Kineski adut

Da li se sećate sovjetskog, malokalibarskog pištolja PSM iz 70-ih godina, namenjenog specijalnim agentima, visokim oficirima Crvene armije i unutrašnjoj policiji? Taj je pištolj koristio, danas po mnogima, „smešnu“ municiju, kalibra 5,45×18, posebno namenjenu za probijanje zaštitnog prsluka ili šlema. Metak je, suštinski, bio sličan onom 5,45×39, sa „kalašnjikova“ AK-74. Sa, pozadi pomerenim težištem, koji je vrlo lako menjao smer unutar tela, tako da je zaustavna moć, ipak, bila veća nego kod npr. .22 LR ili .25 ACP. Samo nešto snažniju municiju koristi belgijski pištolj FN Five-Seven, preuzetu sa automata P90, kalibra 5,7×28. Iako zaustavnu moć ta dva metka, u poslednje vreme mnogi dovode u pitanje, što nije samo rezultat propagande i spekulisanja, već ozbiljnih testova, drugi smatraju da su za svoje dimenzije, vrlo upotrebljivi. U tu, drugu grupu, spadaju i Kinezi, sa svojom municijom 5,8×21.

Razvoj pištolja QSZ-92 počeo je daleke 1987, u vreme kada su kineske oružane i policijske snage bile opremljene pištoljima Type-77 (.25 ACP), Type-54, 77 i 80 (7,62×25) i manjim brojem Type-59 (9×18 Makarov). Prototip se pojavio 1997, a posle ispitivanja i manjih izmena, pištolj je, konačno, krajem 2001. usvojen u naoružanje vojske i policije. Oružje se tek 2002. pojavilo u većem broju, i to samo u rukama policijskih snaga u Hong Kongu, Makau i Pekingu. Takođe i elitnih vojnih jedinica u Hong Kongu i Makau, koji predstavljaju, posebne autonomne oblasti, unutar Kine.
Pištolj koristi mnoga rešenja mehanizma preuzeta sa pištolja Beretta M-92FS i Browning High Power, bez nekih velikih modifikacija. To ne može baš da se podvede pod, tipično kinesko kopiranje, jer oba pištolja-uzora predstavljaju vrhunska oružja. Osim toga, mnogi drugi proizvođači kopiraju jedni druge, pa onda zašto „izmišljati toplu vodu“? Princip rada je sistem kratkog trzaja, sa bravljenjem cevi. Pištolj je dvostruke akcije, sa spoljašnjim udaračem i komandom kočnice na obe strane, tako da oružje mogu da koriste i levoruki i desnoruki strelci. Prema tvrdnjama kineskih stručnjaka, ram pištolja je vrlo čvrst, bez obzira što je napravljen od polimera, kao kod austrijskog „gloka“. Ispod prednjeg dela rama, postavljena je šina, na koju može da se montira laserski nišan ili manja lampa.
Ono što ovaj najnoviji kineski pištolj čini originalnim, jesu dva kalibra: egzotični 5,8×21 Chi i više nego klasičan 9×19 Parabellum. Pitanje je zbog čega? Da li je vera u novu, MK municiju slabašna, tako da je potrebno „rezervno“ rešenje? Ili su njihovi stručnjaci upotrebu dva dijametralno različita kalibra namenili raznim ulogama i službama bezbednosti?
U skladu sa tim, postoje dve varijante oružja, označene kao QSZ-92/9 (9 mm) i QSZ-9/5’8 (5,8 mm).
QSZ-92/9 je osnovna varijanta pištolja, koja bi u perspektivi trebalo da zameni tri standardna kalibra, u kineskim oružanim i policijskim snagama: 7,62×25 Tokarev, 7,65×17 i u mnogo manjoj meri 9×18 Makarov. Pištolj može da koristi apsolutne vrste municije 9×19, uključujući i najnoviju, kinesku, pancirnu tipa DAP-92. Probojnost te municije rezultat je ne samo potkalibarnog projektila od čelika visoke tvrdoće, već i vrlo snažnog punjenja, koje je ekvivalent zapadnih punjenja tipa +P+ ili čak +P++. To je, praktično, kopija ruske pancirne potkalibarne municije, tipa PBP za pištolj GŠ-18. Zrno ima masu od 4,2 g (65 grs) i početnu brzinu od čak 600 m/s. Probojnost je 8 mm čelika slabijih mehaničkih osobina, na udaljenosti od 20 m, odnosno probija pancirni prsluk klase zaštite III. Za ovu municiju potreban je pištolj dovoljno snažne konstrukcije, iz čega može da se zaključi da su kineski stručnjaci pošteno odradili svoj posao. U dvoredi okvir staje 15 metaka, tako da se radi o pandanu pištolja Glock 17 ili SIG-Sauer P-226.

Municija kalibra 5,8×21, je kineski proizvod, iako prema nekim tvrdnjama predstavlja kopiju belgijske municije 5,7×28. Belgijanci, za sada, nisu pokrenuli nikakvu inicijativu za utvrđivanje povrede međunarodnih zakona o falsifikovanju. To, verovatno, znači da se reč „kopija“ više odnosi na koncepciju, koja nije nova. Metak je kompjuterski projektovan, uz pomoč simulacija prolaska zrna kroz telo čoveka. Zrno je konstrukcije kao kod metka 5,45×39, sa olovnim dnom, srednjim i prednjim delom od čelika i šupljim vrhom. Ceo sklop je postavljen u punu košuljicu. Na taj način, težište zrna je pomereno unazad, tako da se pri ulasku u telo destabilizuje i tumba, čime se povećava efikasnost na cilju. Tumbanje počinje posle pređenih 110 mm unutar tela, gde se javlja najveća šupljina, čije se dimenzije menjaju u skladu sa položajem zrna. Zrno, relativno male mase, garantuje da će se zadržati unutar tela protivnika, ali samo u slučaju da se pogodi u torzo, čime se sprečava da povredi slučajnog prolaznika. Masa zrna je 6 g, a početna brzina 480 m/s. U poređenju sa ruskim 5,45×18 i belgijskim 5,7×28, može da se zaključi da je kineski metak bliži belgijskom, odnosno savremenijoj i snažnijoj municiji, preuzetoj sa automata. Iz tog razloga, ne bi trebalo da čudi vest da Kinezi trenutno razvijaju i automat u istom kalibru. Municija probija 1,3 mm tvrdog čelika standardnih kineskih šlemova, a iza toga, poseduje još uvek dovoljno probojne moći da prođe kroz dasku debljine 50 mm. Koristi se flašasta čaura, prečnika danceta 8 mm, tako da je kapacitet okvira povećan na 20 metaka. Ne treba posebno napominjati da je velika prednost municije 5,8 mm, u odnosu na 9 mm, daleko manji trzaj i bolja kontrola vatre. Preciznost na 20 m je oko 22 mm, a na 100 m, 50 mm, što je sasvim solidno. Prema tvrdnjama proizvođača, municija 5,8 mm namenjena je specijalnim zadacima.
U obe varijante, na pištolj je moguće postaviti prigušivač, koji je naravno, efikasniji sa municijom 5,8 mm, i ne samo u odnosu na 9 mm, već i na 7,62 i 7,65 mm. On će da zameni pištolje sa prigušivačem integralnog tipa Type-64 i Type-67, kalibra 7,65 mm.
Komercijalna varijanta pištolja QSZ-92/9 trebalo bi da bude ponuđena i tržištu SAD. Na određeno vreme, konce im je „pomrsila“ Bušova administracija, koja je 2003. zabranila uvoz oružja iz Kine na dve godine. Ta zabrana ističe ove godine, tako da je lansiranje komercijalne varijante odloženo do isteka zabrane. Međutim, nije poznato da li će zabrana biti produžena. Bez obzira na to, Kinezi će izaći na svetsko tržište sa ovim, više nego kvalitetnim pištoljem, čija je cena sigurno povoljna. Bilo kako bilo, posle pojavljivanja pištolja QSZ-92, svetsko tržište ličnog naoružanja biće sigurno zanimljivije.
S. BALOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još