Krstareća raketa

Pogonjena je mlaznim motorom, u većini slučajeva turbomlaznim. Koristi se za uništavanje ciljeva na kopnu i moru. U njoj je ugrađena velika bojeva glava, u sklopu strukture trupa. Velikog je doleta i preciznosti pogađanja. Moderne krstareće rakete mogu da se kreću nadzvučnim ili visokim podzvučnim brzinama, sa autonomnom navigacijom i upravljanjem, mogu da lete na putanji izuzetno male visine. Navigacija se uglavnom bazira na kombinaciji inercijalnog navigacionog sistema, sistema za praćenje terena (engl. Terrain Contour Matching) (TERCOM), prepoznavanje slike ciljnog područja (okoline), GPS, a delimično i uz podršku radara, antenom sa prorezima. Napredna tehnologija upravljanja, razvijana je za vođene rakete i navođene bombe, kasnije je ta tehnologija primenjena kod modernih krstarećih raketa.
Pogon je obično dvoprotočni turbomlazni motor, ili nabojnomlazni motor, ponekad je čak i raketni motor, za brze protiv brodske rakete.
Razlikuju se od bespilotnih letelica (BPL), pošto se koriste jednokratno i to samo kao oružje, a ne višekratno u raznim namenama. Kod krstareće rakete, celina tela uređaji i bojeva glava se zajedno „potroše“ (unište) u misiji. Od balističke rakete se razlikuje, tako što ima stalni pogon i upravljanje tokom cele putanje leta. Sa aerodinamičkog aspekta ima uzgonsku podršku od ugrađenih krila, za razliku od strateške i taktičke rakete zemlje-zemlja.
Predak krstareće rakete je nemački projekat V-1, iz perioda Drugog svetskog rata. Napredak u elektronskoj, senzorskoj i računarskoj tehnologije su doprineli povećanoj efikasnosti i pouzdanosti izvršenja zadatka sa savremenom krstarećom raketom. Vazduhoplovni princip projektovanja je omogućio raketi da se sa njom autonomno upravlja u toku leta, za razliku od vazduhoplova, ona nema stajni trap, već se lansira. Lansiranje krstareće rakete može biti sa podmornice, broda, aviona ili kopna. Leti nisko na visini od 15 do 100 metara, iz razloga da se teško otkriva i prati sa protivničkim radarom Takođe, se teško detektuje sa IC senzorom, zbog niske toplotne emisije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još