Noćne borbe u delti Mekonga

Patroliranje duboko u džungli protiv komunističke gerile naoružane uglavnom legendarnim AK-47 naučili su američke specijalce da poštuju protivnika, a veoma dobar utisak na njih je ostavio standardni bajonet ove puške.

Ontario Mk3 Navy
Nešto kraći od američkih noževa, sa testerom na leđima i duboko zasečenim vrhom pokazao se kao upotrebljiv alat i opasno oružje u bliskoj borbi. Zbog toga je na zahtev komande US Navy kompanija Ontario Knives napravila sopstveni nož na bazi AK bajoneta koji je usvojen 1970. godine. Osnovna izmena je korišćenje nerđajućeg čelika serije 440 za sečivo, a budući da se novi nož obeležen kao Mk.3 ne koristi kao bajonet, drška nije uslovljena mehanizmom za učvršćivanje na cev, pa je primetno udobnija od uzora.

Mk.3 u futroli
Mk.3 u futroli

Na dnu drške je čelično ojačanje koje može da posluži kao čekić. Nož je rađen u nekoliko verzija sa minimalnim razlikama, uglavnom u obliku vrha i načinu kačenja polimerske futrole. Mk.3 je predviđen za nošenje u svim položajima tako da je sečivo u futroli fiksirano frikcijom. Iako je veoma popularan i prodavan širom sveta, Mk.3 osim mornarice SAD zvanično koriste još samo pomorske patrole u Hongкongu.
Ovo je prvi nož koji je nastao na osnovu zahteva SEAL timova i njihovih iskustava sa terena.

Tekst i slike: D.Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još