Moćna alatka za mnoge poslove

Barrett M82 je poluautomatska teška snajperska puška koju je razvio američki proizvođač Barrett Firearms. To je najkorištenija puška svoje vrste. Takođe je zovu i „Laka pedesetica“ („Light Fifty“) zbog svog kalibra .50 BMG. Ovo oružje se može naći u dve varijante, prvobitni M82A1 (i A3), te bullpup M82A2. M82A2 se više ne proizvodi, iako se XM500 može smatrati sledbenikom. Firmu Barrett Firearms Manufacturing osnovao je Ronnie Barrett za isključivu namjenu proizvodnje poluautomatskih pušaka kalibriranih za moćni metak 12,7×99 mm NATO (.50 BMG) koji je izvorno razvijen za teški mitraljez M2 Browning. Barrett je započeo svoj rad ranih 1980-ih i prve izrađene puške su bile dostupne 1982., čime dobija oznaku M82. Barrett je lično dizajnirao svaki zasebni deo oružja i stavio ga na tržište te na masovnu proizvodnju, iz vlastitog džepa. Nastavio je razvijati svoju pušku tokom 1980. tih i razvio je poboljšanu verziju M82A1 1986. godine.


Prvi konvencionalni vojni uspeh je bila prodaja oko 100 pušaka M82A1 švedskoj vojsci 1989. Glavni uspeh dogodio se 1990, kada su Oružane snage SAD-a nabavile značajan broj M82A1 tokom operacija Pustinjski štit i Pustinjska oluja u Kuvajtu i Iraku. Prvobitno je marinski korpus kupio 125 pušaka, potom su sledile narudžbe od vojske i vazduhoplovstva. M82A1 se u SAD-u naziva SASR—“Special Applications Scoped Rifle“ („Puška s optičkim teleskopskim nišanom za specijalne primjene“), koristi se kao protivmaterijalna puška i kao alat za odstranjivanje eksploziva. Dugački efektivni domet od preko 1.800 metara (1,8 km), zajedno s velikom energijom i dostupnošću veoma efikasne municije kao što je oklopno-probijajuća i višenamenska norveško-finska municija Raufoss Mk 211 proizvođača Nammo, koje omogućava delotvorne operacije protiv meta poput radarskih kabina, kamiona, parkiranih letelica itd. M82 se takođe može koristiti za neutralizovanje neprijatelja u obračunima ili protiv sakrivenih meta. Međutim, upotreba protiv protivničke pješadije nije glavna primena M82 (ili bilo koje druge puške kalibra .50 BMG). Postoji široko rasprostranjena zabluda da je puno sporazuma i ugovora zabranilo korištenje .50 BMG-a protiv ljudskih meta. Kako god, pravni zastupnik američke vojske je izdao legalno mišljenje o tome da .50 BMG i čak Raufoss Mk 211 se po zakonu mogu koristiti protiv neprijateljske pješadije.
Daljnji razvoj doveo je do bullpup puške M82A2 1987, koja je imala dizajn za smanjeni trzaj kada se puca sa ramena. Nije uspela ostaviti dobar utisak na svetskom tržištu vatrenog oružja, te je zbog toga proizvodnja ubrzo ukinuta. Uprkos tome, 2006. je Barrett završio razvoj XM500, koja je takođe imala istu „bullpup“ konfiguraciju sličnoj M82A2.


Najnovija verzija porodice M82 je puška M82A1M koju su usvojili američki marinci pod oznakom M82A3 SASR, te su je kupili u velikom broju. Ova varijanta se razlikuje od prethodne M82A1 u tome što ima dužu Picatinny šinu koja omogućava stavljanje raznih optičkih nišana i dodatnih naprava na pušku. Ostale promene su dodatak odvojivog prednjeg dvonošca koji kada se ne koristi može sklopiti u jednonožac, nešto jače olakšani mehanizam i kompenzator.
Još jedna verzija originalnog oružja je M82A1A SASR koja je skoro identična, ali je posebno napravljena za metak Raufoss Mk 211 Mod 0, vrsta oklopno-probijajuće zapaljive municije.
Puške Barrett M82 su kupile razne vojne i policijske snage iz barem 30 država, kao što su Belgija, Čile, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Jamajka, Meksiko i Holandija, Norveška, Filipini, Saudijska Arabija, Španija, Švedska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi. M82 se takođe koristi u civilnim dalekometnim takmičenjima sa kalibrom .50, s time da se precizno može pucati na 910 m i čak dalje.  Helikopterska taktička eskadrila Obalne straže SAD-a i odredi zakonskih službi koriste verzije Barretta M107 za onesposobljavanje brzih glisera koji nose ilegalnu drogu. Puške Barrett M82 su takođe privukle pažnju civilnih zakonskih agencija, puške su usvojile policije New Yorka i Pittsburgha.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još