Prilagođen ukusu Amerikanaca

Posle više decenija pouzdane „službe“ neprolaznog modela HP M-1935, iz firme „Browning“ (američki deo korporacije i partner belgijskog FN), konačno stiže novi pištolj, koji ima dovoljno kvaliteta da se smatra njegovim dostojnim naslednikom.
Iako je, u međuvremnu, nastalo više modela, kojima je ovaj industrijski gigant pokušavao da uhvati korak sa vremenom i svom legendarnom HP-u pronađe zamenu, nijedan od njih na tržištu nije prošao dobro, pa je proizvodnja prestajala gotovo pre nego što bi i počela. Zbog toga je uložen zaista veliki napor, da najnoviji model objedini u sebi pozitivne karakteristike svih današnjih modernih pištolja, što je donekle i uspeo, mada je rezultat bio i to, da je ovo oružje u svakom pogledu izgubio originalnost.
Pištolj je u potpunosti razvijen u pogonu FN USA, u gradu Kolumbija, u Južnoj Karolini, pa je normalno da je ovaj model u celosti prilagođen zahtevima i ukusu Amerikanaca. Pošto je više nego očigledno da se, svojim rešenjima, oslanjao na najpoznatijue modele drugih proizvođača, reklamiraju ga kao model „koji ima najbolje karakteristike svih savremenih pištolja“. Ovo, svakako, ne znači da je to loše oružje; naprotiv, ali je sigurno da u sebi nema onu dozu originalnosti i prepoznatljivosti, koju je nosio HP.
Novi model, nazvan PRO-9/40, oblikom, najviše podseća na SIG-Sauer P-226, HK USP i naš CZ99. Sa ovih modela preuzeta je linija navlake, ali i sistem funkcionisanja, sa bravom u vidu proširenog zadnjeg dela cevi, uglavljenog u otvor za izbacivanje čaura. Ovaj precizan, moderan i pouzdan, danas najčešće primenjivan način bravljenja, poznat je i kao „modifikovani browningov sistem“ (što ukazuje na činjenicu da, donekle, vodi poreklo i od HP-a), tako da je, primenjivanjem baš ovoga sistema, čitav proces razvoja, konačno, zaokružen. Uz moderno bravljenje, preuzet je i veliki spoljašnji izvlakač, sa jakom i jednostavnom oprugom, koji najviše podseća na onaj sa „gloka“. Ovaj utisak upotpunjuje i činjenica da izvlakač ujedno služi i kao indikator metka u cevi, jer se vidno pomera van ravni navlake kada je ispod njega metak.
U navlaku, ravnih linija i dobro oborenih ivica, smeštena je i „mesnata“, kvalitetna cev dužine 102 mm (čime je postignuta poprilična kompaktnost ovoga modela sa ukupnom dužinom od oko 185 mm), sa šest polja i žlebova i desnim korakom uvijanja, takođe rešena gotovo identično kao kod uzora P-226. Ispod cevi smeštena je čelična vođica pune dužine, koja je bila neophodna da bi oružje pouzdano funkcionisalo.
Posebno je interesantno to što su svi metalni delovi oružja izrađeni od kvalitetnog nerđajućeg čelika (potpuno matiranog na svim spoljašnjim površinama), čime je obezbeđena izuzetna otpornost na koroziju, a sve to i izgleda veoma atraktivno, u kombinaciji sa mat-crnim rukohvatom, Ovo rešenje je usvojeno posle ispitivanja probne serije, kod koje je navlaka bila od običnog čelika, spolja zaštićenog tvrdim hromiranjem, kada se došlo do zaključka da uvođenje prohromskog čelika bitnije ne povećava cenu izrade, a pojednostavljuje proces proizvodnje.
Na PRO-9/40 primenjen je klasičan sistem okidanja, sa spoljnjim otvorenim orozom, oblikovanim kao kod pištolja Valther P-99, sa okruglim izbušenim repom i obostranom polugom dekokera, takođe viđenom na ovom modelu, ali i na našem CZ99.
Ram novog PRO-9/40, ipak, predstavlja najveću novost. Iako ovo nije prvo oružje ovoga proizvođača sa ramom izlivenim od polimera, ovakav pristup izradi je, ipak, korak napred. Pištolj PRO-9/40 polimerskom ramu duguje i veoma tanak i udoban, dobro i krupno čekiran rukohvat, u koji je smešten dvoredi okvir velikog kapaciteta (15 metaka kalibra 9 mm Para, ili 10 kalibra .40 SW), ali i ukupnu masu od samo 680 grama. Vođenje navlake je obezbeđeno ulivanjem četiri profila od čeličnog lima u ram, što je opet, prvi primenio „Glock“, a u praksi se pokazalo kao veoma pouzdano i izdržljivo rešenje. Sam ram, oblikom, najviše podseća a rukohvate pištolja S&W iz serije „III“, ali i već zaboravljene Sigme, od koje je preuzeo i rešenje obarača i oblik branika obarača.
I ovaj model na prednjem kraju rama, ispod navlake, ima paralelne kanale za montažu svetleće ili nišanske jedinice, što je, uostalom, već postalo standard za sve pištolje koji pretenduju da uđu u službenu upotrebu u bilo koju vojnu, ili policijsku agenciju u USA.
Oslobađanje okvira rešeno je obostranim utvrđivačem, koji funkcioniše baš kao onaj na našem CZ99, što je, možda, i najbolje rešenje, viđeno do sada. Uz zaista solidne okvire (takođe od nerđajućeg čeličnog lima), obezbeđeno je veoma pouzdano i lako funkcionisanje, što je moglo i da se očekiuje od proizvođača BROWNING-ovog renomea.
Od ostalih detalja, valja pomenuti i sigurnosne uređaje i komande oružja. Pištolj ima već standardnu unutrašnju kočnicu u vidu bloka preko udarne igle, koja onemogućuje opaljenje pre nego što obarač bude povučen do kraja i obostranu polugu dekokera, rešenu (opet) kao kod CZ99.
Rasklapanje oružja je do detalja rešeno kao na SIG-Sauerovom P-226 – što je, u suštini, odlično rešenje. Poluga je smeštena na levoj bočnoj strani rama, iznad obarača, i aktivira se zakretanjem za 90 stepeni, kada je navlaka blokirana u zadnjem položaju. Posle toga, navlaka se oslobađa jednostavnim izvlačenjem unapred, a zatim se odvajaju opruga sa vođicom i cev.
Uprkos odličnoj opštoj izradi i očekivano kvalitetnim materijalima, ovaj pištolj ima relativno dug hod obarača i neočekivano tvrdo okidanje. Dug hod kod DA i nije tako problematičan, kao veliko propadanja obarača prilikom SA opaljenja, s tim što se hod nastavlja i nakon toga, uprkos triger-stopu. Tako ovaj pištolj, opremljen uobičajeno dobrim, niskim i preglednim nišanima sa tri bele tačke (podesivim po pravcu, pomeranjem duž kanala „lastinog repa“), nema preciznost kakva se očekuje od oružja ovoga proizvođača. Grupe pogodaka u oba kalibra (9 mm i .40 SW), sa većinom vrsta komercijalne američke municije, kreću se od 70 (što je najmanja zabeležena grupa), do, čak, 150 mm. Ovo ni približno nije dobar rezultat, ali je na borbenim daljinama dovoljno, da oružje može da se koristi kao službeno, čemu doprinose potvrđena pouzdanost u radu i prilična izdržljivost (što su potvrdili svi dosadašnji testovi). Uvođenje je rešeno odlično, pa iz njega pouzdano mogu da se ispaljuju svi tipovi zrna, bez obzira na oblik ili dužinu. Uprkos pozitivnom funkcionisanju, za sada nije pronađena nijedna komercijalna vrsta municije, koja bi otklonila nedostatak u preciznosti.
Ovo, u praksi, dokazuje, da je za konstruisanje dobrog oružja potrebno mnogo više od pukog kopiranja u praksi uspelih rešenja postojećih modela, bez obzira na opšti kvalitet izrade delova, ili završne kontrole. Taj ekstra kvalitet, koji bi PRO-9/40 u startu učinio dostojnim naslednikom čuvenog modela GP=HP, firma BROWNING još nije dostigla, iako je svakako reč o interesantnom i sveukupno dobrom modelu pištolja, posebno kada se uzme u obzir i sasvim pristojna cena od oko 630 $, koliko trenutno košta u USA.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još