Modernizovan i spreman BMP-3

BMP-3 je rusko amfibijsko borbeno vozilo pešadije, koje je direktni naslednik BMP-1 i BMP-2. Uvedeno je u naoružanje sovjetske vojske 1990. godine, kada je prvi put i prikazano u javnosti. Vozilo se kreće pomoću gusenica i razvijeno je da napada oklopljene ciljeve na zemlji i u vazduhu. Najefikasnije dejstvuje u mirovanju, ali može da vrši dejstva i dok se kreće ili plovi.
Glavno oružje BMP-3 je poluautomatski top 2A70 od 100mm, koji se može koristiti za ispaljivanje granata FRAG ili navođenih antitenkovskih raketa 3UBK10. Domet granate je 4.000 metara, a početna brzina je 250 m/s. U automatski punjač se može staviti 22 granate, dok se borbeni komplet čini četrdeset granata. Brzina paljbe je 10 granata u minutu. Vozilo koristi i vođene rakete 9M117 Bastion (NATO oznaka AT-10 Staber). One se koriste protiv tenkova sa reaktivnim oklopom ili helikoptera u niskom letu. Domet je između 100 i 4.000 m. U sporedno naoružanje spadaju automatski top 2A72 kalibra 30 mm, dva mitraljeza kalibra 7,62 mm i jedan 5,45 mm.


BMP-3 može biti opremljen oklopom Arena, čiji se sistem sastoji od detektora mete, radara, računara, procesora i zaštitne municije. Sistem je automatizovan: radar prenosi podatke do računara, koji određuje količinu municije i kontroliše ispaljivanje. Vozilo takođe može biti opremljeno i sa zaštitnim sistemom Štora, koji služi za borbu protiv antitenkovskog navođenog oružja.
Trup i kupola su zaštićeni oklopom napravljenim od legure aluminijuma. Kupola je takođe zaštićena i čeličnim trakama montiranim na spoljašnji deo kupole. Na bočnim stranama se nalaze montažno – demontažne oklopne ploče, a na prednjem delu vozila se nalazi zaštita u vidu duplog dna. Kontrola vatre se vrši automatski, ali je nišandžija i komandir mogu prebaciti u ručni način rada. U sistem za kontrolu vatre spadaju balistički računar 1V539 , elektro-mehanički stabilizator naoružanja 2E52 i laserski tragač 1D16. Mesto nišandžije je opremljeno glavnim nišanom 1K13-2, koji se može koristiti i za noćno i dnevno osmatranje, kao i specijalnim dnevnim nišanom PPD-1. Mesto komandira je takođe opremljeno sa dva nišana: dnevnim nišanom 1PZ-10 i kombinovanim dnevno/noćni nišanom TKN-3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još