„Puška M1 Garand

Stari pešadinac proslavljeni general, iz Drugog svetskog rata, Džordž S. Paton, kada je ovo rekao, naravno, nije u obzir ni uzimao avione, tenkove i brodove, već alat običnog vojnika, koji u prvim borbenim redovima ima – samo pušku. Bio je i te kako u pravu.
Pravog naslednika, slavna puška M1 Garand, kalibra .30-06 (7,62×63), dobila je u novom piolicijskom SWAT poluautomatu – Springfield Squad Scout .308.
Puška M1 Garand, poluautomatskog dejstva zasnovanog na principu pozajmice gasova, kapaciteta osam metaka, bila je čudo pouzdanosti, preciznosti i vatrene moći, za Patonovo vreme. Konstrukcija Garanda, doduše nešto izmenjena, živi do današnjih dana. Posle Drugog svetskog rata, masovno je pravljena u Italiji i, naravno, Americi, a u naoružanju je mnogih afričkih zemalja.  Sigurno malo ko zna da je američka 101. vazdušna divizija, u Iraku danas, naoružana puškama M14, direktnim „naslednikom“ starog M1 Garand (ne mešajte M14 – 7,62×51 sa Rugerom Mini 14, kalibra .223 Rem.). Naravno, M14 je u kalibru .308 (7,62×51 NATO), ima odvojiv kutijasti okvir od 20 metaka i selektor paljbe. Valja znati da je to još uvek Garand. Vojnici koji nose ovu moćnu pušku, smatraju da su bolje naoružani od većine sa „anemičnim“ puškama M16 kalibra 5,56×45 (.223 Rem.).


Sve je ovo, zapravo uvod za upoznavanje sa novom kratkom policijskom SWAT puškom, nastalom u slavnoj fabrici „Springfield Armory“; „doteranom“ i skraćenom verzijom Springfield M1A, koja se i danas proizvodi. Novi „skaut“ 308 namenjen je interventnim jedinicama policije, ali i patrolama na autoputevima širom SAD. Međutim, postavljaju se dva pitanja: zašto poluautomatska puška, a ne repetirka, i zašto snažan kalibar .308 Win, (7,62×51 NATO), a ne službeni .223 Rem (5,56×45 NATO)?
Iako je mišljenje stručnjaka – da su obrtno-čepni karabini precizniji, da se iz njih bolje prati efekat svakog ispaljenog metka, manje je slučajnih žrtava u obračunima sa kriminalcima, ipak, gromoglasan i isključiv zahtev policajaca bio je da dobiju poluautomatsku pušku, veće vatrene moći. Možda koren ovoga zahteva leži i u činjenici da je veliki procenat američkih policajaca došao u službu, tek posle aktivne, profesionalne službe u vojsci SAD. A, tamo se obučavaju isključivo za upotrebu poluautomatskog i automatskog oružja. Odgovor na pitanje zašto .308, a ne .223 još je lakši. SAD se protežu od Floride i Luizijane, preko Teksasa i Arizone sve do Vermonta i Aljaske, a policajci nemaju posla samo sa kriminalcima. Koliko puta moraju da pucaju na ogromnog aligatora, koji je ušetao u dvorište škole na Floridi, ili pustinjskog lava i pobesnelog bika u Teksasu, ali i mrkog medveda, pa, čak, grizlija, koji pokušava da uđe u vikendicu, u severnim državama. Šta bi u tom slučaju, radili sa „slabašnim“ .223 Rem? Zbog toga je izbor pao na ovaj prelep „Springfildov“ poluautomat .308.
A, sada sledi nova priča, koja samo naoko nema veze sa ovom temom. Opet Drugi svetski rat, ali i druga strana fronta – Nemačka. Nemci, kao i uvek savesni, pedantni, o svemu vode statistiku. Određeni broj „mauzerki“ 98K, snabdeli su jednostavnim optičkim nišanima, uvećanja 1,5X, koje su ugradili (pazite!) – na sredini puške! Za ono vreme, potpuno neuobičajeno mesto za „optiku“. I, posle izvesnog vremena, rezultati su bili zapanjujući. I najlošije obučeni strelci, svakodnevno su „knjižili“ pogotke u borbi. Oni bolji, praktično i – ne promašuju. Nemci su tako dokazali da se ovim rasporedom nišanskih sprava, cilj munjevito nalazi, nišani se sa oba otvorena oka čime se znatno bolje osmatra bojište, i, strelac ostaje bolje zaklonjen pri pucanju. Tako je udaren temelj takozvanim skaut (scout) puškama. Mnogo kasnije, poznati strelac, Džef Kuper, razvija ovaj sistem i praktično, daje mu svoje ime.


E, to je primenjeno na ovoj policijskoj Springfield .308, Squad Scout pušci. I sve zato što – valja brzo nišaniti. Springfield Armory Squad Scout .308, ima cev dugu 457,2 mm, ukupnu dužinu 1019 mm, što je svrstava u karabine, tj. kratke puške. Cev na ustima ima gasnu kočnicu, koja služi i da smanji blesak nastao sagorevanjem barutnih gasova. Ovaj nastavak cevi je vrlo efikasan, potpuno u duhu slavnog „Springfildovog“ imena. Masa puške bez municije je priličnih 4218 grama, što pored gasne kočnice, znatno umanjuje trzaj-odskok puške pri opaljenju jakog metka 7,62×51. Puška je standardno „spakovana“ u hrapavi, crni fiberglas kundak, ali se kao opcija nudi i drveni, orahov. Na gornjem delu ugrađena je šina za smeštaj nišanskih sprava. Pored ovoga, puška je standardno opremljena mehaničkim diopterskim, potpuno podesivim zadnjim nišanom, veoma lepo zaštićenim od udara, neželjenog pomeranja i oštećenja. Vatrena moć je znatna, standardno se isporučuju odvojivi kutijasti okviri kapaciteta 10 metaka, ali kao opcija postoje i okviri kapaciteta 2, 5 i 20 metaka. Takođe, uz puške idu i snažne sklopive nožice – bipod, koji, po želji, mogu da se postave ili uklone.
Već smo rekli da puška radi na starom, proverenom, Garandovom principu pozajmice gasova. Rotacioni zatvarač sa dva zabravljujuća brega, radi izuzetno pouzdano. Čitav mehanizam odiše krajnje jednostavnim rešenjima, koja su osnov za poslovičnu pouzdanost puške.


Obarača ima dva kolena i za opaljenje je potrebna sila od 2,6 daN. Ovo je zahtev policijskih instruktora, koji, s obzirom na stresne situacije, nisu želeli da puška isuviše lako okida. Približno na sredini puške, ugrađen je kvalitetan holografski refleksni nišan „Eotech“ HWS. On reflektuje svetleću crvenu tačku na stakleni vertikalan pravougaoni „prozor“. Gledajući sa oba oka, dovoljno je samo da ovu crvenu tačku postavite na cilj i povučete obarač. Do daljine od pedeset metara, dovoljno je da siluetu veličine čoveka, postavite u ovaj pravougaonik, i pogodak je garantovan. Nišanjenje ovim holografskim nišanom, pojedini stručnjaci u šali poistovećuju sa fotografisanjem jednostavnim „idiot“ aparatima. I, zaista, kada se koristi kvalitetna Match, ili specijalna službena snajperska municija, krug od pet pogodaka na 100 metara, ne prelazi prečnik dva inča (50 mm). Kako se ovoj pušci i postavljaju zadaci delovanja na kratkim, urbanim rastojanjima do 50 metara, pogoci retko izlaze iz kruga prečnika 25 mm. Ovo je i potvrđeno na testu, korišćenjem Winchester, Black Hills, Hornady i PMC municije.
Ova puška je zaista izvanredna za policijske interventne timove, ali nas ostale, mnogo više interesuje njena civilna, sportska i lovačka primena. I fabrika „Spingfield“ tu se „odala“: drveni orahov kundak, okviri sa 2, 5 i 10 metaka… biće to i za nas izvrstan, pouzdan, kompaktan, „skaut“ lovački karabin,.
Iako i sam Autor pripada staroj gardi i odavno mašta o skupocenom Ferlahovom jednometnom „kip-laufu“, nije, da mu ne bi „prijao“ jedan Spingfield Armory Squad Scout .308!
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još