Dragan Šaponjić

Nestvarno mala

Današnje specijalne operacije često se odvijaju u urbanim uslovima, a operativci se na terenu kreću u civilnoj odeći. Opremanje adekvatnim oružjem za ovakve zadatke, sa dovoljno vatrene moći predstavlja problem, jer se traži da takvo oružje bude što neprimetnije i da operativac ne privlači pažnju. USSOCOM se odlučio za kompaktnu automatsku pušku kalibra .300 Blackout opremljenu prigušivačem, težine do 2,6 kg (5,5 funti), preciznosti od 3 MOA na daljini od 300 jardi tj. 260 mm na 300 metara.
Tražena brzina paljbe u automatskom režimu je 700-800 met/min. Posle ispitivanja više modela različitih proizvođača specijalci su odabrali kratkocevnu verziju SIG MCX-SBR (Short Barrel Rifle). Radni naziv ovog projekta bio je Rattler (čegrtaljka), pa je model zadržao to ime.
Rattler je nestvarno mali čak i za ultrakompaktnu jurišnu pušku. Sa preklopljenim kundakom dug je tek 381 mm, a kada se ispruži tanak aluminijumski kundak skeletoidne forme, dužina je 597 mm (bez prigušivača koji mu dodaje još oko 150 mm). Sa bočno sklopljenim kundakom širina je 71 mm, a masa prazne puške 2,59 kg. Ove dimenzije dopuštaju da se Rattler nosi u malom “dnevnom” rancu, torbi, pa čak i ispod jakne. Zbog toga je zanimljiv i agencijama čiji je posao VIP obezbeđenje, a dodatna pogodnost skromnih dimenzija je lakše dejstvo iz skučenih položaja u vozilu ili prilikom borbe u zatvorenom prostoru.
Osnovna namena mu je za blisku borbu do daljine od 50 metara. Snažnija municija znači veću efikasnost protiv ciljeva zaštićenih mekim oklopom, tj. pancir prslucima ili iza lakih zaklona kao što su vrata automobila, zidovi montažnih objekata i slično. Korišćenje minijaturnih refleksnih nišana olakšalo je brzo nišanjenje i povećalo efektivan domet na oko 100 metara, iako je Ratler sposoban da pogodi metu veličine glave na tri puta većoj daljini.
Oružje je predviđeno da dejstvuje standardnom i podzvučnom municijom. Sa obe varijante može da se koristi prigušivač, ali efekti će biti daleko od filmskih. Šta to znači? Zvuk neće biti eliminisan, ali vam pucanj neće probiti bubne opne (realna opasnost kada dejstvujete iz automobila ili u maloj prostoriji bez zaštite sluha).
SIG MCX Rattler je jedinstvena pojava i po svoj prilici rodonačelnik nove kategorije ultrakompaktnog automatskog oružja za puščani metak. Iako namenjen uskoj grupi korisnika, pokazalo se da ima mnoštvo kvaliteta koji se traže u raznim oblastima, od službene primene do sportskog streljaštva i samoodbrane.
Civilna verzija nudi se po ceni od 2.300 dolara što je prilično velika suma i za američke ljubitelje oružja, ali je i očekivana s obzirom na to da je reč o evropskom proizvođaču sa izvrsnom reputacijom.

Dragan ŠAPONJIĆ
foto: SIG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još