Pinaka

Pinaka je indijski višecevni bacač raketa koji je razvila Odbrambeno Istraživačko Razvojna Organizacija (OIRO) za potrebe indijske vojske. Maksimalni domet sisteme kreće se od 40 km sa raketama Mark I do 60 km sa raketama Mark II, on može ispaljimati pun plotun od 12 raketa sa visoko-eksplozivnim bojevima glavama za 44 sekunde, i neutralisati metu na površini od 3,9 km². Radi veće pokretljivosti sistem je montiran na kamion marke Tatra. Pinaka je korišćena tokom Kargili rata, gde je uspešno neutralisala neprijateljske položaje koji su se nalazili na planinskim vrhovima. Od tada je indijska vojska uvodi u upotrebu veliki broj ovih sistema.


Takođe od 2014. god. svake godine se proizvede 5000 raketa za ovaj sistem, dok se uporedo razvija i nova varijanta sa povećanim dometom i preciznošću. Ovaj bacač dobio je naziv prema luku koji je bog Šiva darovao kralju Devarati, pretku kralja Janaka. Pominje se i u epu Ramajana kada ga junak Rama lomi kako bi pobedio Janukinu ćerku i njegovu ženu. Pinaka je kompletan sistem, svaka baterija Pinake sastoji se od: šest bacača raketa, od kojih je svaki sa po 12 raketa; šest vozila utovarivača za popunu projektilima; tri vozila za popunu; dva komandna vozila (jedno stend baj ) sa kompijuterom za kontrolu vatre, i DIGIKORA MET radarom. Baterija od šest sistema može da neutrališe oblast površine od 1,000 m × 800 m.

Raspored u vojsci se vrši tako da jedna baterija raspolaže sa ukupno 72 rakete. Svih 72 rakete mogu biti ispaljene za svega 44 sekunde, i pokriti prostor od 1 km². Svaki lanser može takođe i da gađa u različitom pravcu u odnosu na ostatak baterije. Sistem poseduje fleksibilnost tako da može ispaliti sve rakete odjednom (plotun) ili samo nekoliko njih pojedinačno.
Ovo se može postići pomoću kompijutera za kontrolu vatre. Postoji komandna veza kojom se može upravljati sa svih šest lansera u bateriji odjednom. Svaki lanser poseduje zasebni kompijuter, koji mu omaogućava da deluje samostalno u slučaju da bude odvojen od ostalih pet vozila pri ratnim dejstvima. K.J. Denijel, projektni direktor Pinake nazvao je to “sistemom” i objasnio koliko je složen svaki od tih sistema. Jedna baterija pinake sastoji se iz šest lansera, šest vozila za punjenje raketama, šest vozila za popunu(snabdevanje gorivom, delovima i pratećom opremom), dva vozila za komandovanje i kontrolu vatre kao i vozila koje nosi meteorološki radar, koji obezbeđuje podatke o pravcu i jačini vetra i o ostalim meteorološkim uslovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još