Planetarna nadmoć

S-300 Favorit (NATO klasifikacija SA-10 Grumble) predstavlja seriju prvobitno sovjetskih a zatim i ruskih raketnih sistema dugog dometa tipa zemlja—vazduh, čiji je proizvođač ruski koncern Almaz-Antej,čiji su sve kasnije modifikacije ovog PVO sistema bazirane na početnom modelu sa oznakom S-300P. Sistem S-300 prvensteno je osmišljen je radi obezbeđivanja zaštite od avionskih i krstarećih raketa kao i za potrebe sovjetske protiv-vazdušne odbrane . Kasnije varijante unapređene su za presretanje balističkih raketa, tako da su na ovaj način rakete sistema S-300 unapređene u protiv balističke rakete, čime je ovaj PVO sistem počeo da dobija univerzalan karakter.
Nedugo nakon svog nastanka sistem S-300 je prvi put razmešten na svoje bojevo dežurstvo u Sovjetskom Savezu tokom 1979. godine, ovo njegovo razmeštanje na teritoriji SSSR-a, bilo je usmeren na zaštitu od napada iz vazduha od strane potencijalnog protivnika,uz ovo, sistem je ostvarivao još mnogo drugih zadataka kao što su : zaštita je velikih industrijskih i upravnih objekata, vojnih baza, kao i kontrolu vazdušnog prostora, u cilju zaštite branjenog područja od mogućih vazdušnih napada protivnika. Ovaj sistem je potpuno automatizovan, ali je uprkos tome zadržana mogućnost za ručno osmatranje i upravljanja ovim sistemom. Lansirna vozila ovog protiv-vazdušnog sistema mogu biti razmeštena blizu svog centralnog komandnog mesta ili na razdaljini do 40 km od njega. Svaki od radara ovih PVO sistema omogućava obeležavanje (pronalaženje) ciljeva, koje zatim prenosi svojim nadređenima u centralnom komandnom mestu. Komandno mesto (vozilo) upoređuje podatke dobijene od svojih radara, koji mogu uočiti potecijalne ciljeve i na rastojanjima od 80 km, a pored toga može uptrebiti svoju njunciju namenjenu otkrivanju (filtriranju) lažnih meta, što predstavlja vrlo težak zadatak pri tako velikim udaljenostima od svog cilja. Centralno komandno vozilo poseduje dva moda funkcionisanja,i to jedan koji je namenjen aktivnom a drugi pasivnom otkrivanju ciljeva.


Glavni realizator razvojnog projekta namenjenog stavranju sistema S-300 bio je sovjetski koncern Almaz (u državnom vlasništvu) koji predstavlja deo koncerna „Almaz-Antej“ koji je zadužen za protiv vazdušnu odbranu. Rakete kojima PVO sistem S-300 izvodi svoja bojeva gađanja razvijene su od starne ruskog dražavog konstrukrorskog biroa MKB „Fakel“ (Mašinsko-proizvodno-konstruktorski biro «Fakel»).
S-zemlja-vazduh raketnih300 se smatra jednim od najmoćnijih sistema tipa tj.,protiv-balističkih raketa na nivou celog sveta. Jedna od njegovih naprednijih verzija su i sistemi Antej-2500, kao i sistem S-400 Triumf (sa NATO oznakom SA-21 Growler) koji može da pogađa sve potencijalne ciljeve i na visinam označenim kao ivica zemljine atmosfere, ovaj sistem uveden je u ograničenu upotrebu u periodu od 2004. godine, u okviru Snaga vazdušno kosmičke odbrane Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još