Omiljen među teroristima

Semtex je plastični eksploziv opšte namene koji sadrži heksogen (RDX) i pentrit (PETN). Koristi se za civilne svrhe miniranja i demoliranja (civilni eksploziv), te za određenu vojnu upotrebu. Izumeo ga je češki hemičar Stanislav Brebera 1964. godine. Eksploziv je postao posebno popularan među teroristima jer ga se vrlo teško može otkriti. Primer tome bio je Pan Amov let 103 tokom kojeg su libijski teroristi upotrebili Semtex za rušenje putničkog aviona Boeing 747 iznad škotskog mesta Lockerbie.

Osim Semtexa, među teroristima je popularan i eksploziv koji je mešavina TNT-a i PETN-a zbog osetljivosti kapice (kapsule) detonatora. Ipak, teroristi nemaju mogućnost nabave sofisticiranih detonatora koji bi detonirali kapicu Semtexa. Semtex je 1964. izumeo češki hemičar Stanislav Brebera koji je radio u čehoslovačkom Državnom institutu za hemijsku industriju. Eksploziv je dobio ime po Semtinu, predgrađu češkog grada Pardubice u kojem je Semtex prvi put proizveden 1964. godine. Sam institut je kasnije promenio ime u Explosia.
Eksploziv je veoma sličan drugim plastičnim eksplozivima, posebno C-4 u smislu lake savitljivosti. Takođe, otporan je na vodu te je upotrebljiv na većem temperaturnom rasponu od -40 do +60 °C. Zavisno o vrsti boja, Semtexova boja može varirati od crvenkasto smeđe ili crvenonarandžaste, pa do crvene boje dok je Semtex 2P smeđe boje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još