Prekaljeni ratnik

FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne), u prevodu sa francuskog – jurišna puška fabrike oružja Saint-Étienne, je francuska jurišna puška bullpup dizajna koju je proizvodila vojna industrija MAS iz francuskog grada Saint-Étiennea. MAS je danas u vlasništvu francuske državne grupacije Nexter. Puška je u službi francuske vojske i nekih afričko-azijskih zemalja. Projekt o FAMAS započet je 1967. pod vodstvom dizajnera Paula Telliea, a prvi prototip dovršen je 1971. Testiranje puške za ulazak u francusku vojsku započelo je 1972. Budući da je došlo do problema u proizvodnji, a bitka u Kolwezi (tadašnji Zair, današnji DR Kongo) je zahtevala hitnu potrebu za modernim oružjem, francuska vojska započela je s potragom za privremenom puškom. Plan je bio da se privremena puška koristi sve dok FAMAS ne uđe u punu proizvodnju.


FAMAS se prvi puta upotrebio u Čadu tokom operacije Manta, zatim u kuvajtskoj pustinji u poznatoj operaciji Pustinjska oluja u Zalivskom ratu kao i mnogim mirovnim misijama. Puška se pokazala pouzdanom u raznim borbenim uslovima. FAMAS je zbog svog oblika imao nadimak „le Clairon“ (Rog) među vojnicima iz francuskog govornog područja.
Senegal i Ujedinjeni Arapski Emirati primili su iz Francuske malu pošiljku modela FAMAS F1, iako je nepoznato vremensko razdoblje kada je zemljama dostavljeno oružje. Filipini su takođe primili malu pošiljku pušaka, te je koriste Filipinska nacionalna policija i specijalne snage. U Džibutijskoj vojsci ovu pušku koristi pešadija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još