Leopard 2

Leopard 2 je osnovni borbeni tenk, razvijen u Zapadnoj Nemačkoj. Ovaj model je naslednik Leoparda 1. Prvi primerci su proizvedeni 1979. i tada su ušli u upotrebu vojske Zapadne Nemačke. U upotrebi se pokazao kao veoma zahvalan tenk, što je rezultovalo time da ga veći broj armija širom sveta ima u svom inventaru.


Razvoj naslednika Leoparda 1 je započela početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka. U tom periodu je postojala mogućnost otvorenog sukoba između članica NATO saveza i članica Varšavskog pakta, pa je Nemačkoj vojsci bio neophodan novi glavni borbeni tenk. Prvi prototipovi su napravljeni 1972. a 1977. je naručeno 1800 novih tenkova za Nemačku vojsku. Prvih trideset tenkova je isporučeno 1979. kada je i novi tenk uveden u naoružanje. Sistem upravljanja vatrom, naoružanje, municija i transmisija su izrađeni na bazi koja je korišćena kod Abrams tenka, najviše iz razloga lakšeg održavanja. Trup i kupola su izrađeni varenjem, dok je kompozitni oklop urađen na osnovi koja je razvijana za britanske tenkove. Oklop pruža dobru zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.


Osnovno oružje Leoparda 2 je neizolučeni top kalibra 120 milimetara, sa borbenim kompletom topa od četrdeset dve granate. Petnaest se nalazi u kupoli, a ostale u trupu tenka. Efektivan domet ovog oružja je dva kilometra, pri čemu može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara. Kao sekundarno oružje se koriste dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka. Posadu tenka čine četiri člana, i to: komandir, nišandžija, punilac i vozač. Zanimljivo je da se izlaz u slučaju oštećenja tenka nalazi u podu iza vozača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još