Kompaktna i moćna

Ruska jurišna puška koju je razvio CKIB SOO 1993. godine. Predstavlja varijantu jurišne puške OC-12 „Tis” (sama stvorene na bazi AKS-74U) izvedenu po bulpap šemi. Na nju se postavlja nešto pojednostavljena verzija odvojivog bacača granata GP-25 „Kostjor” (pojednostavljenje se pre svega sastoji u nedostatku pištoljske drške sa branikom obarača i okidačem). Takav raspored je omogućio da se stvori kompaktno, moćno oružje.
Automatskom i granatnom vatrom upravlja jedan okidač. Prebacivanje između režima puščane vatre i gađanja granatama vrši dugme na desnoj strani prijemnika. Optika se postavlja na uzdignutu ručicu, koja može služiti i za nošenje oružja. Predviđena je mogućnost da se postavi prigušivač, laserski označivač, optički nišan i taktička lampa. Komplet puške je 70% jednak AKS-74U.
Razvoj ove puške je počeo decembra 1992, a glavni dizajneri su bili Valerij Teleš, koji je razvio bacač granata GP-25, i Jurij Lebedev. Zadatak je bio da se napravi oružje koje objedinjuje sve dobre osobine oružja za blisku borbu, a kao polazna tačka je poslužio AKS-74U. Puška se pojavila početkom 1994. godine.
U početku su razmatrani kalibri, 5.45x39mm, 5.56x45mm, 7.62x39mm i 9x39mm, mada su prva dva kalibra kasnije odbačena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još