„Profesionalac“

Belgijska firma „Fabrique Nationale d’Herstal“ je, konačno, zaokružila ponudu modernih borbenih pištolja novom serijom oružja s polimerskim ramom i unutrašnjim predzapetim udaračem, čiji je rodonačelnik model nazvan FN FN S-9. Čitava ova serija, koju proizvodi FN fabrika u američkom gradu Columbija (deo divizije FNH USA), u kalibrima 9×19 mm Para, .40 S&W i .45 ACP, predstavlja nov koncept kojim je ovaj proizvođač želeo da postavi novi pravac u svom sopstvenom razvoju pištolja u 21. veku.

Čuveni belgijski nacionalni proizvođač oružja iz Herstala (Fabrique Nationale d’Herstal), stara je ugledna fabrika, s bogatom tradicijom i iskustvom, iz čijih su pogona, dosad, izašli mnogi legendarni modeli oružja, kako civilnog, tako i vojnog. Firma dugo posluje i u SAD, ali je i dalje malo poznato da više od 70% američkog vojnog pešadijskog naoružanja čine, upravo, njeni proizvodi. Naravno, u skladu sa američkom ekonomskom politikom, reč je o fabrikama divizije FNH USA, osnovane u potpunosti sa američkim kapitalom i radnom snagom. Ova divizija proizvodi moderna oružja iz svakog mogućeg segmenta proizvodnje, međutim, dugo nisu mogli da pronađu koncept sopstvenog modernog borbenog pištolja.
Za firmu, koja je kao FN postavila na svetsku scenu standard modernog poluautomatskog pištolja svojim Model 1900, jednostavno, nije bilo prihvatljivo da nemaju uspešan borbeni model posle „HP“ (koji je u osnovnoj verziji napravljen još davne 1935.), a upravo tako je bilo sve do pojavljivanja najnovijeg FN S-9. Tako se, konačno, svojom novom serijom „FN S“ (gde „S“ označava okidanje unutrašnjim udaračem, odnosno „strajkerom“) firma FN, poznata kao proizvođač preciznog, komfornog, skupog i kvalitetnog oružja, posle gotovo pola veka duge stagnacije, ponovo našla u velikom usponu, lansiravši uspešne i priznate modele pištolja.
Pojavljivanje njihovog novog modela FN S nije predstavljalo iznenađenje. Jednostavno, ovom proizvođaču je mnogo trebalo da stvori spartanski jednostavno i jeftino borbeno oružje, lišeno mnoštva detalja i klasičnih rešenja koja prate njihove prethodne, klasične konstrukcije. Uz to, pištolj na prvi pogled nije nezgrapan i ružan, s čistim i skladnim linijama modela FN FN X (koji je poslužio kao polazna osnova najnovije serije), s visokim estetskim standardima ovog proizvođača…
Na samom pištolju, već na prvi pogled, vidljivo je bogatstvo detalja karakterističnih za FN modele, iako postoje samo osnovne komande, karakteristične za borbene pištolje četvrte tehnološke generacije.

Novom serijom FN S „Fabrique Nationale d’Herstal“ tržištu je ponudio osnovni, jeftini borbeni (samoodbrambeni, odnosno defanzivno-ofanzivni) pištolj, pogodan kako za opremanje vojnih i policijskih jedinica, tako i da ga koriste manje zahtevni civili. FN je u modelu FN S ponudio spartanski, ali definitivno uspešan koncept pištolja s polimerskim livenim ramom, okvirom velikog kapaciteta i sve po vrlo umerenoj ceni od oko 599 dolara za osnovni model, tako da i u tom segmentu postane konkurentan ostalim velikim proizvođačima na tržištu. Prvi, osnovni FN S-9 u kalibru 9×19 mm Para, pojavio se 2011. u kalibrima 45 ACP i 40 S&W 2012, kao i verzija FN S-9 LS(„Long slide“, odnosno s dugom navlakom), a kompakt modeli sa oznakom FN S-9 Compact napravljeni su 2015, čime je serija zaokružena.
Osnovni model FN S-9, koji detaljno predstavljamo, relativno je kompaktno oružje, iako konstruisan kao pištolj punog formata. Ukupno je dug 184 mm (ima nišansku liniju od 163 mm), s cevi od 102 mm, visok 140 mm, širok najviše 38 mm i ima masu od samo 710 grama, s praznim okvirom. Iako spolja s vrlo malo novih detalja, doneo je nekoliko konstrukcionih inovacija. Navlaka je s presekom u obliku obrnutog slova „T“ i veoma finom, ravnom gornjom površinom. Ima narezane površine za repetiranje i u prednjoj i u zadnjoj zoni, a na njoj dominira veliki, pravougaoni otvor za izbacivanje čaura. FN S ima mašinski izraženu navlaku, od prvoklasnog nerđajućeg čelika, finiširanu „Tenifer“ zaštitom, pa ofarbanu u mat crno.
Samo napomene radi, svi metalni delovi su neverovatno otporni na koroziju. Ima bravljenje „modifikovanim Brauningovim sistemom kratkog trzaja“, poznatim kao „SIG brava“ (proširenim blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakterišu apsolutno tačan ciklus i pouzdan rad mehanike, uz vrhunsku preciznost, što je sistem viđen i na prethodnom modelu ovog proizvođača. Zanimljivo je da je cev izražena hladnim kovanjem, a poliranju ležišta metka posvećena je posebna pažnja.
Donji deo pištolja je za današnja oružja uobičajena priča. Polimerski ram ima na prednjem donjem delu „Mil.Std. Picatinni M-1913“ šinu. Pored nje, karakterišu ga agresivno čekiranje rukohvata i veliki i širok branik obarača, uz veoma jednostavno i skladno oblikovanu dršku. Drška pištolja FNS-9 je prilagodljiva s mogućnošću izmene umetka sa zadnje strane. Na prvi pogled, stiče se utisak da je suviše ravna i velika u odnosu na gornji deo pištolja, ali sjajno popunjava šaku i omogućava lepo i duboko ležanje navlake. Drška je, u stvari, potpuno logična i komforna, a balans dobro proračunat, kako kod borbenog oružja i treba da bude.
Po ukupnoj liniji, ali i balansu i komforu u korišćenju FN S-9, možda, najviše podseća na svog prethodnika FN X, od koga je, naravno, mnogo napredniji i pojednostavljeniji. Daljim razgledanjem, vidi se da ni u ostalim aspektima korišćenja nema zamerki. Osnovne komande postavljene su u uobičajenom rasporedu, s polugom za rasklapanje s leve strane u ramu i unazad povučenom polugom kočnice navlake iza nje. Dugme utvrđivača okvira je klasično, na uobičajenom mestu, a može se prepakovati i na suprotnu stranu. Pištolj koristi unutrašnji pred zapeti udarač. Sistemi obezbeđenja ovog pištolja su, osim sigurnosnog bloka oko udarne igle (posebna poluga ga podiže i oslobađa omogućavajući slobodan prolazak igle tek kada je obarač povučen do kraja), sistem poluzapete poluge udarača, automatske kočnice na poluzi obarača i, konačno, i mehaničke kočnice po želji korisnika. Ovo je sve dovoljno da oružje bude potpuno bezbedno!

Kod modela FN S-9 okidanje je deklarisano kao DAO (dabl ekšn onli), ali radi se, u suštini, o okidanju koje ima delimično predzapetu polugu udarača. Zato nema ponovnog okidanja ako metak slaže, bez natezenje poluge povlačenjem navlake unazad da bi se mehanizam resetovao. Zahvaljujući ovakvom rešenju, ma kako ovaj sistem nazvali, okidanje je, zaista, odlično. Hod obarače je nešto duži s jasnom granicom zatezanja pri povlačenju, posle koje ide kratko oslobađanje udarača. Pri resetovanju, polugu obarača ne morate otpuštati do kraja, što je još jedna od prednosti. Sama sila je veoma dobro odmerena, sa okidanjem na oko 25 N (2.300 grama) do 35 N (3.800 grama), iako subjektivno izgleda prihvatljivijim i lakšim od onog na Glokovim pištoljima koji su danas etalon.
FN S-9 koristi standardne čelične okvire kapaciteta od 17+1 metak u kal. 9×19 mm Para (14+1 u 40S&W i 10+1 u .45 ACP). Okviri su snabdeveni debelim plastičnim poklopcima profilisanim tako da daju celinu s donjom stranom drške. Prilikom punjenja i pražnjenja, sve na ovim pištoljima radi pouzdano. Sa osećajem za kvalitet, karakterističan za ovog uglednog proizvođača, pištolj radi sve što se od njega zahteva. Drška daje izrazit osećaj komfora, a navlaka ima odličan, sjajno odabran ugao u odnosu na dršku, pa je cev gotovo prirodno lako i jednostavno ispružiti prema meti. Nišani modela FN S-9 su odlični, niski, borbeni, s tri bele tačke, što daje odličnu, sasvim jasnu nišansku sliku, preko ravne gornje strane navlake.

Sve na modelu FN S-9 je jednostavno do krajnosti, ali i logično, tako da korisnika potpuno osvaja, razvijajući uzajamno poverenje. Tome posebno doprinosi preciznost, koja i inače karakteriše modele firme „Fabrik Nacional“. Sa ovim pištoljem možete gađati tačno i precizno, baš kao što se od borbenog oružja i očekuje. Grupe pogodaka prečnika od 40 do 60 mm na 25 metara su sasvim obična i lako izvodiva stvar, ali je daleko važnija odlična i puna kontrola ovog modela, koja je za klasu bolja u odnosu na onu kod sličnih modela na tržištu. Zahvaljujući neverovatno dobrom rasporedu mase i obliku rukohvata, kontrola odskoka je fenomenalna i gotovo da i nema primetnog propinjanja navlake uvis. Pištolj sve vreme leži skoro horizontalno posle opaljenja, blago se „gurajući“ unazad, tako da je gađanje s njim lako i za amatere.
Nema nikakve sumnje da je FN s modelom FN S-9, konačno, pronašao pravu formulu, napravivši jedno jednostavno, snažno, kvalitetno i pouzdano oružje, podjednako dobro i za početnike i profesionalce, kakvo se već dugo isčekuje od proizvođača njegovog ranga.
B.  Vojvodić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još