rotira i tada se u krug raspoređene bradavice odbravljuju iz cevi, počinjući ciklus izbacivanja čaure i uvođenja novog metka. Ovaj sistem rada se pokazao u praksi kao jedan od najpouzdanijih, što je u kombinaciji sa prilično visokim kvalitetom izrade modela PLR-16, veoma dobra garancija njegove pouzdanosti i funkcionalnosti
Ovaj model je proizveden najsavremenijim tehnološkim procesima, uz obilno korišćenje delova od veoma lake i jake, livene polimerske plastike ojačane staklenim vlaknima. Tako na njemu, sem cevi, zatvarača, nišana i mehanizma za okidanje, nema drugih metalnih delova. Zahvaljujući prvenstveno tome, ali i veoma kompaktnim dimenzijama, ovo oružje ima masu od samo 1450 g. Ceo pištolj je dug 470 mm, sa cevi od 234 mm i nišanskom linijom od 318 mm. Ovo ga čini izuzetno udobnim za nošenje i manipulaciju, u odnosu na druga slična oružja, ali i vrlo neprijatnim za gađanje, s obzirom na izuzetno kratku cev, zbog koje se, uprkos dvokomornom kompenzatoru trzaja (ujedno i razbijač plamena), javljaju jak plamen i nepodnošljiv pucanj. Ovako kratka cev utiče i na balističke karkteristike metka M-193, sa zrnom FMJ od 55 grs, koji ispaljen iz PLR-16 ima početnu brzinu od oko 760 m/s i energiju od približno E0=1260 J, što je sasvim dovoljno za više nego efikasnu upotrebu do daljina od preko 100 m (iako je razarajući učinak metka pune brzine od oko 970 m/s i hidro-dinamički terminalni efekat iz duge cevi od 508 mm izostao). Cev je na vrhu (ispred prednjeg nišana), spolja obrađena tako, da bez dalje obrade mogu da se koriste svi priključci, kao i kod AR-15 (M-16). Ako se zanemare mane, koje donosi kratka cev u ovom kalibru, PLR-16 je veoma upotrebljivo oružje, izuzetnog dizajna i ergonomije. Kvalitet se najlakše vidi na cevi, a ona je kod PLR-16 izrađena vrhunski precizno, u match kvalitetu, kao i svi ostali delovi.
Oružje ima klasičnu konfiguraciju, sa gasnim cilindrom iznad cevi, kratak, kompaktan sanduk i veoma komforan, anatomski obrađen pištoljski rukohvat. Uvodnik okvira se nalazi na uobičajenom mestu, ispred branika obarača. Iznad uvodnika, nalazi se kratka i lepo zaobljena, cevasta ručica zatvarača, kojom se oružje repetira. Uz oružje se isporučuje samo jedan plastični okvir, kapaciteta deset metaka, koji ne viri ispod uvodnika, kada je u oružju. Naravno, ovaj pištolj može da koristi i sve vrste okvira za jurišnu pušku AR-15 (M-16), kapaciteta 20, 30 ili 40 metaka, ali i dvostruki „bubrežasti“ doboš, kapaciteta čak 100 metaka. Na sanduku, sa gornje strane, nalazi se integralna Mil-STD-1913 Picatinny šina, na koju je montiran i mali, diopterski zadnji nišan, podesiv po pravcu. Iako montiran na drugačiju rampu, prednji nišan je indentičan onim na pušci M-16 i podesiv je samo po visini. Oružje ima poprečnu kočnicu na rukohvatu, iznad branika obarača, koja aktivirana blokira polugu obarača, a aktivira i deaktivira se guranjem levo-desno. Svi delovi mehanizma su od najkvalitetnijeg čelika, najpreciznije mašinski obrađenog, zbog čega je pouzdanost u radu višestruko povećana, a od spoljašnjih uticaja i habanja zaštićeni su klasičnim bruniranjem.
Opšti kvalitet ovog neobičnog pištolja, jasno se vidi i u neverovatno jednostavnom načinu rasklapanja, radi redovnog održavanja. Kod ovog modela, dovoljno je izvući jednu poprečnu čiviju, da bi se rukohvat sa mehanizmom oborio nadole i izvukla povratna opruga sa nosačem zatvarača i zatvaračem, na čijem produženom delu – gasnom klipu, stoji i fiksirani gasni cilindar. Dalje rasklapanje kod ovog modela, jednostavno, nije potrebno.
PLR-16 se isporučuje jednostavno opremljen, dok se većina priključaka nudi kao dodatna oprema. Tako se uz njega nudi plastični potkundak sa Picatinny šinom sa donje strane, radi montaže vertikalne ručice prednjeg rukohvata, pre svega, ali i drugih priključaka – kao što su taktička lampa ili laserski marker. U ponudi su i montaža za optičke nišane (sa prstenovima od 25,4 i 30 mm), ručica za zapinjanje zatvarača (koja zbog posebno napravljene kosine sa prednje strane radi kao deflektor praznih čaura), zatim jednodelni držač remnika, koji se montira na zadnju stranu sanduka i posebno dizajnirani, dvokomorni kompenzator, prilagođen dužini ove cevi, daleko efikasniji od onog, sa kojim se isporučuje. Sigurnosna bravica za ovo oružje, nalazi se u osnovnoj ponudi, po ceni od oko 665 dolara na američkom tržištu (što nije visoka cena za ovakvo oružje).
Interesantno je da montaža kundaka uopšte nije predviđena, niti se on nudi kao posebna oprema (da bi se vlasti ubedile da je ovo oružje pre svega, pištolj). To je jedna od većih mana ovog modela, čija prava namena ostaje pomalo nejasna.
Zbog visokog opšteg kvaliteta i odličnog balansa, oružje je prilično precizno i uz korišćenje probranih vrsta municije, omogućava dobijanje grupa pogodaka prečnika od 35 do 60 mm na 50 m, odnosno nešto preko 130 mm na 100 m, sa mehaničkim nišanima, s kojima se isporučuje. To nije idealno, ali je više nego prihvatljivo, kada se uzme u obzir kompaktnost i odsustvo kundaka.
Zbog dobre ergonomije, ovom modelu ne smeta mnogo nešto tvrđe okidanje, koje je fabrički podešeno na 2900 do čak 3700 daN, što je prilično, ali i sasvim uobičajeno u poslednje vreme, kod američkog oružja. Ipak, hod je kratak i odsečan, a na silu se posle izvesnog vremena možete da priviknete, pa ovo ne bi trebalo posmatrati kao preveliki nedostatak.  Sve u svemu, PLR-16 je veoma interesantan i neobičan, ali i prilično upotrebljiv model oružja, iz koga bi, uz minimum ulaganja, mogao da se razvije prilično interesantan karabin ili taktičko oružje ozbiljnog potencijala. Za utvrđivanje pravog kvaliteta, koji se pre svega vidi u pouzdanosti u dugotrajnoj upotrebi i otežanim uslovima korišćenja, potreban je sveobuhvatan i složen test i dugotrajnija eksploatacija. Zasad, mali PLR-16 zaista obećava.
B. VOJVODIĆ

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još