Objedinjene osobine

Kineska jurišna puška koja je nastala kao naslednica tada postojećeg modela Type 56 (licencna kopija Kalašnjikova). U kineskoj vojsci puška se koristila od sredine 1980-ih do 1995. godine. Kineskoj Narodno oslobodilačkoj armiji Type 81 je predstavljen 1981. ali je tek nakon dve godine uveden u vojnu upotrebu. Sredinom 1980. je korišten u Kinesko-vijetnamskim pograničnim sukobima. Danas su pušku zamenili noviji QBZ-95 (Type 95) i QBZ-03 (Type 03) modeli dok se ona sama koristi tek kod rezervista.
Type 81 objedinjuje elemente legendarnog AK-47, poluautomatskog SKS i Dragunov snajpera. Fizički, puška ima izgled Kalašnjikova dok je od SKS preuzet kratki gasni cilindar. On omogućava manji trzaj prilikom paljbe, a time i veću preciznost (za razliku od Type 56 s većim cilindrom).
U odnosu na prethodnika, Type 81 nije njegova poboljšana veryija, a razlike su vidljive u podesivom čeličnom nišanu i kundaku. Takođe, Type 56 je ispod cevi imao montiran bajonet u obliku šiljka koji je bio neodvojiv dok Type 81 ima odvojiv nož-bajonet. Puška može biti opremljena picatinny šinama na koje se mogu montirati optika, svetiljka i druga oprema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još