Konverzija kao spas

Priznali to ili ne, Amerikanci još od Vijetnamskog rata vuku breme problema sa osnovnom službenom puškom, ne samo svojih oružanih snaga, već i unutrašnjih službi bezbednosti. Problemi pušaka M16 i karabina M4 pojavili su se već na samom početku, kada je nemali broj vojnika stradao zbog nepouzdanosti, neredovnog čišćenja i teških uslova eksploatacije (pesak, vlaga…). Većina ovih problema vezana je za sam princip rada sa pozajmicom gasa, pri čemu barutni gasovi direktno udaraju u čelo zatvarača, koji sasvim logično, posle M16 nije koristila nijedna puška. Naime, tokom projektovanja korišćen je barut visokog kvaliteta, koji ne ostavlja mnogo gareži i zaista bi bio adekvatan. Međutim, nije mogao da bude korišćen i tokom masovne proizvodnje, za potrebe vojnika u Vijetnamu.
Garež se skupljala unutar kanala za pozajmicu gasa i u unutrašnjosti sanduka, što je iziskivalo česta čišćenja pušaka, ukoliko se želi pouzdan rad. Kasnije varijante nudile su pojedina poboljšanja, ali osnovni problem još uvek je prisutan. Dodatne probleme stvarali su prilično nepouzdani okviri, a da stvar bude gora, Amerikanci su uspeli da ih „proguraju“ i u NATO i šire… Tako danas mnoge puške koriste ove problematične okvire, od kojih, istina, mnogi lokalni modeli imaju čvršću konstrukciju, samim tim i pouzdaniji rad. Puškama i karabinima M16/M4 nije pomogla ni vanserijska preciznost, tako da je krajem 20. veka, sve češće počelo da se govori o zameni, pri čemu su se Amerikanci oduševili nemačkim puškama HK G36. Prema zvaničnoj verziji, Kopnena vojska SAD u najbližoj budućnosti trebalo bi da se opremi varijantom ove puške XM8 (iako se u poslednje vreme i to dovodi u pitanje). Sem toga, favorizovani M16/M4 u varijantama A3 i A4 (SOPMOD, SOCOM), gubi poverenje i kod specijalaca: na nedavnom konkursu pobedila je belgijska FN FNC (označena kao SCAR) koja je na uporednim ispitivanjima bila bolja od brojnih konkurenata, pa i G36 (odnosno XM8). Međutim, „Heckler & Koch“ ne predaje se i ponudio je više nego atraktivnu alternativu.
Iako su i G36 i FN FNC u osnovi veoma pouzdane puške (bolje od M16, ali na konkursima su odlučivale nijanse i pojedini detalji), HK je odlučio da „zaigra“ na cenu (zahvaljujući principu konverzije postojećeg oružja) i američki nacionalni ponos. Ovo „popravljanje“ karakteristika postojećeg problematičnog oružja, stručnjacima „HK“ nije strano: pre pola decenije, „doterali“ su britansku pušku L85 do nivoa sasvim solidnog oružja, u klasi kojoj pripada.
Amerikancima je ponuđena konverzija, pre svega karabina M4, koji su u poslednje vreme sve više favorizovani u odnosu na puške M16. Problematični princip rada na bazi pozajmice gasa, sa direktnim dejstvom gasa na čelo zatvarača, zamenjen je pozajmicom gasa sa klipom kratkog hoda, sličnog kao na G36. Ovaj sistem postavljen je u novom sanduku, koji „paše“ na donji deo karabina M4, tako da je zadržan i rukohvat sa obaračem i selektorom vatre, kao i podesivi kundak, toliko omiljen kod Amerikanaca (možda i bez razloga). Mnogi smatraju da je to nepotrebna i skupa komplikacija, koja ne doprinosi čvrstini oslonca za rame, u slučajevima potrebe da „kundakom“ mora da se razreši neka problematična situacija. Na taj način sprečava se prodor gareži i barutnih gasova u unutrašnjost zatvarača, što bi dodatno olakšalo održavanje.
Verovatno bi američkim vojnicima i na ovom polju „laknulo“. Tvrdi se da sistem automatike pouzdano funkcioniše sa različitim dužinama cevi, odnosno poseduje princip samoregulacije. „HK“ nudi dve karabinske i dve puščane cevi: 267 mm (10,5 inča – ekvivalent kratkom karabinu CAR-15), 368 mm (13,5 inča – kao „dugi“ karabin M4), 419 mm (16,5 inča – srednja varijanta) i 508 mm (20 inča – kao M16). Cev je izrađena poznatom tehnologijom hladnog kovanja, karakterističnom za ovu nemačku firmu, od najkvalitetnijeg čelika, tako da se postiže vrlo dug radni vek. Pominje se brojka od preko 20.000 ispaljenih metaka, bez značajnog smanjenja preciznosti i početne brzine. U komplet je uvršten i novi rotacioni zatvarač sa sedam ispusta, kao i povratna opruga, pri čemu je posebna pažnja posvećena povećanju pouzdanosti izvlakača i njegove opruge.
Kada je već zamenjen gornji i prednji deo oružja, konstruktori su to iskoristili da opreme oružje sa nekoliko danas obaveznih, standardnih „Picatinny“ šina. Na prednjem rukohvatu nalaze se čak tri takve šine srednje dužine, jedna sa donje strane i dve na bokovima, dok se duž celee gornje strane nalazi još jedna šina. One, naravno, mogu da prihvate bilo koji standardni nišan, ili kombinacije nišana: od klasičnih čeličnih, do najrazličitijih optičkih dnevnih, noćnih i laserskih nišana, zatim taktičkih lampi, vertikalnih prednjih borbenih rukohvata i sl. (pod uslovom da poseduju sistem montiranja STANAG-1913). Ispod donje šine može da se postavi i sačmara-pumparica Masterkey ili poluautomatska sačmara XM-26, kao i više različitih bacača granata standardnog kalibra 40x46SR. Danas je među najatraktivnijim nemački AG36/AG-C, odnosno najnoviji AG416, čija je najveća prednost u odnosu na američki M203 otvaranje cevi ustranu, a ne prema nazad. Time se omogućava upotreba municije, praktično, neograničene dužine. Ovo se pre svega odnosi na neubojitu municiju, sa suzavcem i slično…
Drugi problem M16/M4 su okviri. „HK“ već više godina prisutan je na američkom tržištu, sa svojim čeličnim zakrivljenim „banana“ okvirima kapaciteta 30 metaka, prilagođenih usadniku M16/M4, koji su se u praksi pokazali neuporedivo bolje od standardnih polimernih i okvira od legure aluminijuma, uprkos nešto većoj masi od 250 g. Čelični okviri pokazali su daleko veću čvrstinu i pouzdanost (za 30-50%), a razvijeni su u okviru programa poboljšanja britanske puške L85. Tokom testiranja L85 sa novim okvirom, nije zabeležen nijedan zastoj usled problema sa hranjenjem ni posle pola miliona metaka, ispaljenih u svim klimatskim uslovima: od kontinentalne, preko pustinjske klime, do arktičkih predela… „HK“ je razvio i tzv. mornarički tip okvira kapaciteta 20 metaka, čija je površina presvučena posebnom antikorozivnom prevlakom, posebno razvijenom za zaštitu od slane vode i vazduha.
Uprkos činjenici da konverzija karabina M4 u HK416 sa kompletom D-10RS, odnosno sa cevi dužine 10,5 inča i sa uvlačećim kundakom iznosi 3,31 kg (sam komplet 2,3 kg), a sa kompletom D145RS sa cevi od 14,5 inča 3,49 kg (komplet 2,5 kg), dakle nešto više nego verzija karabina XM8 i standardni karabini M4 (2,6-3,4 i 2,52 kg) – ova konverzija se više nego isplati. Jer, nabavna cena sigurno je povoljnija od karabina XM8 sa odgovarajućom cevi, a pouzdanost veća i održavanje jednostavnije nego kod M4. Uz to, preobuka sa M4 na konvertovani model bila bi brža, jednostavnija i jeftinija, jer je kontrolni deo oružja praktično ostao isti. Dužina sa cevi 10,5 inča je 785 mm (686 mm sa uvučenim kundakom), a verzije sa cevi dužine 14,5 inča 886 mm (787 mm). Uz sve to, „HK“ igra i na kartu nacionalnog ponosa, jer bi Amerikancima verovatno bilo prihvatljivije da jednostavno konvertuju (možda i u samim jedinicama, i to ne svih, već samo jednog određenog broja) i nastave sa upotrebom svojih „ikona“ u vidu karabina M4.
Dokaz da Nemci zaista studiozno prihvataju svaku obavezu, predstavlja i činjenica da se Amerikancima nudi i konverzija na kalibar 7,62×51, u vidu karabina HK417. Ova varijanta trebalo bi da dovede u pitanje i program SCAR za specijalne jedinice (jer se u okviru programa zahtevalo oružje i tog snažnijeg kalibra). HK417 koristi standardne okvire kapaciteta 20 metaka, poznate nemačke puške HK G3. Pored toga, karabine HK416/417 moguće je dobiti i kao novoproizvedene, pri čemu se ne koristi podesivi kundak kao na M4, već klasični preklopni, kao na G36K, čime se uz cev dužine 10,5 inča dobija izuzetno kompaktno oružje: kraće od 600 mm sa otvorenim, i 450 mm sa preklopljenim kundakom.
Kad bi se prihvatila i najnovija municija kalibra 6,8×43 SPC, koja danas predstavlja možda i najuspeliji kompromis između 5,56×45 i 7,62×51, apsolutno svi akumulirani problemi pušaka/karabina M16/M4 više nego uspešno bi se rešili. Po relativno niskoj ceni i uz ne toliko narušen nacionalni ponos.
S. BALOŠ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još