M-80 „Zolja“

Ručni protivoklopni raketni bacač kalibra 64 mm, namenjen za jednokratnu upotrebu. Proizveden je u bivšoj Jugoslaviji.
Zbog potrebe da se proizvede lako, prenosivo oruđe koje će svakom pešadincu omogućiti da efikasno uništava neprijateljska oklopna vozila, utvrđenja i živu silu. Kod izrade Zolje upotrebljeni su laki materijali kao što su ojačana plastična vlakna. Relativno malih dimenzija i veoma laka, Zolja je lako prenosiva i može biti deo opreme svakog pešadinca. Međutim, izbor materijala i potreba da bude malih dimenzija jedan su od osnovnih razloga zašto je Zolja znatno manjeg kalibra od drugih protiv-oklopnih oruđa.
Lanser M-80 je teleskopski. Sačinjen je od dve plastične cevi od kojih se jedna u potpunosti uvlači u drugu, od mehanizma za opaljenje, prednjeg i zadnjeg nišana, ručke za nošenje kao i od prednjeg i zadnjeg poklopca koji sprečavaju da prašina i zemlja uđu u lanser tokom transporta. Zahvaljujući teleskopskoj konstrukciji M-80 je po dimenzijama znatno manji u marševskom položaju nego u položaju za dejstvo. Prelazak iz marševskog u borbeni položaj je veoma jednostavan i traje nekoliko sekundi.
Raketno zrno kalibra 64 mm je smešteno u zadnjem delu lansera. Sačinjeno je od eksplozivne bojeve glave, krilca stabilizatora i raketnog motora.
Bojeva glava M-80 je sposobna da probije 300 mm homogenog čeličnog oklopa pod uglom od 90 stepeni. Bojeva glava može biti opremljena kontaktnim ili piezoelektričnim detonatorom. Mehanizam sa samouništenje je takođe ugrađen u raketno zrno kako bi bilo uništeno ukoliko nakon 4-6 sekundi leta ne pogodi metu. Raketno gorivo sagoreva samo dok je raketno zrno u lanseru. Raketno zrno napušta lanser brzinom od 190 metara u sekundi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još