MiG-23 lovački bombarder

MiG-23 (NATO-Flogger) je sovjetski lovačko-bombarderski avion, s promenljivom geometrijom krila. Podešavanje geometrije je, s mehanizovanom izmenom, u tri moguća položaja ugla strele krila u letu, u rasponu od 16° do 72°. MiG-23 je razvijen šezdesetih godina 20. veka, u OKB Mikojan. To je prvi sovjetski borbeni avion treće generacije. MiG-23 je bio i prvi sovjetski avion s radarom, koji može da osvetli i otkrije ciljeve prema zemlji (engl. look down). S njim je prekinuta tradicija, kod lovačkih aviona iz porodice MiG-ova, da su sa pito usisnikom. Ovde su usisnici pravougaonog poprečnog preseka, s promenljivom geometrijom, postavljeni bočno na trupu, pošto je nosni deo zauzet radarom.


Razvoj i proizvodnju aviona MiG-23 je mnogo usporavalo kašnjenje razvoja i proizvodnje planiranih mlaznih motora. Taj problem je posebno imao negativni uticaj na dinamiku usavršavanja aviona.


Od 1969. godine, u većem broju varijanti, ukupno je proizvedeno 5.047 aviona MiG-23. Korišćeni su u mnogim državama, a u nekima su još uvek u operativnoj upotrebi. MiG-23 je karakterističan i po tome što je to poslednji projekat koga je započeo veliki sovjetski i ruski konstruktor Artjom Mikojan. Umro je u toku njegove realizacije, 9. decembra 1970. godine. MiG-23 se koristio u više ratnih sukoba, a najviše na Bliskom istoku.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još