Komet-krstareći tenk

Komet je bio britanski krstareći tenk koji je prvi put upotrebljen pred kraj Drugog svetskog rata. Često se smatra sveukupno najboljim britanskim tenkom Drugog svetskog rata. Borbena iskustva protiv nemačkih tenkova u kampanji u Zapadnoj pustinji pokazala je Britancima inferiornost njihovih tenkova. Stoga je upućen zahtev Lejland Motors kompaniji za izradu novog tenka koji bi mogao da postigne superiornost nad nemačkim modelima. Iz razloga ekonomičnosti i efikasnosti, morao je uz to da koristi što je više moguće komponenata Kromvel tenka.
Prvobitni dizajn je bio Čalendžer tenk, koji se na kraju nije pokazao kao uspeh. U drugom pokušaju, sa oznakom A34, konstruktori su rešili da koriste novu verziju topa od 77 milimetara. Ugrađeno je još nekoliko unapređenja – poboljšan je oklop, izrada trupa i kupole, municija skladištena u odvojene oklopne magacine, ojačano je vešanje, a ugrađena je električno pomeranje kupole. Prvi prototip je bio spreman u februaru 1944. godine a prvi primerci isporučeni su u septembru. Do kraja rata proizvedeno je 1,200 tenkova.


Komet je imao pet članova posade. Pogonsku grupu činio je dvanaestocilindrični vodeno hlađeni benzinski motor Rols-Rojs Meteor tip 3, koji je razvijao 600 KS i koji je tenku omogućavao da na putu razvije brzinu od 51 km/h. Hodni deo tenka činilo je po pet potpornih točkova, četiri nosača gusenica, lenjivci na prednjem, a pogonski točkovi na zadnjem delu tenka.
Naoružanje je činio brzometni top Mk 2 kalibra 77 mm. Top je zapravo bio kalibra 76,2 mm, ali je namerno imenovan kao 77 mm da bi se razlikovao od 17-funtaša koji je bio istog kalibra. Sporedno naoružanje činila su dva mitraljeza BESA kalibra 7,92 mm, jedan spregnut sa glavnim naoružanjem, a drugi u telu tenka. Maksimalna debljina oklopa bila je 102 mm, a minimalna 14 mm.Britanska 11. oklopna divizija je bila prva koja je dobila nove tenkove početkom 1945. godine, i jedina divizija koja je njima potpuno opremljena do kraja rata. Usled kasnog stizanja na front, Komet nije učestvovao ni u jednoj od glavnih bitaka u toku rata, ali je učestvovao u prelasku Rajne i kasnijoj berlinskoj pobedničkoj paradi u julu 1945. godine. Velika brzina tenka u potpunosti je iskorišćavana na nemačkim auto-putevima.
Tokom rata u Koreji Komet je služio uz teži Centurion tenk, koji je delimično bio baziran na dizajnu Kometa. Tenk je ostao u britanskoj službi do 1958. godine, kada su preostali tenkovi prodati stranim državama. Do osamdesetih godina tenk je bio korišćen u armijama raznih zemalja, poput Južne Afrike.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još