MGS-25 Aleksandar

Nastala je kao nov proizvod kroz usavršavanja, prethodnih verzija samohodnih top haubica poput familije Nora B-52 155 mm. MGS-25 je montiran na kamion sa pogonom 8h8 marke Kamaz kao i na Man SH45. Postoje naznake da bi se mogao proizvoditi i na šasiji FAP 3240 BS/AV 8 h 8 koja deli karakteristike sa MAN-ovom platformom . Proizvodi se u fabrici Borbeni Složeni Sistemi Jugoimport SDPR, Velika Plana.


Posadu čine svega tri člana smeštena u oklopljenoj kabini vozila, zaštićena tokom rada i upravljanja oruđem, zahvaljujući potpunoj automatizaciji. Bitno je naglasiti da je za prethodne verzije samohodne vučne haubice bila potrebna posada od deset ljudi, a kod NORE B52 pet. Ovime se uveliko smanjuje broj pripadnika oružanih snaga i troškovi njihove obuke, s obzirom na činjenicu da je obuka ljudstva dugotrajna i skupa. Zbog svoje potpune automatizacije i karakteristika, kao i zbog činjenice da je u pitanju oruđe na platformi točkaša, vreme prevođenja iz marševskog u borbeni položaj je veoma kratko, što omogućava brzo i efikasno dejstvo kao i povlačenje sa vatrenog položaja.
Bitno je istaći da samohodna haubica zadovoljava i zahteve strategijske pokretljivosti. Sa ukupnom masom od oko 27 tona, MGS-25 Aleksandar se može efikasno transportovati transportnim avionima, željeznicom i sredstvima pomorskog transporta.
Pored ovoga, oruđe poseduje u sposobnosti za izvrši gađanje tipa MRSI (MRSI) sa 4 projektila na dometima do 25 km. Oruđe može koristiti svu standardnu i specijalnu municiju 155 mm proizvedenu po NATO standardu. Uz primenu nove municije ima mogućnost dometa do 67 km.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još