Odlična ergonomija

Jurišna puška nemačke prozvodnje. Razvijena je devedesetih godina, kao zamena za pušku G3 u nemačkim oružanim snagama. Povod je bio prelazak sa kalibra 7,62×51 mm na kalibar 5,56×45 mm u okviru NATO standardizacije. Umesto unapređenja dotadašnjih modela, u Bundesveru je odlučeno da se pokrene razvoj potpuno novog oružja oko ovog metka. Nalazi se u upotrebi u vojnim i policijskim snaga većeg broja zemalja (SAD, Španija, Norveška, Crna Gora, Albanija, Srbija i druge).
Pušku odlikuju odlična balansiranost i ergonomija. Potpuno je prilagođena i levorukim strelcima. Može se sklopiti i rasklopiti bez ikakvog alata, što je čini veoma lakom za održavanje.  Da bi težina bila u što većoj meri umanjena, konstruktori su sanduk, kundak i većinu delova izradili od ojačanog polimera, a najvažniji delovi su ostali čelični.
Standardni, odvojivi okvir (kapaciteta 30 metaka) takođe je izrađen od prozirnog polimera (jedan od najprepoznatljivijih konstrukcionih detalja G36) i pomoću spojnica se može bočno povezivati sa drugim okvirima (do 5). Treba reći da ovaj okvir nije u skladu sa NATO STANAG okvirima. Pored ovog, u upotrebi je i doboš od 100 metaka, koji se isporučuje na zahtev kupca.
Opruga za oslobađanje okvira nalazi se odmah iza njega (kao kod AK-47 na primer).  Cev je izrađena metodom hladnog kovanja, unutrašnjost je hromirana i ožljebljena (6 žlebova sa hodom udesno) radi trajnosti i veće preciznosti. Korak uvijanja iznosi 178 mm (korak uvijanja govori na koliko milimetara zrno napravi punu rotaciju tokom prolaska kroz cev).  Otvor za izbacivanje čaura nalazi se sa desne strane puške. Nema poklopac, već ga zatvara sam zatvarač, kad je u prednjem položaju. Metalni odbijač štiti levorukog strelca od udara vrele čaure.  Poluga za zapinjanje zatvarača nalazi se sa gornje strane sanduka i na vrhu ima mobilnu, plastičnu ručicu koja se može gurnuti u levu ili desnu stranu, zavisno od strelca. Nakon ubacivanja metka u cev, puška automatski prebacuje režim rada u zakočen.
Sa gornje i donje strane puška ima integrisane šine koje omogućavaju montiranje dodatne taktičke opreme.  Režim rada menja se promenom položaja regulatora paljbe, koji je obostrani (smešten sa obe strane puške) i ima tri zgloba:  F – rafalni, E – jedinačni, S – zakočeni. Na nekim modelima umesto slova, režimi rada su označeni piktogramima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još