Opasnost bliskog susreta

Većina ljubitelja oružja zna da bullpup koncept označava specifično pozicioniranje nekih konstruktivnih sklopova oružja. Jednostavnije rečeno: okidački mehanizam, komande i rukohvati pomereni su unapred i postavljeni ispred zatvarača i magacina oružja, a oslonac za rame je učvršćen na kraju sanduka. Na taj način, eliminisana je potreba za klasičnim kundakom, što je dovelo do značajnog skraćivanja oružja, a pritom se ne žrtvuje dužina cevi. Posledice ovakvog rešenja su manja masa (nema kundaka), bolji balans i kraće oružje, pa je rukovanje lakše i spretnije.

Presek oružja

Iako postaju sve zastupljenije u vojnom naoružanju, bullpup konstrukcije se veoma retko nalaze na civilnom tržištu. Čak i tada, reč je uglavnom o komercijalnim verzijama vojnog oružja, pre svega jurišnih i snajperskih pušaka. Lovci i sportski strelci u standardnim disciplinama naklonjeniji su tradicionalnim rešenjima, koja su i nastala kao odgovor na njihove potrebe i zahteve. Ipak, stvari se polako menjaju i na ovom planu… Ukus američkih strelaca u pojedinim kategorijama, prilično se razlikuje od evropskog. Kada je o funkcionalnosti reč, Amerikanci ne prave kompromise zbog estetike, na račun upotrebljivosti oružja.
U poslednje vreme, raste popularnost raznih tactical-practical streljačkih disciplina, koje favorizuju arkadni stil sa gomilom ispucanih metaka i savremeno poluautomatsko oružje. U tzv. major kategoriji traži se oružje većeg kalibra i energije, sposobno da na srednjim daljinama uputi precizan hitac i bude dovoljno spretno za rukovanje u skučenom prostoru i na bliskim rastojanjima. Ove osobine poželjne su i za službeno i lovačko oružje. Sledeći ovaj trend, kompanija „Kel-Tec“ sa Floride, izbacila je na tržište u martu 2009, neobičan i moderan proizvod. Oznaka RFB (Rifle Forvard-ejection Bullpup) je skraćenica, koja govori o konstruktivnim osobinama oružja. Trenutno, RFB predstavlja jedinstveno poluautomatsko oružje bullpup konstrukcije u kalibru .308 Win (7,62×51 NATO) koje je potpuno prilagođeno i levorukim korisnicima, bez ikakvih dodatnih intervencija.

Leupold Mark IV optika i AWC prigušivač

Osmišljen od strane vlasnika kompanije George Kellgrena, poluautomat funkcioniše na principu gasne pozajmice sa klipnim mehanizmom, koji je lociran sa gornje strane oružja. Nosač zatvarača povezan je sa klipom preko poluge, koja u preseku ima oblik obrnutog slova – U. Tokom radnog ciklusa pri kretanju unazad, dok izvlači ispaljenu čauru, umesto da je izbaci kroz uobičajeni otvor na desnoj strani sanduka, viljuškasto profilisan deo podiže je uvis i dok se novi metak kreće ka ležištu, ispaljena čaura je gurnuta napred u poseban kanal postavljen uz cev puške, pre nego što se zatvarač zabravi. Specijalna „klapna“ sa oprugom sprečava ispaljenu čauru da se vrati u unutrašnjost oružja. Ovakvo rešenje primenjeno je i kod nove jurišne puške FN F-2000, s tim da „mala belgijanka“ za evakuaciju čaura koristi cev, a kod RFB je to rešetkasta struktura, kroz koju je moguće videti unutrašnjost i po potrebi intervenisati u slučaju zastoja. Sistem je veoma pouzdan i tokom testova nije zabeležen nijedan problem, izazvan zaglavljivanjem ispaljene čaure. Na ovaj način, izbegnut je problem sa čaurama koje lete prema strelcu, nezavisno sa kog ramena pucate. Poput legendarne FN-FAL i RFB ima poseban regulator gasnog protoka, koji dopušta pouzdan rad bez obzira na stepen zaprljanosti. Za razliku od mnogih savremenih pušaka kod kojih se, zarad preciznosti, insistira na slobodno – plivajućim cevima, kod RFB cev je noseći deo konstrukcije neka vrsta kičmenog stuba za koji su učvršćeni ostali delovi.
Oružje se jednostavno rasklapa radi čišćenja i održavanja. Dovoljno je delimično izvući jednu poprečnu čiviju i pritiskom na polugu, ceo sanduk se po horizontali razdvaja na dve plastične ljušture. „Kel-Tec“ je poznat po visokom udelu polimera u konstrukciji svog oružja, pa ni RFB nije izuzetak. Korišćenje lakih materijala težinu drži na odličnih 3,57 kg. Sve komande na oružju, uključujući ustavljač navlake, kočnicu, ručicu zatvarača i dugme okvira su obostrane i lako dostupne, tako da nije bitno koja ruka vam je dominantna. Puška koristi okvire za municiju od FN-FAL sa deset i 20 metaka, ali i egzotični okvir za puškomitraljez Bren sa 30 metaka. RFB nema mehaničke nišane, već je na gornjoj strani sanduka univerzalna picatinny šina po Mil.Std. 1913 za prihvatanje najšireg spektra opto – elektronskih uređaja.

Target verzija sa najdužom cevi

Cev je u osnovnoj konfiguraciji duga 457 mm i unutrašnjost je tvrdo hromirana. Ukupna dužina puške je samo 660 mm. Najavljeni su modeli Sporter i cev od 610 mm (813 mm duga puška, uz težinu od 3,95 kg) i neuobičajeno duga cev od čak 813 mm na modelu Target, što bi donelo masu od 5,1 kg i dužinu od 1015 mm. Naravno, ideja je da se povećanjem dužine cevi poprave balističke osobine municije i puška osposobi za dejstva do 1.200 m. Cevi imaju šest žlebova i izrađene su od čelika 4140, a razmatra se uvođenje nerđajućih cevi dužine 660 mm. Korak uvijanja je za sve isti – 286 mm u desnu stranu. Na cevi je izrađen navoj za montažu standardnog skrivača plamena A-5, ali i sve prisutnijih prigušivača. Uz mogućnost montaže bajoneta, jasno je ko predstavlja ciljnu grupu za Kel-Tec RFB. Nekoliko vojski iz Južne Amerike već su pokazale zanimanje i počeli su terenska testiranja za potrebe vojne policije.

Isprobavanja na strelištu, u kontrolisanim uslovima, pokazuju da je RFB stoprocentno pouzdan i veoma precizan, čak i sa najkraćom cevi. Na daljini od 100 m najbolji rezultati dobijeni su sa municijom Federal Gold Match težine 168 grejna i kreću se oko 0,5 MOA (15 mm), iako i lakša zrna od 147 grejna završavaju u krugu od 30 mm. Sigurno je da deo zasluga pripada i potpuno podesivom okidaču u rasponu od 900-2.700 g. Ostali utisci su veoma povoljni. Svi korisnici ocenjuju ovo oružje kao spretno i odlično balansirano, zahvaljujući težištu kod pištoljskog rukohvata. Čak je bilo strelaca koji su RFB koristili kao pištolj, pucajući jednom ispruženom rukom. I sa montiranim prigušivačem, RFB je još uvek kompaktniji od većine jurišnih pušaka sa kratkim cevima. Da ne pominjemo daleko moćniju municiju. „Kel-Tec“ obećava da će proširiti svoju ponudu na tzv. prelaznu grupu između malih i srednjih kalibara, u koju se ubrajaju 6,5 mm Grendall, 6,8 mm SPC i dobro poznati 7,62×39. Takođe, planirana je proizvodnja modela CFB (Carbin Forvard-ejecting Bullpup) u kalibru 5,56×45 NATO koji bi koristio okvire od M16/M4. Trenutno, ambicioznim planovima na putu stoji samo jedna prepreka – cena. „Kel-Tec“ nema imidž ekskluzivnog i skupog proizvođača, pa je cena od 1.880 dolara za RFB u osnovnoj verziji, znatno premašila očekivanja većeg dela tržišta. Istina, RFB se pokazao kao moderno i kvalitetno oružje, sa vrlo inovativnim rešenjima. Vreme će da pokaže, da li je ovo bio „vetar promena“ ili samo kratkotrajno osveženje.
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još