Kineski adut

Kineska policija je godinama koristila klasično vojno naoružanje u borbi protiv „tvrdih“ ciljeva, odnosno kriminalnih bandi. Ovaj vid kriminala, gde je protivnik naoružan i to bolje nego prosečni policijski službenik, naglim razvojem ekonomije sve više dolazi do izražaja. Time se, neminovno, usvajaju i principi dejstava i naoružavanja kineskih policijskih specijalnih jedinica – pandan američkim SWAT timovima.
Godinama su korišćene vojne poluautomatske snajperske puške Type 79/85, klon sovjetskog Dragunov SVD, ali se ubrzo pokazalo da je njihova preciznost nezadovoljavajuća. Naime, policija je postavila zahtev da se ostvari visoka preciznost do dometa od 800 m što je za Dragunov previše. Ovaj zahtev je u uskoj vezi sa opštim trendovima u svetu, koji su rezultat sve veće potrebe za protivterorističkim akcijama i smanjenju verovatnoće kolateralne štete (smanjenju ljudskih žrtava u toku akcija spasavanja talaca i sl.).

Iz tog razloga, uvezen je određen broj švajcarskih pušaka vrhunske preciznosti SSG 2000, ali se pokušalo i sa domaćim puškama QBU-88. Ove automatske snajperske puške razvijene su na bazi jurišnih pušaka QBZ-95 i koriste istu municiju DBP-87 kalibra 5,8×42. Iako se radi o relativno slabom kalibru, razvijena je posebna snajperska municija koja ima nešto bolje performanse od municije za jurišne puške. Poznato je da joj je početna brzina 895 m/s, što uz cev dužine od 620 mm ukazuje da je zrno znatno teže od običnog. To je i logično, jer „obična“ municija 5,8 mm ima početnu brzinu 930 m/s i masu 4,15 g. Iako se tvrdilo da je do 1.000 m ova puška bolja od Type 79/85 u to je teško poverovati, jer je masa projektila 5,8 mm još uvek znatno manja od klasičnog metka „pune snage“ 7,62x54R pri vrlo bliskoj početnoj brzini.
Po svemu sudeći tako su razmišljali i pripadnici policijskih službi, pa je uprkos masi od samo 4,2 kg puška ipak proglašena nezadovoljavajućom. Preostala, SSG 2000, pokazala se odlično, ali je problem bilo oklevanje policijskog vrha da koristi snajpersku pušku inostranog porekla. Uz to i cena je prilično izlazila iz okvira na koji su navikli kineski zvaničnici, zbog čega broj uvezenih primeraka nije bio dovoljan. Sem toga, korišćena je u Kini nestandardna municija 7,62 mm NATO i uvezen određeni kontingent. Dakle, policija je tražila za svoje potrebe pušku koja bi imala veću preciznost od Type 79/85 i na nivou SSG 2000, ali u kalibru 7,62x54R. Ovaj kalibar je prema energetskoj vrednosti i efikasnom dometu u potpunosti na nivou 7,62×51. Pored toga, bilo je potrebno da se maksimalno smanji masa, kako bi pušku lakše prenosili stasom niži i lakši kineski policajci. Najbolje rešenje ponudili su stručnjaci kineske „Jianshe Grup“, nazvane još i „China North Industries Corporation“ – puškom oznake JS. (Ovu snajpersku pušku ne treba „brkati“ sa automatom iste oznake JS u kalibrima 9×19 i 5,8×21).

Spolja gledano JS je „minimalistički“ dizajnirano oružje, na kome se vidi napredak u odnosu na prethodne kineske puške, što je bar „na papiru“, stavlja u red savremenih snajperki. Zahtevi za visokom preciznošću i relativno malom masom, usmerili su pažnju konstruktora „Jianshe Grupe“ na klasični repetirajući mauzerov sistem sa obrtno-čepnim zatvaračem, sa dva ispusta. Sem toga, JS ima masivnu, precizno izrađenu slobodnoplivajuću cev, standardne dužine 600 mm što je, takođe, jedno od danas nezaobilaznih rešenja na puškama od kojih se očekuje maksimalna preciznost. Postoje dve varijante cevi: jedna sa spoljašnjim žlebovima za hlađenje (kanelurama), a druga bez njih. Na kraju cevi prvog tipa sa kanelurama nalazi se masivna gasna kočnica, kao mera smanjenja trzaja ovog relativno laganog oružja mase 5,5 kg. Dužina oružja je na nivou drugih snajperki i iznosi oko 1.030 mm.

Na osnovu male mase i drugih rešenja o kojima će se tek govoriti, postaje jasno da su konstruktori veliku pažnju posvetili ergonomiji, koja nije bila na vrhu prioriteta prethodnih godina. Ona je ostvarena i odlično profilisanim, vrlo udobnim pištoljskim rukohvatom. Puška je izuzetno elegantna, sa mnogim dizajnerskim rešenjima prethodno viđenim na seriji bull-pup jurišnih pušaka, snajperskim puškama i mitraljezima kalibra 5,8 mm. Prednji, pomalo grubo orebreni potkundak trapeznog poprečnog preseka u liniji je sa donjom ivicom sanduka, u koji se smešta čelični okvir uobičajenog kapaciteta pet metaka. Na kraj potkundaka je postavljen potpuno podesivi dvonožac koji, kada je sklopljen, nimalo ne štrči van donje konture prednjeg potkundaka.
Visoki ergonomski kvaliteti snajperske puške JS ogledaju se i u vrlo savremenom, podesivom osloncu za rame. Oslonac za rame je podesiv po dužini, gde je meka obloga pričvršćena donjim krajem na telo oslonca. S gornje strane se nalazi oslonac za obraz, takođe podesiv. Prvi put Kinezi su u potpunosti odustali od mehaničkih nišana i na pušku JS mogu da se postave isključivo optički. Ono što je, takođe, stavlja u svetske trendove je montaža optičkih nišana preko standardne Picatinny šine postavljene na gornjem delu sanduka. Time se omogućava upotreba različitih optičkih nišana, sasvim moguće i inostranog porekla. Međutim, ne treba očekivati da Kinezi kupuju stranu optiku, ovo treba shvatiti kao korak napred prema zahtevima spoljnih kupaca, koji moraju da se poštuju. Ukoliko kupci žele kinesku optiku, na raspolaganju su im dva izbora: optički nišan 3-9×40 i pomalo preambiciozni 6-24×44 s obzirom na municiju. Selektor paljbe se nalazi samo s leve strane i može da se dohvati palcem desne ruke strelca, bez skidanja ruke sa pištoljskog rukohvata. Jedino selektor koji se nalazi samo s jedne strane, kojeg se kineski konstruktori uporno drže, predstavlja pomalo retrogradno rešenje. Međutim, ako neka zemlja ima veliki ljudski potencijal onda je to Kina i taj nedostatak je maksimalno ublažen, jer kvalitetni snajperisti – dešnjaci lako mogu da se pronađu. Puška JS ispaljuje kinesku snajpersku municiju sa teškim zrnom, početne brzine 790 m/s.

S obzirom na nesumnjivo veliki trud kineskih stručnjaka uložen u snajpersku pušku JS kalibra 7,62 mm može da se očekuje prilična popularnost ovog oružja, pre svega u zemljama tzv. Trećeg sveta. Jedan od važnih aduta kod ovih korisnika je i relativno niska cena, pre svega u odnosu na Zapadna rešenja, što je obezbeđeno serijskom proizvodnjom, na bazi porudžbina kineske policije. Za sada su poverenje puškama JS poklonili i pripadnici specijalnih snaga Bangladeša i indijske policije, što u najmanju ruku predstavlja kuriozitet, s obzirom na poslovično loše odnose dve zemlje. Verovatno je „olakšavajuću“ okolnost predstavljala činjenica da se koristi za opremanje policijskih, a ne vojnih službi. Iako nemamo podatke o preciznosti, na osnovu primenjenih tehničkih rešenja može da se konstatuje da su ovom puškom Kinezi ostvarili značajan korak napred, u šta su se uverili i prvi inostrani kupci. Prodaja tako važnog „alata“, kao što su snajperske puške specijalnim jedinicama bilo gde u svetu, predstavlja vrlo važan pokazatelj.

S. Baloš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još