Pakistanski soko

Shaheen je serija pakistanskih raketa nazvanih po vrsti sokola pronađenog u pakistanskim planinama. Shaheen rakete proizveo je National Defence Complex (NDC) koji se bavi razvojem obrambenih vojnih tehnologija.
Shaheen-I, poznat i pod oznakom Hatf IV,prvi je projektil iz familije Shaheen. Nakon njega razvijeni su Shaheen-II i Shaheen-III. Shaheen-I je balistička raketa kratkog dometa s optimalnim dometom od 750 km. Pokreće ga jednostepeni raketni motor na kruto gorivo. Zbog toga je mnogo brži nego projektil na tekuće gorivo, npr. Ghauri, jer ne treba gorivo pre lansiranja, čime se znatno smanjuje vreme implementacije. Shaheen-I može imati ugrađenu konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.
Veruje se da su projektili Shaheen-I i Shaheen-II veoma precizni. Naime, imaju ugrađen tzv. sistem za korekciju kojim raketa može menjati putanju leta i poboljšati tačnost, a bojna glava je oblikovana da bude „nečujna“ u vazduhu. Time projektili imaju sposobnost da izbegnu raketne obrambene sisteme. Projektili su bazirani na kineskoj tehnologiji za navođenje, kojom se poboljšava tačnost gađanja bojeve glave tako da se putem malih potisnika podešava putanja bojne glave, a koriste se satelitski navigacijski sustavi kako bi se pronašao cilj. Takvi sistemi omogućavaju Shaheen projektilima da se koriste za gađanje strateških ciljeva bez upotrebe nuklearne bojeve glave kako bi se postiglo uništenje zadanog cilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još