M-94 Plamen-S

Plamen je nastao postavljanjem lansera na platformu kamiona TAM 150 T11 B/BV 6 × 6. Projekat je razvijen tokom devedesetih od strane Vojnotehničkog instituta u saradnji sa IMK 14. oktobar Kruševac. U tom periodu izražen je problem nedostatka samohodnih višecevnih lansera raketa u naoružanju Vojske Jugoslavije, pa su iskorišćeni postojeći vučeni višecevni bacač raketa M-63 Plamen. Postavljanjem lansera raketa na kamion TAM 150 T11 rešen je problem stabilnosti lansera prilikom lansiranja raketa, zaštita posade kao i mobilnost. U periodu od 1996. do 2001. IMK 14. oktobar Kruševac je finalizovao i isporučio Vojsci Jugoslavije 60 lansera.
Lanser raketa je montiran na platformu standardnog kamiona TAM 150 T11 B/BV 6 × 6 sa otvorenim krovom. U marševskom položaju lanser je prekriven ceradom i tako zamaskiran da izgleda kao i običan kamion. Iz marševskog u borbeni položaj kao i obrnuto prelazi za četiri minuta. Pored lansera sa 32 cevi 128mm koji je izrađen preradom starijeg vučenog višecevnog bacača raketa M-63, Plamen-S na platformi se nalazi i rezervno punjenje, a vozilo je opremljeno i sistemom za blokadu gibnjeva i sistemom za eliminisanje elastičnosti oruđa. Sistem je potpuno automatizovan sa ugradnjom elektronskog okidača EO-32 koji dozvoljava bezbedno gađanje iz kabine vozila i iz zaklona. Vreme potrebno za punjenje lansera raketama iz rezervnog kompleta iznosi oko tri minuta.
Plamen-S ima mogućnost ispaljivanja originalnih raketa Plamen-A i Plamen-B dometa 8600 metara kao i modernije rakete Plamen-D povećanog dometa od 12600 metara. Posada broji četvoro poslužioca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još