Slobodan Orašanin

Privilegija ruske službene elite

Pištolj PSS-2 je specijalno prigušeno oružje sa minimalnim nivoom buke zahvaljujući posebnom prigušenom metku SP-16. Subjektivni utisak o „bešumnosti“ specijalne municije i oružja koji može da se pronađe u ruskoj literaturi obično se karakteriše kao zvuk između pljeskanja rukama i zvuka hica iz obične, nedotrajale vazdušne puške.
Uz specijalni metak pištolj su usvojile još 2011. specijalne snage FSB. Metak SP-16 je ruska prigušena municiju, a u literaturi se označava kao specijalni prigušeni patron/metak, nečujni patron/metak, bešumna municija i patroni, patron/metak koji preseca isticanje barutnih gasova iz čaure, patron koji zaptiva barutne gasove unutar čaure, i sl.
Trenutno u svetu jedino se u Rusiji serijski proizvodi ovakva vrsta specijalne prigušene municije, а koriste je njihove bezbednosne strukture, kao i službe u pojedinim državama kojima je ova municija prodata.
Kako bi se povećala probojnost, čelično zrno specijanog metka SP-16 ima vrh sa ivicama koje su simetrično postavljene pod uglom od 38-41 stepen u odnosu na njegovu uzdužnu osu i ukrštaju se na prednjem kraju projektila – oblik i izgled kao kod dleta. Tako se postiže veća probojnost, odnosno zrno proseca površinu pancirnog prsluka. Bez obzira na zašiljen vrh (zrno rotira), balistički koeficijent je približno isti kao kod cilindričnog zrna metka SP-4., tj. vrlo nepovoljan, što nije od nekog značaja na malim, pištoljskim dometima. Prema podacima proizvođača, zrno metka SP-16 može probiti pancir klase 2 prema GOST, na udaljenosti do 25 metara.

Pištolj PSS-2 i metak SP-16
Pištolj PSS-2 i metak SP-16

Pri gađanju iz specijalnog pištolja PSS-2 na nezaštićene žive ciljeve, efektivni domet je 50 metara. Iza vrha sa ivicama na trnu izveden je centrirajući prsten kao poseban deo (na zrnu metka SP-4 na prednjem delu je nanešen mesing, verovatno hemijskim ili galvanskim putem). Vodeći prsten je nešto većeg prečnika od kalibra cevi, pa se pri kretanju urezuje u žlebove u kanalu cevi. Na taj način zrno zadobija rotaciono kretanje. Slobodni deo zrna je nešto manjeg prečnika od kalibra cevi (potkalibarno) tako da prilikom kretanja kroz nju ne dolazi u mehaničku interakciju sa unutrašnjom površinom kanala cevi.
Kod specijalnog metka SP-16 kapisla se, u čauru nosač kapisle sa spoljnom cilindrično konusnom površinom, ugrađuje u odgovarajući otvor-ležište na dnu čaure u njenoj unutrašnjosti. Ovakav položaj kapisle u potpunosti je eliminisao sve mogućnosti njenog istiskivanja iz ležišta unazad, pri formiranju nadpritiska u čauri nakon opaljenja metka. Na čauri nosaču izbušeni su otvori preko kojih se vrši pripaljivanje barutnog punjenja pri aktiviranju kapisle.

specijalni metak SP-16
specijalni metak SP-16

Zvanični podaci o metku još nisu objavljeni, ali smo saznali da specijalni nečujni patron SP-16 svojim spoljnobalističkim karakteristikama prevazilazi „obične“ standardne pištoljske metke (7,65 mm, 9 mm K, 9 mm Makarov). Još se navodi da je brzina zrna povećana na 300 m/s i pod pretpostavkom da je ostala ista masa zrna (10 g) kao kod SP-4, energetska moć zrna povećana je oko 2,3 puta, a približno toliko i masa barutnog punjenja ukoliko je korišćen isti barut.
Bešumni pištolj PSS-2 modernizovana je verzija ruskog nečujnog pištolja PSS Vul, koji je konstruisao Klimovski centralni istraživački institut za precizno inženjerstvo (CSNII TOČMAŠ) krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. PSS-2 je razvijen na osnovi novog prigušenog metka SP-16. Automatika radi na principu slobodnog zatvarača bez bravljenja. Posle ispaljivanja, čaura se pri trzanju zatvarača unazad automatski izvlači iz ležišta metka i izbacuje iz oružja, kao čaura kod konvencionalne municije. Mehanizam za okidanje je jednostrukog dejstva i urađen je na istoj bazi kao kod pištolja PSM SR1M 9×21 mm. Na PSS-2 ne postoji ručna kočnica, a bezbednost pri rukovanju je obezbeđena sa dve sigurnosne brave: automatskom na leđnoj strani rukohvata i automatskom na obaraču. Dok one nisu potisnute, pištolj ne može da dejstvuje.

konstrukcija ruskog metka SP-16
konstrukcija ruskog metka SP-16

PSS-2 se puni odvojivim, kutijastim jednorednim magacinom kapaciteta šest patrona. Na ramu pištolja izvedena je Picatinny šina za vezivanje dopunskih uređaja kao što je laserski marker, taktička lampa… Generalno, tihi pištolj PSS-2 je specijalizovano oružje malih gabarita u poređenu sa pištoljima sa klasičnim prigušivačima. Glavni nedostatak proističe iz njegove jedinstvenosti (unikatnosti, kako kažu Rusi), jer koristi specijalni metak koji se proizvodi i može nabaviti jedino u Rusiji.

Ako je korisnik pištolja kalibra 9×19 mm opremljen prigušivačem i koristi podzvučne metke sa težim zrnima za prigušeno gađanje, po potrebi može nabaviti i koristiti municiju u ovom kalibru bilo kog svetskog proizvođača. Onaj koji poseduje specijalno prigušeni pištolj PSS-2, ukoliko nije iz Rusije, prinuđen je da se oslanja isključivo na lične zalihe.

Tekst i foto: SLOBODAN ORAŠANIN

foto: CNIITOČMAŠ“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još