Neustrašiv lovac

Jak-9 je sovjetski jednomotorni lovački avion, masovno je opertivno korišćen u periodu Drugog svetskog rata. Treći je lovac u nizu, iz porodice Jak, nastao je nakon razvoja Jak-1 i Jak-7, u periodu Velikog otadžbinskog rata. Sa tačke gledišta strukture, to je bio dalji razvoj Jak-7. Jak-9 je bio u svakom pogledu savršeniji od ostalih, iz te porodice. To je prirodno, jer je njegovo stvaranje trajalo tokom skoro dve godine iskustva u proizvodnji i borbenoj primeni Jak-7, a u međuvremenu stvorila se i mogućnost za širu upotrebu dural-animinijuma za gradnju njegove strukture, u odnosu na ranije velike teškoće i male mogućnosti u početku rata, za njegove prethodnike. Upotreba metala, u gradnji strukture, značajno je smanjilo njenu masu, što je omogućilo povećanje nosivosti goriva i moćnijeg oružja i raznovrsnije opreme. Jak-9 je posedovao bolje karakteristike od svih svojih savremenika. Razvijen je i proizvođen pod rukovodstvom biroa Aleksandra Jakovljeva, kao i ostali iz te porodice.


Sredinom 1944. godine, Jak-9, Jak-9T i Il-9D, bili su brojniji od svih ostalih lovačkih aviona u naoružanju zajedno i oni su u velikoj meri zamenili Jak-1 i Jak-7B, na glavnim frontovima. Dinamika proizvodnje Jak-9 je dostigla 20 primeraka dnevno. Od oktobra 1942. do kraja 1948. proizvedeno je ukupno 16.769 primeraka, u 15 modifikovanih verzija.
Jak-9 se nalazio u naoružanju ratnih vazduhoplovstava 10 savezničkih zemalja, ponegde je operativno korišćen sve do kraja šezdesetih godina dvadesetog veka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još