Poseban i opasan

Naslednik je tenka AMX-30, relativno male mase i vrlo naprednih koncepcijskih rešenja (automatski punjač topa, savremeni sastav veza, aktivna zaštita…) s kojima je postavio nove standarde savremenog tenka. Razvoj je počeo 1983. godine, a prvih šest prototipova je završeno 1989. godine. Serijska proizvodnja započela je 1990. godine, a prvi primerak je izručen francuskoj vojsci sledeće godine.


Osnovu vatrene moći Leclerca čini top od 120 mm F1 GIAT Industries, koji je ustvari poboljšana verzija nemačkog topa Rheinmetall (cev je produžena jedan metar). Francuzi su za svoj tenk razvili i svoju municiju koja se sastoji od potkalibarske granate OFL 120 F1 i razorne OECC 120 F1. Početna brzina penetratora potkalibarne granate je 1790 m/s i s dometom od 2400 metara. Razvijena je i potkalibarna granata OFL F2 s penetratorom od osiromašenog urana koja na dva kilometra udaljenosti može probiti 640 mm homogenog čeličnog oklopa. Razorna granata ima početnu brzinu od 1100 m/s i domet 1280 metara.
Leclerc ima najsavremeniji SUP koji može deelovati u svim vremenskim uslovima i može da gađa iz pokreta. Uz pomoć balističkog računnara i automatskog punjača topa, Leclerc može da opali svakih 5 sekundi. U tenku se nalazi 40 granata od kojih su 22 u automatskom punjaču. Najveća novost je digitalni prikaz bojišta s kojim šef posade može utvrditi položaj svojega i ostalih tenkova njegove jedinice. Mogu se i prikazati svi otkriveni neprijateljski položaji što mu omogućava da prvi otvori paljbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još