Osnova mnogim modelima

Poreklom iz Nemačke razvijena krajem 1950. tih od strane firme Heckler & Koch. i španske firme CETME.
Istorijski razvoj ove svetski poznate automatske puške zalazi na kraj Drugog svjetskog rata kada su nemački inženjeri otišli i emigrirali u Španiju. Na temelju nemačke automatske puške STG 45 kalibra 7,9 mm razvili današnju pušku G-3 koja u masovniju upotrebu dolazi 1959. G-3 je maksimalno iskorištena upravo zbog svoje moderne konstrukcije. Tradicionalne drvene obloge i metalni okviri zamenjeni su daleko lakšim materijalima kao što je plastika.
Puška radi po principu usporenog trzanja zatvarača, a može delovati pojedinačno i rafalno na daljinama do 400 m.
Kočnica se nalazi sa desne strane, a označena je tako da slovo S znači ukočeno, slovo F rafalno, a slovo E jedinačno.
Neke novije puške imaju tu mogućnost da mogu ispaliti rafalno samo 3 metka zbog preciznosti i iskorištenosti streljiva.
Na neke novije modele je moguće postavljanje bacača granata. Trombloni se uredno ispaljuju sa odgovarajućim tromblonskim mecima.
G3 je doživeo veliki izvozni uspeh i prodan je u više od 40 država, a vlastitu proizvodnju pod licencom su pokrenule: Francuska (MAS), Grčka (Hellenic Arms Industry), Iran (Defense Industries Organization), Meksiko, Mjanmar, Norveška (Kongsberg Vapenfabrikk), Pakistan (Pakistan Ordnance Factories), Portugal (FVS), Saudijska Arabija, Švedska (FFV), Tajland, Turska (MKEK) i Velika Britanija (Royal Ordnance).


Osim G3A3 i G3A4 takođe postoji i verzija G3A3ZF (optički nišan Hensoldt 4×24) koja ima poboljšanje obarače, preciznosti i nešto kraću cev. HK G3 je poslužio kao dobra osnova za mnoga druga oružja kao što su snajper PSG1/MSG90 i puškomitraljez HK 11/HK 21, te sportska poluautomatska puška HK41.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još