McAllisterova uspešna modifikacija

Dobro poznate puške Bushmaster M17S predstavljaju kuriozitet, jer su jedne od retkih bull-pup pušaka proizvođenih u SAD. To u prvi momenat izaziva čuđenje, jer je ova industrija upravo najrazvijenija u SAD. Međutim, ta pojava i nije čudna, ako se zna da je raspoloženje u vojnim krugovima prema puškama ovog tipa prilično negativno. Iz tog razloga su sasvim jasni koreni pušaka Buhmaster koji dosežu iz Australije. Još 1986, australijska kompanija „Armtech Ltd.“ razvila je dve puške koje su konkurisale za vredan ugovor o proizvodnji jurišnih pušaka za kopnenu vojsku. Prva je imala oznaku C60R, a druga, znatno naprednija, ali i manje pouzdana, C30R sa municijom sa sagorljivom čaurom. Ova druga je doživela debakl, s obzirom da je pri demonstraciji pred visokim vojnim zvaničnicima došlo do eksplozije, bez datog signala sa obarača. Prva, C60R je takođe poražena od strane austrijske Steyr AUG, te je „Armtech“ prava na C60R prodala drugoj australijskoj kompaniji, „Edenpine PTY Ltd.“. Ova kompanija je unapredila pušku i stvorila dve varijante ART-30 i SAK-30, koje su plasirane na američkom tržištu, licencirano, preko proizvođača „Bushmaster“ kako bi se izbegle komplikacije oko uvoza. Kada je „Edenpine“ propao, 1994, sva prava su prešla na „Bushmaster“. Puške ART-30 u nešto izmenjenom obliku su proizvođene kao M17S u nekoliko varijanata, sve do 2005. Ove puške su se pokazale kao vrlo pouzdane i upotrebljive, a protivno konzervativnim pogledima, ostvarila je značajne prodajne uspehe. Takođe, pojavilo se i nekoliko kompanija koje su nudile konverzije i pakete modernizacije, a jedan od najistaknutijih je bio puškar Ken McAllister u sopstvenoj kompaniji „K&M Arms“. Kako to često biva u SAD, oni koji modifikuju oružje, pre ili kasnije se oprobaju i u njegovoj proizvodnji, a upravo tako je nastala puška K&M M17S-556.

Puška M17S-556 je poluautomatska puška što je u skladu sa važećim zakonskom regulatvom. Sistem rada je zasnovan na danas skoro standardnom sistemu pozajmice gasa sa klipom kratkog hoda, čime se obezbeđuje smanjenje količine barutnih gasova u unutrašnjosti sanduka i samim tim se smanjuje zagrevanje i prljanje, odnosno obezbeđuje se relativno dug radni vek. Nosač zatvarača i rotacioni zatvarač je sličan onom sa AR-18. Zatvarač je karakterističan po trouglastom spoljašnjem obliku tela. Ručica za repetiranje je stacionarna za vreme kretanja nosača zatvarača, a može se postaviti sa bilo koje strane sanduka, već prema želji strelca. Sanduk je izrađen od legure aluminijuma sa silicijumom i magnezijumom klase 6000. Ova legura se odlikuje nešto nižom čvrstoćom u odnosu na legure klase 7000 (legure aluminijuma, cinka i magnezijuma), ali ujedno se znatno lakše mašinski obrađuju i jeftinije su, tako da je za manje opterećeno poluautomatsko oružje ocenjeno da je i ova legura sasvim adekvatna. Finiš je vrlo kvalitetan, urađen prema vojnom MIL standardu eloksiranja (anodna zaštita), tipu III i klasi 2. Čelični delovi su nitrirani, čime se ne samo povećava otpornost na habanje, već i na koroziju.


Gornja i donja strana sanduka su spojene poprečnim čivijama identičnim onima kod sistema AR-15. Pored toga, sa AR-15 je „pozajmljen i niz drugih elemenata, koji su ocenjeni kao oprobani i pouzdani, dobro poznati i dovoljno lagani. Tu spadaju okviri, kao i obostrani sistem za utvrđivanje okvira, udarač i sistemi za okidanje i zadržavanje tela zatvarača u zadnjem položaju nakon ispaljenog zadnjeg metka. Okviri u oslonac za rame sa kojim se isporučuje puška su izuzetno kvalitetni, proizvođača „Magpul“. Ono što nije baš najbolje rešeno je sistem za izbacivanje, koji ima otvor na desnoj strani sanduka, te izbacivanje u slučaju korišćenja puške od levorukih strelaca može biti neugodno.


Puška se isporučuje sa nišanima koje zahteva kupac. Nišani se postavljaju na relativno dugu gornju standardnu Picatinny šinu, dok je na pušci još jedna, relativno kratka šina ispod prednjeg potkundaka. Opciono, moguće je instalisati još dve dodatne šine na bokovima prednjeg potkundaka. Time se M17S-556 praktično izjednačava sa većinom najsavremenijih konkurenata. Ono što ovu pušku izbacuje ispred konkurencije su masa i dimenzije. Standardna dužina cevi je 445 mm (17,5 inča), što obezbeđuje sasvim solidne performanse. Ožlebljenje je 1:9, odnosno pun krug žlebova se ostvarivao na dužini od 9 inča (229 mm). Takvo ožlebljenje je prilagođeno municiji SS109, ali se sasvim solidni rezultati postiži u sa M193, tj. obezbeđen je razumljiv stepen univerzalnosti s obzirom na širi dijapazon municije na tržištu. Međutim, još bolje zvuči podatak o ukupnoj dužini puške. Koja iznosi samo 667 mm, što je manje od standardnih AK sa sklopljenim osloncem za rame i drugih bull-pup pušaka. Masa puške bez okvira je 3,35 kg. To predstavlja odičan rezultat posebno s obzirom da uključuje montirane standardne šine.

Za sada, M17S-556 se nudi u klasičnom klaibru .223, odnosno 5,56×45 mm. U skorijoj budućnosti, očekuje se da će biti izbačene još neke varijante: M17S-300 u kalibrima .300 AAC Blackout i .300 Whisper, kao i M17S-65G u kalibru 6,5 mm Grendel. Takođe, u fazi prototipa je i znatno uvećana varijanta u kalibru 7,62×51, a očekuje se njena pojava pod oznakom M17S-762.
Prema rečima onih koji su imali priliku da koriste K&M M17S-556, radi se o vrlo upotrebljivom oružju za različite primene, počev od lova, preko sportskog gađanja, sve do samoodbrane i uništavanja štetočina. Puška je vrlo kompaktna i spretna, sa odličnim balansom i vrlo glatkim okidačem sa podesivom silom okidanja, koja može da se podesi na relativno niske vrednosti, što nije baš čest slučaj kod bull-pup pušaka. Sila okidanja se može regulisati bez uklanjanja sklopa između 3,5 i 4 funte, što je u kilogramima od 1,6 do 1,8 kg, iako se relativno brzom i jednostavnom zamenom odgovarajuće opruge, sila može povećati do 2,5 kg, ukoliko je to želja kupca. Primetno je da je upravo sistemu za okidanje posvećena značajna pažnja, te je ceo sistem nabavljen od kompanije „Elftmann Tactical“.
Na kraju, o ceni puške. Prema podacima proizvođača, osnovna cena iznosi 1800 dolara, što nije mala brojka. Međutim, sve vrline novog proizvoda K&M u određenoj meri to opravdavaju. Da li su očekivanja opravdana, pokazaće vreme.
Dr S. Baloš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još