Podsećanje: Priznanje konstrukciji ljutog rivala

Kompanija „Smith & Wesson“ je vodeći svetski proizvođač revolvera, ali nikako ne uspeva da na tržište izbaci model pištolja koji bi bio zapažen i izborio se za značajnije mesto u arsenalu vojske ili policije. Iako su napravili prvi velikokalibarski DA pištolj u SAD (Mod. 39 iz 1954), prvu „devetku“ velikog kapaciteta u SAD (Mod. 59 iz 1971), a prvi polimerski „amerikanac“ je bila njihova Sigma, ipak najprodavaniji pištolj iz pogona S&W i dalje je – licencno rađeni Walther PPK/S…

Kofer sa Smith & Wessonom M&P-45, rezervnim okvirima i opremom

Kada su uvek gladnom tržištu ponudili svoju varijantu besmrtnog Colta 1911 i konačno odali priznanje konstrukciji ljutog rivala iz 19. i 20. veka, u toku 2007, predstavili su liniju modernih službenih pištolja M&P (Military & Police – vojni i policijski) u kalibru .45 ACP. Na ovaj način S&W je pokušao da obezbedi bar deo kolača od najavljene zamene pištolja za Komandu Specijalnih Operacija – SOCCOM. Posebnu pažnju poklanjamo službenom, vojnom modelu pune veličine sa rukohvatom/ramom zelene boje. U osnovi, dizajnersko rešenje pištolja M&P razvijeno je oko jednodelnog polimerskog rama izlivenog od zytela.

Izbor konfiguracije

Za razliku od drugih rešenja, gde su vođice navlake najčešće ulivene u plastiku rama, kod M&P modela predstavljaju odvojiv segment, zajedno sa okidačkom grupom. Na taj način, tvrde u S&W, poništava se uticaj uvijanja polimerskog rama do koga može da dođe zbog visoke temperature pri intenzivnoj paljbi. Šine vođica imaju oblik lopte za ragbi, čime se smanjuje kontaktna površina sa navlakom, otpor pri kretanju, a prisutan je i efekat samočišćenja. Još jedna novina je mogućnost izmene zadnjeg panela drške, koje stižu u tri veličine. Ovo je već standard kod pištolja IV generacije i pruža korisnicima mogućnost da odaberu za sebe najudobniju konfiguraciju. Bez obzira koji insert odaberete, pištolj M&P ima širinu rukohvata među najmanjima u svojoj kategoriji.

Izduženi zadnji deo rama, tzv. "dabrov rep" uz zaštitnu funkciju za šaku pomaže kontrolisanju oružja pri dužem gađanju
Izduženi zadnji deo rama, tzv. „dabrov rep“ uz zaštitnu funkciju za šaku pomaže kontrolisanju oružja pri dužem gađanju

Veoma nam se svideo izduženi zadnji deo rama, tzv. “dabrov rep” koji uz zaštitnu funkciju za šaku i te kako pomaže pri kontrolisanju oružja, naročito dužem gađanju. S donje strane rama izlivena je standardna Picatinny šina sa tri ureza, na koju mogu da se montiraju taktičko svetlo i laserski marker. Štitnik okidača je dovoljno veliki da omogući upotrebu i kada koristite debele rukavice, a pozicija dvostrane poluge ustavljača navlake pomerena je unapred, da bi se sprečilo njeno slučajno angažovanje. Dugme za izbacivanje okvira može bez alata vrlo brzo da se prebaci na drugu stranu. Na dnu rukohvata moguće je da se postavi čelični umetak sa otvorom za provlačenje sigurnosne veze, koja sprečava gubitak oružja. Uz to, ovaj deo može da posluži kao korisna alatka pri rasklapanju pištolja.

Udobni borbeni nišani i kružni izrez u zoni ležišta metka za kontrolu napunjenosti
Udobni borbeni nišani i kružni izrez u zoni ležišta metka za kontrolu napunjenostiti

Navlaka i cev na M&P-45 izrađeni su glodanjem iz punog komada nerđajućeg čelika i naknadno površinski okaljeni. Tvrdoću im podiže i finiš sa melonitom, koji eliminiše odsjaj sa golog čelika. Cev duga 114 mm prema ustima je blago konusno proširena, čime je olakšano njeno pozicioniranje na isto mesto u navlaci, što poboljšava preciznost. Sa zadnje strane, na gornjem delu ležišta metka (koje je ujedno zabravljujući blok), izrezan je mali polukružni otvor koji u paru sa istim takvim izrezom na navlaci omogućava vizuelnu proveru: da li se metak nalazi u cevi? Vođica povratne opruge je takođe nerđajuća, pune dužine, što pozitivno utiče na pouzdanost i preciznost. Nišani su sa tri bele tačke, niskoprofilni. Zadnji se pomera po pravcu i fiksiran je zavrtnjem, čijim otpuštanjem može da se izvrši korekcija. Opciono, nudi se Trijicon tricijumski nišan za loše svetlosne uslove.

Jedinstven izgled

Još jedno dizajnersko rešenje daje pištolju jedinstven izgled. Urezi koji olakšavaju repetiranje postavljeni su i na prednjem delu navlake i dobili su talasastu formu koja treba da pruži sigurniji hvat. Inženjeri iz S&W vole da eksperimentišu sa ovim urezima, pa su ih na ranijim modelima radili u obliku riblje krljušti, polukružnih ureza, različitih širina i dubine… Prednji deo navlake je sužen i oblikovan, tako da olakšava vraćanje oružja u futrolu. Sve oštre ivice na metalnim delovima obrađene su tako da se ne kače za odeću, opremu ili ruke strelca.

Urezi koji olakšavaju repetiranje postavljeni su i na prednjem delu navlake imaju talasastu formu koja pruža sigurniji hvat
Urezi koji olakšavaju repetiranje postavljeni su i na prednjem delu navlake imaju talasastu formu koja pruža sigurniji hvat

Opšti utisak kada M&P-45 uzmete u ruke je udoban, prirodan hvat, jasna nišanska slika i mala masa od 840 g bez municije. Spoljna kočnica ima obostrane komande u stilu M-1911, što je opcija predviđena uglavnom za vojne modele i posebno se doplaćuje. Kod ove verzije nije moguće postavljanje popularnih drški Crimson Trace sa laserskim markerom, jer bi poluga kočnice udarala u kućište laserske diode.

Škripav hod okidača

Međutim, postoje i zamerke. Iako je DAO okidač najavljivan kao jedan od najboljih na tržištu sa hodom od 4 mm i silom od samo 2,8 kg, to je daleko od realnih vrednosti. Na nekoliko raspoloživih primeraka sila okidanja je bila više nego dvostruko veća uz daleko duži, škripav i neujednačen hod koji može da pokvari raspoloženje na strelištu i zakomplikuje život u realnoj situaciji. Jedina svetla tačka je trigger stoper, koji zaustavlja okidač neposredno iza tačke otpuštanja udarača. Prosečna grupa pogodaka na 25 m sa oslonca iznosi oko 160 mm što je prilično razočaravajuće. Fabrika daje garanciju na veličinu grupe od 115 mm na daljini od 7,5 m što se smatra pravom borbenom distancom.

Komande i podignuta manuelna kočnica
Komande i podignuta manuelna kočnica

S druge strane, stari S&W pištolji bolovali su od nedovoljne pouzdanosti. Novi M&P donosi značajno poboljšanje na ovom polju. Na nezavisnim testovima potvrđeno je da M&P-45 bez problema ispali preko 5.000 metaka različitih laboracija, bez ijednog zastoja, a da u međuvremenu nijednom nije očišćen. S takvim odlikama, sigurno je da ni u terenskim uslovima neće praviti probleme nemarnom vlasniku.
Na osnovu onoga što smo imali priliku da vidimo i isprobamo, sumnjamo da je pozicija Glocka uzdrmana novim S&W proizvodom. To je dobar „radni konj“ i bez sumnje će obaviti ono za šta je namenjen. Ipak, u njegovoj kategoriji postoje oružja koja deluju ubedljivije.

Tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ
foto: “Smith & Wesson”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Pun pogodak

Puška ArmaLite AR-30 se pokazala kao izvanredno rešenje teške taktičke puške

Supermašina

SIG Sauer MPX PCC - Pouzdanost, preciznost, lakoća rukovanja i odlična kontrola trzaja